Tarih: 09.01.2022 23:52

ALTINORAN’DAN SENENİN İLK ETKİNLİĞİ

Facebook Twitter Linked-in






Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği, 2022 yılının ilk etkinliğinde Adana’nın 100. Kurtuluş günü 5 Ocak’ta 2 kitabı imzaya açarken, su altı dalgıcı usta fotoğrafçı Murat Kaptan’ın fotoğraf sergisi de Adanalı sanatseverlerin beğenisine sunuldu..





Ayşe Ateşoğlu’nun Fransızca’dan Türkçe’ye çevirdiği ve S. Haluk Uygur’un editörlüğünü yaptı “Kilikya “ ve “Kilikya’nın Tanrıları ve Yöneticileri” adlı iki kitap imzaya açıldı.





Kilikya ve Anadolu tarihi için kaynak olmuş ve yazılmalarının üzerinden 170 yıl geçmesine rağmen bugüne kadar tercüme edilmemiş iki eserin Türkçeye kazandırılmış hallerinin imzaya açılma etkinliği büyük ilgi gördü.





Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı S. Haluk Uygur, Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümü gününün aslında sıradan bir gün olmadığını belirterek, “Yani Adana’nın düşman işgalinden kurtulması aslında verilen antiemperyal mücadelede ilk kazanımdır. Adana kurtulduktan sonra da Türkiye kurtulmuştur” dedi.





Uygur, Adana’nın her tarafında 100.Yılla ilgili kutlamalar yapıldığını, Valiliğin birçok kuruma görev verdiğini, ne Valiliğin ne de belediyenin kendilerini aramadığı siteminde bulunarak, ”Çünkü biz hiç Adana’da kültür, sanat meşalesi yakmadık, böyle yapan bir kuruluş değiliz ki bizi arasınlar. Ama biz özellikle bu iki kitabın imzasını bugüne getirmeye çok gayret ettik” dedi.





Bu iki kitabın hazırlanmasında Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve bu üniversitede Kütüphane Daire Başkanı olan Ahmet Karataş’a teşekkür eden Uygur, “Bu kitabın 5 Ocak’ta imzaya açılması bu nedenle önemlidir. 1850-2022. Birçok araştırmacı bu iki kitabı ve bunun devamları da var, kaynak olarak kullanmıştır. Adana, Mersin, Hatay tarihi buradan bakılarak yazılmış, ama kimse tercüme etmemiş, edememiş, etmeye cesaret edememiş. Çünkü birçok nedenleri var. Bunlardan bir tanesi dili. Çok ağır dili var. Ancak Ayşe Ateşoğlu gibi bir cesur, benim gibi bir deli buna cesaret edebilirdi” diye konuştu.





Daha sonra “Kaptanın Seyir Defteri” adlı sualtı fotoğraf sergisi açılışı yapıldı.





40 eserini sergileyen Murat Kaptan, Scuba ile dalış macerasına 2003 yılında başladığını, hobi olarak başlayan sualtı fotoğrafçılığını 15 yıldır profesyonel olarak yapmakta olduğunu söyledi.





Kaptan, “Ülkemiz 'de Van gölü dahil tüm dalış bölgelerinde dalış yaptım. Ayrıca Kızıldeniz, Endonezya, Malezya ve Filipinler 'de ileri seviyede dalışlar yapıp fotoğraflar çektim. Özellikle çocukların doğaya karşı farkındalıklarını arttırmak için 10 adet kişisel sergi açtım” dedi.





 Ulusal ve uluslararası çok sayıda ödül aldığını, panellere katıldığını ve dergilerde röportajlarının yayınlandığını ifade eden Kaptan, 2016 yılından bu yana İZSU Genel Müdürlüğü'nün bilimsel bir çalışma olan “İzmir Körfezi Oşinografik İzleme Projesi”nde sualtı görüntüleme koordinatörü olarak görev aldığını bildirdi.





İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği İFOD'un 1 dönem yönetim kurulu başkanlığını yapan Murat Kaptan aynı zamanda İzmir Büyük Şehir Belediyesi Gençlik Ve Spor Kulübü’n'de Sualtı Görüntüleme Takım Kaptanlığı görevinde bulunuyor.





Murat Kaptan’ın sergisi 15 Ocak 2021 tarihine kadar Altınoran Galeri’de görülebilecek.





Etem Çalışkan’a Doğum Günü Sürprizi





Açılışa katılan ve 5 Ocak 1928 yılında Tarsus’da doğan Türk hattat, gazeteci, ressam. Etem Çalışkan’a doğum günü sürprizi yapıldı. 94 yaşına giren Çalışkan’ın yaş pastası kendisi, S. Haluk Uygur ve Murat Kaptan tarafından kesildi. Sualtı fotoğrafçısı Murat Kaptan, Etem Çalışkan’ın en beğendiği bir fotoğrafı doğum günü hediyesi olarak verdi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —