Tarih: 10.12.2013 15:48
Ali Tekin: Yepyeni Bir Adana İçin Varım
Adana eski Milletvekili Prof. Dr. Ali Tekin CHP’den Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığına Aday Adayı olduğunu açıkladı.
CHP Adana il Başkanı Orhan Sümer, Çukurova İlçe Başkanı Haşmet Biçer, Ceyhan İlçe Başkanı İlyas Kurt, Karaisalı İlçe Başkanı Sabahattin Karabudak ve çok sayıda ilçe başkanı ve yöneticilerinin katıldığı adaylık açıklamasında konuşan Prof Dr Ali Tekin, “Adana’nın toprağı altın, insanları altın, iklimi uygun, denizimiz var, ovamız var, yaylamız var. Ama darmadağınığız, işsizlikte, gelir dağılımındaki adaletsizlikte ülke birincisiyiz. Bu böyle sürdürülemez. Adana’nın gezi ruhunu harekete geçirecek, 77 heyecanını yaratacak, Adana’yı toparlayacak, örgütü önemseyecek, birleştirecek, katılımcılığı, çoğulculuğu esas alacak, demokratik kitle örgütleriyle, sendikalarla, odalarla birlikte yönetecek yeni bir yüze ihtiyacı var. Adana’da yeni dönem, ancak yeni bir yüzle başlatılabilir.” dedi.
“Ben Adana’nın yeni yüzü olmaya, yeni bir dönemi başlatmaya talibim.” diyen Ali Tekin şöyle konuştu:
“Doğup büyüdüğüm, ailemin bütün fertlerinin bulunduğu Adana’ya hizmet etmeye talibim. Çünkü Adana’nın sorunlar yumağı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu sorunlar nelerdir? Maalesef, Adana Türkiye’de işsizlikte birinci sıradadır. Türkiye’de işsizlik oranı %11 iken maalesef Adana’da işsizlik oranı bunun iki katıdır (%22). Gençler arasındaki işsizlik ise vahim boyutlardadır. Adana’da trafik ve ulaşım sorunu halkımızı bezdirmektedir. Adana’da modern, çağdaş olmayan çarpık bir kentleşme vardır; temel kentsel altyapı sorunları çözülememiştir. Adana’da herkesin etrafında kenetlendiği bir kent kimliği, ne yazık ki, oluşturulamamıştır. Adana’da gelir dağılımı oldukça adaletsizdir; özellikle kırsal bölgelerimiz ile kent merkezi arasında gerek sosyal, gerekse ekonomik entegrasyon tam anlamıyla gerçekleştirilememiştir. Kırsal bölgelerimizde tarımsal faaliyetler hızla gerilemiş, bunun yanında kent merkezinde de gerek sanayi, gerekse hizmet sektörleri yeterli atılımları yapamamıştır. Sonuç olarak, Adana iç göçle gelen vatandaşlarımızı ekonomiye ve sosyal yaşama sağlıklı bir şekilde dahil edememiştir. Adana 1980’li yıllardan sonra özellikle Kuzey Adana olarak tabir edilen bölgede hızlı bir şekilde betonlaşma, yapılaşma sürecinden geçmiş, sağlıksız bir kentleşme örneği olmuştur.
Bu sorunların hepsinin çözümleri vardır. Bu çözüm, CHP’nin yerel iktidarında gerçekleşecektir. Sosyal Demokrat belediyecilik anlayışı ile Adana’da bu sorunları hep birlikte çözeceğiz. Yönetim anlayışımız “çağdaş”, “halkçı”, “eşitlikçi”, “katılımcı”, “dayanışmacı” ruhu özümseyen, öne çıkaran bir anlayış olacaktır. Adana’nın sorunlarını biliyoruz, çözüm için projelerimiz hazırdır.
Adana’nın
yeni bir başlangıca ihtiyacı vardır. Ali Tekin ve ekibi olarak tüm bu sorunların çözümü için Adana’nın
rahat bir nefes alması için stratejilerimiz ve projelerimiz hazırdır. İhtiyacımız olan tek şey, Adana’lı hemşerilerimizin bunun için bize, Cumhuriyet Halk Partisi kadrolarına yetki vermesidir.
“Modern”, “etkin”, “üretken”, “etik”, “sosyal demokrat” ve “örnek” bir kent, örnek bir Adana için 5 temel strateji ortaya koyuyoruz. Bunlar,
1-İşsizlikle mücadele stratejisi temel önceliğimizdir. Bu noktada ana hedefimiz
5 yıl içinde Adana’daki işsizlik oranını Türkiye ortalamasına çekmektir. Özellikle her eğitim seviyesinden gençlerimize ve kadınlarımıza istihdam olanakları sağlamak boynumuzun borcu olacaktır. Her projemiz, insan, aş, iş, emek ve akıl odaklı olacaktır. Birkaç örnek vermek gerekirse: yeni yatırımların çekilebilmesi için güçlü bir Adana lobisi oluşturulacaktır. Yeni bütün şehir yasasının sağladığı bütün yetkiler kullanılarak, ilimizde çok sayıda sektör aktif bir biçimde desteklenecektir. “Enerji ihtisas bölgesi” kurularak, enerji üretim ve dağıtım sektörü başta olmak üzere, otomotiv yan sanayi, mobilya, plastik, tekstil ve hazır giyim, tarım yan sanayi, gıda sanayi ve her türlü tarımsal üretim özendirilecektir. Kent Konseyi yeniden yapılandırılacak, ekonomi, kültür ve sanatla ilişkilendirilecek, işsizlerimize mesleki eğitim ve beceri kazandırılması için köy enstitülerine benzer “kent enstitüleri” kurulacaktır. Kırsal bölgelerimizde çiftçilerimize teknik destekler sağlanacaktır. Avrupa Birliği fonlarından azami ölçüde yararlanılması için proje çalışmaları yapılacaktır. Fuarcılıkta yeni atılımlar yapılması, bölgesel sağlık, eğitim, ticaret ve turizm merkezi olunması projeleri hayata geçirilecektir. Üniversitelerimiz ve sanayi işbirliği yapılarak Tekno-kent daha işlevsel hale getirilecektir. Adana’da sahil şeridinde ve ilimizin tarihi dokuya sahip alanlarında bazı turizm bölgeleri oluşturulacaktır.
2-Kentsel altyapı stratejisi uygulanacaktır. Bu kapsamda Adana’da “akıllı kent” uygulamaları kapsamlı olarak hayata geçirilecektir; trafik sorunu, raylı-metro taşıma sistemi ve diğer ulaşım hizmetleri için yaşamsal öneme sahip projeler uygulamaya konacaktır. Adana’da kentsel yenilenme ve dönüşüm yapılacak, Adana’nın dokusuna uygun bir kent estetiği ortaya çıkartılacaktır. Adana’ya simge olacak bir kent meydanı ve kent silüeti oluşturulacaktır.
3-Kent kimliği stratejisi özel bir öneme sahiptir. Adana’da kent kimliği bilinci oluşturulacaktır; ilimizde kültür ve toplum merkezleri yaygınlaştırılacak, Adana’nın genç yetenekleri keşfedilecek ve desteklenecektir. Adana’da ünlü yazarların, şairlerin, tiyatrocuların, sinemacıların, her alanda sanatçıların yetişebilmesinin altyapısı hazırlanacaktır. Tarihi yapı ve kültür varlıkları aslına uygun biçimde restore edilerek kültür turizmi hizmetine sunulacak ve işlevsel hale getirilecektir; Altın Koza Film Festivali ve Portakal Çiçeği Festivali geliştirilerek ulusal ve uluslararası düzeyde şehrin tanıtımı sağlanacaktır. Adana Demirspor ve Adanaspor’un Süper Lig’e çıkmaları için yoğun bir şekilde mücadele edilecektir; şehrin diğer amatör ve profesyonel düzeydeki spor takımları desteklenecektir. Bisiklet parkları ve yolları, hayvanat bahçesi, akvaryum gibi gençlerin ve çocukların ilgi duyacağı tesisler yapılacaktır.
4-Kırsal kalkınma stratejisi ciddiyetle uygulanacaktır. Bu kapsamda, taşra ilçeleri ve köylerimizde üretici örgütleri aracılığıyla ekonomik dinamizm getirici projeler hayata geçirilecektir. Kırsal alanda ihtiyaç görülen yerlerde imar hizmetleri yapılacaktır. Kırsal bölgelerden gelen üniversite ve lise öğrencilerimize yurt hizmetleri sunulacaktır. Toroslarda kayak spor merkezi, göl ve deniz kıyısında spor kamp alanları oluşturularak ekonomik canlanmaya destek olunacaktır.
5-Sosyal dayanışma stratejisi çerçevesinde, şiddet mağduru kadınlara ve zor durumdaki insanlarımıza yardım eli uzatılacaktır. Engelli ve yaşlılarımıza azami düzeyde destek olunacak ve yalnız olmadıkları hissettirilecektir. Gençlik merkezleri oluşturularak, gençlerimizin geleceğe hazırlanması, bilinçli, sorumlu bireyler olarak yetişmelerine katkı sunulacaktır. İlaveten, sokak hayvanlarının refahı için hayvan barınakları ve diğer çağdaş çözümler yaşama geçirilecektir.
Bu projelerimizi hayata geçirebilmek, Adana’yı yaşanabilir bir şehir haline getirmek için, Adana’yı eskiden olduğu gibi bir cazibe merkezi haline getirmek için siz değerli partililerimizle birlikte, teşkilatlarımızla birlikte, Cumhuriyet Halk Partisi’nin her kademesinde görev almış ve alacak bütün dostlarımızla birlikte, birlik ve beraberlik içerisinde birleştirici ve kaynaştırıcı olarak, çok çalışarak, büyükşehir belediyesi başta olmak üzere Adana’da CHP’ni iktidara getireceğiz.
Tabii ki, bütün bunları yaparken, halkımızın desteğinin yanı sıra, Adana’mızın tüm sivil toplum kuruluşlarının, basın organlarının, sendikaların, çalışanların, emekçilerin, yatırımcıların desteğine ihtiyacımız olacağı gibi, CHP yerel iktidarında şehrin bütün unsurları söz sahibi olacaktır.
CHP, Adana’da 2011 genel seçimlerinde AKP’den 80 bin civarında daha az oy almıştır (toplam seçmen sayısı 1.4 milyondur). Bu fark,
CHP’nin büyükşehir belediye başkanlığını kazanabilmesi için, hem kent merkezinde, hem de kırsal alanda aynı anda pozitif etki yapabilecek bir aday göstermesi gerektiğine işaret eder. 1-CHP Adana kent merkezinde nispeten yüksek oranda oy almaktadır ancak şehir merkezindeki oylarının toplamı (2011 genel seçimlerinde) AKP’den 18 bin daha azdır. CHP’nin kent merkezindeki bu farkı kapatıp bir miktar da fark yapması için büyükşehir belediye başkan adayının, özellikle merkez ilçelerdeki farklı sosyo-kültürel, etnik ve inanç kesimleri nezdinde birleştirici, kapsayıcı bir rol oynayabilecek kimlik, kişilik ve siyasi esnekliğe sahip olması zorunludur.
2-CHP, 2011 genel seçimlerinde, kırsal alanda AKP’nin yaklaşık 60 bin oy, MHP’nin ise yaklaşık 9 bin oy gerisine düşmüştür. Yalnızca iki ilçede (Ceyhan ve Karataş) sadece MHP’yi geçebilmiştir. Dolayısıyla, CHP adayının kırsal bölgede
de etkili olması, özellikle merkez sağdan CHP’ye oy yönlendirmesi yapabilmesi çok önemlidir.
Kent merkezinde daha önce siyasete ilgisi az olmuş kesimlerden de oy almamız gerekir. 2011 seçimlerinde 230 bin seçmen sandığa gitmemiş ya da oyu geçerli sayılmamıştır. Bu çok önemli bir sayıdır. Bu bakımdan örgütlerimizin sandık çevresi örgütlenmesini tamamlaması, sandık çevresi sorumlularımızın titizlikle çalışması sonucu belirleyici olacaktır.
Partimizin, “Gezi” gençliğini seferber edebilmesi, heyecanla yola çıkması gerekir.
3-Ben ve ekibim, genç kuşaklarla duygudaşlık içindeyiz ve onların yeni yerel siyasetin ana aktörleri haline gelmelerini ve kentin geleceğine sahip çıkmalarını özendirmek olmazsa olmaz bir politikamızdır. Artık yerel yönetimin herkesin işi olması gerektiği anlaşılmıştır.
4-Küresel etkileşim çağında, yurtdışındaki belediyecilik anlayış ve uygulamalarını gözlemlemiş olmak önemli bir avantaj haline gelmiştir. Adana’yı yükselen modern bir metropol olarak konuşlandırabilecek bilgi, eğitim ve tecrübeye sahip, küresel düşünen ama yerel pratiği titizlikle biçimlendiren, gelecek-odaklı bir yönetim vizyonu Adana’da başarıyı getirecektir. Adana`nın yükselen bir metropol kent olması için ben ve ekibim bir iddia ortaya koyuyoruz: biz, birlikte, bu isi yapacak bilgi, tecrübe, vizyon ve iyi niyete sahibiz; Birlikte başarırız, birlikte başaracağız. Özgüvenimiz var, size güveniyoruz. AKP’ye de MHP’ye de fark atacağız. CHP’yi CHP’liler olarak birinci parti yapacağız. Önce yerelde sonra genelde iktidar olacağız. Bu süreçte görev almanın, yeni bir dönemi birlikte açmanın gururunu ve heyecanını birlikte yaşamak istiyoruz. “
ALİ TEKİN KİMDİR?
1965 Adana Ceyhan doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Ceyhan’da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldum. Daha sonra ABD’de Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladıktan sonra 1998 yılında Bilkent Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladım.
1999 seçimlerinde DSP’den Adana Milletvekili seçildim. TBMM’nde Dış İlişkiler Komisyonu’nda ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu’nda görev aldım. Aynı dönemde Avrupa Birliği’nin anayasasını yazan konvansiyonda TBMM’ni temsilen görev aldım.
2003 yılından başlayarak, uzun bir dönem, Bilkent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında dersler verdim ve yayınlar yaptım. Bir dönem Harvard Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak dersler verdim. Son olarak, Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Dekan Yardımcılığı görevini yaptım. 1 Aralık’ta CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adaylığına başvuruda bulunmak için üniversitedeki görevlerimden istifa ettim.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —