Tarih: 28.04.2018 07:46
AKSA DOĞALGAZ’A ‘DÜŞÜK KARBON KAHRAMANI’ ÖDÜLÜ
“Şehirler Doğal Gazla Nefes Alıyor” sloganıyla, Türkiye’nin dört bir yanındaki dağıtım bölgelerinde hava kalitesinin artırılmasını sağlayan Aksa Doğalgaz, İstanbul Karbon Zirvesi’nde “Düşük Karbon Kahramanı” ödülüne layık görülen ilk doğal gaz dağıtım şirketi oldu.
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 5. İstanbul Karbon Zirvesi’nde, karbon salımında cimri davranarak iklim değişimine karşı mücadelede örnek oluşturan kuruluşlar “Düşük Karbon Kahramanı” olarak ödüllendirildi.
Pek çok projenin aday olduğu zirvede, karbon emisyonunu rekor düzeyde azaltan Aksa Doğalgaz, “Düşük Karbon Kahramanı” ödülü almaya hak kazandı. “Şehirler Doğal Gazla Nefes Alıyor” projesiyle ödüle layık görülen Aksa Doğalgaz, faaliyet gösterdiği 27 il, 167 ilçe ve beldede hava kirliliğinin hem ölçülebilir hem hissedilebilir düzeyde azalmasına destek oluyor. Kömürle ısınan bir daire, yıllık 4,5 ton karbon salınımına neden olurken; 2017 yılında doğal gaz kullanan bir hane, ortalama 2,3 ton daha az karbon salımı gerçekleşmesini sağladı. Kömür, LPG ya da fueloil gibi daha karbon yoğun yakıtlar yerine doğal gaz kullanılmasıyla, yalnızca Aksa Doğalgaz dağıtım bölgelerinde bir yıl içinde 6 milyon ton daha az karbon salımı gerçekleşti. Yetişkin bir ağacın yılda ancak 22 kilogram karbonu atmosferden temizleyebildiği göz önüne alındığında bu oran, yaklaşık 260 milyon ağacın bir yılda atmosferden temizlediği karbon miktarına eşit olmasıyla, sağladığı faydanın büyüklüğünü net bir şekilde gözler önüne seriyor.
“Düşük Karbon Kahramanı” ödülünü SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu’nun takdim ettiği Aksa Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan şöyle konuştu:
“Günümüzde daha verimli ve temiz enerji kaynaklarına yönelmek, sadece bir alternatif değil, bir zorunluluk. Araştırmalara göre dünyada, mevcut kömür odaklı enerji politikaları devam ederse 2030 yılı itibarıyla, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birine eş değer 3 milyar insan temiz ısınma araçlarından yoksun kalma riskiyle karşı karşıya kalacak. 1 milyar insanın ise elektriksiz kalma riski söz konusu. Bu durum terminolojiye enerjiyle ilgili bir kavram daha ekliyor: Enerji yoksunluğu. Önümüzdeki yıllarda, adım adım hayatımızda daha fazla yer edinecek olan bu kavram, çözüm için şimdiden adım atılması gerektiğine dair bir hatırlatıcı niteliğinde. Çözümse, yenilenebilir ve daha temiz enerji kaynaklarına yönelmek. Doğal gaz bu noktada temiz, güvenli ve ekonomik yakıt olarak öne çıkıyor. Türkiye genelinde artan doğal gaz kullanımıyla birlikte karbon salımı da azalıyor ve Türkiye’nin havası temizleniyor. Doğal gaz yerine kömür ve diğer yakıtlar tercih edilseydi hane başı karbon salımı ortalama 4,3 ton civarında olacaktı. Doğal gaz kullanımı ile hane başı yüzde50 daha az karbon salımı sağlandığını söyleyebiliriz”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —