15.08.2024 13:10:00 0

"ANAYASAYA UYMUYORLAR"

Ayhan Barut, tarımsal destekler konusunda AKP iktidarının görevini yapmayarak suç işlemeye devam ettiğini belirtti, "Suç işleyen iktidar hukuk önünde hesap verecek"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, AKP iktidarının tarımsal üretim ve çiftçilere Anayasal ve yasal hükümlere rağmen yeterli desteği vermeyerek suç işlediğini, hukuk devletlerinde suçun cezasız kalamayacağını vurguladı. Anayasa ve yasaya uymayarak tarımı ve çiftçiyi desteksiz bırakan iktidarın yanlıştan dönmesini isteyen Barut, "Anayasamızın 45'inci maddesi ve Tarım Kanunu'nun 21'inci maddesi hükümlerini açıkça ihlal ederek suç işleyen iktidarı bir kez daha uyarıyor, Anayasa ve kanunlara uymasını, çiftçi ve tarıma destek vermesini istiyoruz. Görevini yapmayarak suç işleyenler önce sandıkta halka hesap verecek, halkın iktidarında da hukuk önünde hesap sorulacak" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğuna işaret eden Ayhan Barut, AKP iktidarının yasaları tanımaz bir tavır içinde olduğunu söyledi. İktidarın mutlak suretle uyması gereken Anayasa'yı ihlal ettiğini aktaran Barut, "Bizim anayasamızda Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler başlığıyla yer alan üçüncü bölümde, 'Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması' başlığı altında 45'inci maddesi var. Bu maddede, 'Devlet, tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak maksadıyla, tarım ve hayvancılıkla uğraşanların işletme araç ve gereçlerinin ve diğer girdilerinin sağlanmasını kolaylaştırır, üreticinin eline geçmesi için gereken tedbirleri alır' deniyor. Ancak tarımda ocaklar sönerken, ürünler para etmezken ve girdi maliyetleri katlanarak artıp üretici feryat ederken iktidar anayasal görevini bile yapmıyor. Anayasaya uymayarak suç işliyorlar. Anayasanın açık hükmüne rağmen tarımsal üretim ve çiftçiler için tedbir almak bir yana çiftçimizi ve tarımı zora sokuyorlar. Fahiş artan mazottan gübreye, tohumdan elektrik ve suya tüm girdi maliyetlerindeki çileye müdahale etmiyorlar" diye konuştu.
"ÇİFTÇİYE 320 MİLYAR BORÇLARI VAR AMA ÖDEMİYORLAR"
AKP iktidarı döneminde 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu'nun 21'nci maddesine göre milli gelirin en az yüzde 1'inin tarımsal destek olarak üreticilere verilmek zorunda olduğunu kaydeden Ayhan Barut, şöyle dedi:
"Bunlar öylesine akıl almaz bir tutum içine girdiler ki, kendi dönemlerinde çıkan yasaya da uymuyorlar aynı Anayasal suç işledikleri gibi. Kanuna göre verilmesi gereken yüzde 1 desteği bırakın yarısına bile rıza göstermiyorlar. 2024 yılı için tarım bütçesindeki desteklemelerin tutarı 91.5 milyar lira olarak açıklandı. Oysa 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu'na göre gayrisafi hasılanın en az yüzde 1 tutarında tarıma destek verilmesi zorunlu. Buna göre bu sene 412 milyar lira tarıma destek verilmesi gerekiyordu. Başka bir ifadeyle çiftçiye 320 milyar lira borçları var, onu bile ödemiyorlar. Bile isteye suç işleyerek tarımı ve çiftçiyi bitirmeye yemin etmiş gibi hareket ediyorlar. Kanuna ve Anayasaya uymayarak açıkça suç işlemeyi sürdüren iktidarı hukuk önünde ve sandıkta halka hesap vereceklerini belirterek yanlıştan dönmeye çağırıyoruz."

 

 

 

 


Anahtar Kelimeler: "ANAYASAYA UYMUYORLAR"

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

35.5° / 23.5°