Tarih: 02.12.2016 13:54

“ALADAĞ FACİASININ SORUMLULARI BELLİDİR”

Facebook Twitter Linked-in

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ali Kuzu, Adana Aladağ’da meydana gelen kız öğrenci yurdu yangınının kaza değil, sorumluları belli olan bir cinayet olduğunu vurguladı. Kuzu, Adana’nın Aladağ ilçesinde bulunan ‘Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda önceki gece çıkan yangında 11 çocuk ve bir bakıcının hayatını kaybetmesi nedeniyle TMMOB’ye bağlı odaların Adana şube başkanları ve İKK Yürütme Kurulu üyeleriyle toplantı düzenledi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Kuzu, “Öncelikle çocuklarını kaybeden ailelere başsağlığı, yaralı çocuklarımıza da acil şifa diliyoruz. Bu facia bir kaza ya da kader değildir. Bu, denetimsizliğin yol açtığı, sorumlusu belli olan bir cinayettir” dedi.

DETAYLAR
Toplantıda yangının elektrik panosundan kaynaklandığını anlatan ve çarpıcı detaylara yer veren Kuzu, “Basına yansıyan bilirkişi ön inceleme raporuna göre; bina yapısı itibariyle yapı işleri yönetmeliklerine uygun yapılmamış ve binanın içyapısı itibariyle yangının hızlı bir şekilde yayılmasına müsait olduğu anlaşılmıştır. Yurtta çıkan yangının elektrik panosundan kaynaklandığı anlaşılmıştır. Binanın elektrik sisteminde herhangi bir elektrik kaçağı olması durumunda binanın elektriğini kesecek ‘Kaçak Akım Röle’sinin olmadığı belirlenmiştir. Binanın birinci katındaki yangın merdiveni kapısınınplastik yapıya sahip PVC şeklinde olduğu, bu yangın merdiveninin kapı kollarının bulunmadığı, yangın kapısının dışa doğru açılır şekilde yapıldığı ancak kapı kolları olmadığından ve açılamadığından buradan çıkıp kurtulan kimsenin olmadığı belirlenmiştir. Can kayıplarının da yangın merdivenleri önünde yaşandığı açıklanmıştır” diye konuştu.
ELEKTRİK KONTAĞI ÖNLENEBİLİR FELAKETTİR
Yangının elektrik sayacından çıktığı ya da elektrik kontağı olduğu yönünde açıklamalar yapıldığını ancak yangının nedeninden daha önce gerekli önlemlerin alınmamış olmasına bakmak gerektiğini ifade eden Kuzu, “Elektrik kontağı önlenemez bir felaket kaynağı değildir. Elektronik algılama ve söndürme sistemleriyle önlenebilen bir felakettir. Çıkış sebebi ne olursa olsun, günümüz teknolojisi yangın felaketlerinin önlenmesine ve büyümesine engel olacak olanaklara sahiptir ancak ülkedeki uygulamalar, denetim eksikliği ve yetersiz mevzuat düzenlemeleri yangınların katliamlara dönüşmesine yol açmaktadır” dedi.
KAÇIŞ YOLU YOK!
Yangın çıktığında binadan hızla uzaklaşmayı sağlayacak kaçış yollarının ve sistemlerin açık, kullanılabilir durumda olmasının önemine işaret eden Kuzu, şunları söyledi:
“Yangın felaketlerinde sıklıkla yaşanan yangın merdiveninin kapalı tutulması, yangın tüplerinin boş olması veya yangın dolaplarının kilitli tutulması gibi ihmalkârlıklar can kayıplarının artmasına neden olmaktadır. Çocuklarımızın, gençlerimizin kaldıkları yurtların büyük bir kısmı, Aladağ örneğinde olduğu gibi projelendirme ve imalat sırasında yurt olarak tasarlanmamış ve kullanım izni alırken de uygunluk kriterleri aranmamıştır.
SUÇLU BELLİDİR!
Öğrencilerin eğitimi ve barınmaları için yapılması gerekeni yapmayan, sorumluluğunu yerine getirmeyen devlet, küçücük çocukları barınma yeri bulamadıkları için dini vakıf ve cemaatlerin inisiyatifine bırakmıştır. Eğitimde bu denli zafiyet taşıyan uygulamasıyla bu yaşanan olayın temel sorumlusu bu durumu yaratanlardır. Bu ülkenin çocuklarını dini vakıf ve cemaat yurtlarına, cemaat evlerine mahkum edenler sadece bu yangının değil çocukların yaşadığı tüm sorunların, tüm kayıpların, tüm acıların suçlusudur.
YANGIN GÜVENLİĞİ ZAFİYETİ GİDERİLMELİDİR
Aladağ bir ilk değildir ve bu zihniyetle devam edilirse son da olmayacaktır. Adana’da yaşanan felaket denetimsizliğin, vurdumduymazlığın bir sonucudur. Özel ve kamuya ait tüm yurtlar acilen uygunluk kriterleri açısından denetlenmeli, amaca uygun olmayanlar işletme dışı bırakılmalı, eksiklikleri tespit edilen yurtların iyileştirme çalışmaları planlı bir şekilde ve süratle yerine getirilmelidir. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin kapsamının genişletilmesi ve periyodik kontrollerin yapılabilmesi, kontrolleri için gerekli mevzuat değişikliklerinin acilen yapılması gerekmektedir. Büyükşehir yasasının uygulamaya başlanmasından sonra itfaiye kullanımı ile ilgili taşralarda, köylerde ilçelerde meydana gelen yangın güvenliği zafiyeti giderilmelidir.  TMMOB Bağlı odaların Adana bileşenleri de inceleme yapmak üzere olay yerine gitmiş ve TMMOB heyetinin teknik incelemeleri devam etmektedir.”


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —