Ziraat Odaları, toprağın verimini düşüren anız yakmaya karşı mücadele etmeyi sürdürüyor. Konya’nın Kulu İlçesinin Ziraat Odası çiftçileri, anız yakmanın önüne geçmek için doğrudan ekim yapma yöntemine teşvik ediyor.
Ziraat Odaları, bünyesinde bulundurduğu tarım aletleriyle çiftçilere destek olmaya devam ediyor. Çiftçileri anıza ekim makinesi kullanmaları konusunda teşvik eden Kulu Ziraat Odası, bu makineyi üyelerinin hizmetine sunarak hem toprağın verimini korumasına hem de girdi harcamalarının en aza indirilmesine destek oluyor.
Kulu Ziraat Odası Başkanı İsmet Erdoğan, anıza doğrudan ekim makinesiyle bölgede 11 bin dekar tarla ekimi gerçekleştirdiklerini belirtti. ABD’de 50 yıldır uygulanan bu yöntemin temel amacının erozyonu önlemek, topraktaki nem ve organik maddeleri korumak olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
“Anız yakmak çevreye, biyoçeşitliliğe ve tarımsal üretime zarar veren ilkel bir yöntem. Anıza ekim verimi artırıyor, maliyeti düşürüyor. Anızın yakılması tarımsal üretimde döngünün bozulmasına ve toprakta verimliliğin azalmasına neden olmaktadır. Bu nedenlerle topraktaki organik maddenin kaynağını oluşturan bitki artıklarının yakılmadan üretimde tutulması gerekmektedir. Anıza doğrudan ekim makinesiyle üreticilerimize bu fırsatı sunuyoruz.”
Anızın sürülmesi durumunda ise 2 defa kaz ayağı, tırmık ve tohum mibzeri olmak üzere toprağa 4 kez işlem yapılması gerektiğini belirten Erdoğan, “Anıza doğrudan ekim makinesiyle gübre ve tohum toprakla tek hamlede buluşuyor. Bu sayede yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlanıyor” diye konuştu.
Anıza doğrudan ekim işlemiyle verimde de artış sağlandığını belirten Erdoğan, bu yöntemin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi gerektiğini belirtti.