ARATOS, 63. Sayıyı Orhan Kemal’e Ayırdı

19.05.2014 12:37:34

ARATOS, 63. Sayıyı Orhan Kemal’e Ayırdı

yasar_kemal_aratosTarsus’ta yayınlanan Aratos tarih, felsefe, kültür ve sanat dergisinin 63. sayısı çıktı. Gazeteci Uğur Pişmanlık’ın yayınladığı ve adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozoftan alan Aratos dergisi yayınlanan 63 sayında Doğumunun 100. Yılı nedeniyle Türk edebiyatının değerli isimlerinden Çukurovalı yazar Orhan Kemal’e ayırdı.

Aratos dergisi, 63. sayısının konu ve yazarları şöyle:

Orhan Kemal ve Çukurova (Zafer Doruk), Yoksulluk İğrençtir! Bereketli Topraklar Üzerinde Bile… (Özgür Akın Oto), Yaşamın Kıyısında (Muna Örs), Güzeldi Memeliler Çağı (Cihat Levent), Stoa Felsefesinde Diyalektik (Celal Gürbüz), Aratos’tan Mektup Var… Anadolu Ustaları (Ahmet Yeşiltepe), Bir Genç Yazarın Kendine Öğütleri-II (Henri Frederic Amiel/Çeviri: Turan Alptekin), Finak’ta Kış Z. E. Deniz Oğuz, Edepsiz Edebiyat Olur Mu? (Ali Çatal), Yedi Renkli Sevinçlerin Şairi (Bülent Ufuk Ateş), Kitaplar Arasında (Ali Çatal).

Aratos dergisinin yayın yönetmeni Uğur Pişmanlık, Aratos dergisinin derginin 63. sayısında, “Kırılmalar geleceğin aydınlık umutlarını gölgelemiyor” başlıklı sunusunda şunları yazmış: “Hiç birimizin yaşamı düz bir çizgi gibi ilerlemedi. Acılar, hayal kırıklıkları ve pek çok şey bir taş gibi oturdu yüreğimize… Hayat bizi de çok incitti. Her kırılma biraz daha bizden bir şeyler aldı, yerine bıraktıkları dışında. Hayatımızdaki kırılma noktalarını yol haritamızın bir yerine ekledik, yol deneyimi olarak. Ama amaçlarımızdan, hedeflerimizden asla vazgeçmedik.

Umudumuzu, direncimizi asla yitirmedik. Her yeni gün, aydınlıktı bizim için. Yaşananlar, gerçekle, öykü arasında bir yerde duruyor. Hangisi trajik, hangisi komik ayırmak çok zor… Bilinen o ki, yaşamın yarattığı çizgilerin ve kırılmaların varlığımızda tek bir gerçek anlamı vardı: yola devam etmek, gelecekle buluşmak…

Türkiye iyi bir süreçten geçmiyor. Eğitimden, sağlığa, tarımdan, ekolojiye kadar kapitalizmin neoliberal politikalarının değdiği her yer ve her şey bir sömürü ve yozlaşmayı da beraberinde getiriyor.

Bütün bu yaşanan olumsuzluklar ve kırılmalar geleceğin aydınlık olacağına dair umudumuzu gölgelemiyor. Geleceğin yeniden şekillenmesi için edebiyattan, siyasete kadar tüm alanlarda üretmeye ve örgütlenmeye devam edeceğiz.

Bu yıl edebiyatımızın ustalarından Orhan Kemal’in doğumunun 100. Yılı. Bu nedenle Aratos dergisi olarak 2014’ü “Orhan Kemal Yılı” olarak anıyor ve kutluyoruz.

Aynı şekilde 2014 şair Orhan Veli’nin doğumunun 100. yılı. Mayıs-Haziran ayları ise şair Ahmet Arif ve Adnan Yücel’in ölüm yıldönümleridir. Hepsini saygıyla anıyoruz.

Aratos Sinema Günleri devam ediyor. Aratos Felsefe Okulu’nun son dersi 10 Mayıs’ta yapılacak.

Aratos Kitaplığı olarak Ayça Öztorun’un “Gökte Yıldız Yerde Ateş” romanını, Ali Bulut’un “Tanıdık Damlalar” şiir kitabının 2. baskısını, Roger P. Matteson’un “Tarsus’taki Yıllarım” adlı çalışmanın 2. Baskısını yaptık. Yeni sayımızda ve yayınlarımızla buluşmak umuduyla…”



1

TGC KADIN GAZETECİLER KOMİSYONU TOPLANTI DÜZENLEDİ

2

TÜRKİYE’DE Kİ ALZHEİMER DERNEKLERİ ADANA’DA BULUŞTU

3

DEMİRÇALI’DAN AKÜLÜ SANDALYE

4

OTOBÜS ŞOFÖRLERİNE KADINA YÖNELİK ŞİDDET EĞİTİMİ

5

ADANA CHP’DE PARTİ PROĞRAMI YENİLEME ÇALIŞTAYI