ÇUKUROVA VE SEYHAN BELEDİYESİ’NİN “RÜŞVET DOSYASI” MAHKEMEDE
Manşet Haber 14.01.2024 01:35:41 0

 ÇUKUROVA VE SEYHAN BELEDİYESİ’NİN “RÜŞVET DOSYASI” MAHKEMEDE

 ÇUKUROVA VE SEYHAN BELEDİYESİ’NİN “RÜŞVET DOSYASI” MAHKEMEDE

Polisin Adana merkez ilçelerinden Çukurova ve Seyhan Belediyesi’ne yönelik operasyonunda elde edilen belgeler ile gözaltına alınanlar, itirafçı müteahhit ve bir gizli tanığın ifadelerine dayanılarak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi.  Aralarında belediye üst yönetimi, mühendis ve memurları ile inşaat piyasasından 13’ü tutuklu 38 kişi “suç örgütü kurmak, rüşvet ve görevi kötüye kullanma” suçlamaları ile yargılanacak. Şüpheliler hakkında 1 ile 12 yıl arasında hapis cezaları istendi. Bazı şüpheliler hakkında ise her olaydan ayrı ayrı ceza verilmesi halinde cezaların katlanabileceği belirtildi. İşlenen suçların 2017 yılına kadar dayandığı, ağırlıklı olarak inşaat ruhsatlandırmasında yaşandığı, Başkan Soner Çetin ile imardan sorumlu Başkan Yardımcısı Ali Arslanoğlu, aracısı  Hıdır Kara ve ilgili şubedeki görevlilere apartman daireleri verildiği ya da rüşvet alındığı iddiaları soruşturma dosyasında yer aldı.

Operasyonun, Cumhurbaşkanlığı’na (CİMER) “önceki inşaatların ruhsatı için rüşvet verdiğini, son inşaatında istenen rüşveti veremediği için binasının yıktırıldığını” öne süren bir müteahhit tarafından gönderilen itirafçı mektubu ile başlatıldığı belirtilen iddianame 58 sayfadan oluşuyor. İddianameye göre, operasyon çerçevesinde polis teknik takıp yaparak konuşma kayıtları ve izlenen kişiler ile ilgili raporları dosyaya koydu.  11 ayrı suç isnat edilen olaylara ilişkin bilirkişilerin de inceleme raporlarına yer veriliyor. Bazı inşaatlarda balkonların kapalı alana katılması ile 2 odalı dairelerin 3 odaya çevrildiği ya da metrekarelerinin büyütüldüğü, bir kısım inşaatta kapalı alanların 2-3 katına kadar çıktığı bu raporlarda yer alırken, rüşvetin tamamını vermeyenlerin inşaatlarının yıktırıldığı da iddia ediliyor.

İfadelerin bir bölümünde de belediyenin iş yaptırdığı reklam şirketinin ödemelerinin geciktirilmemesi, başka bazı hizmet alımı veya onarımlar için belli firmaların seçildiği, bunlardan da “şişirilmiş faturalar” alındığı. Görgü tanığı olduğu bir konuyu yazmaması için gazeteciye para verildiği de yer alıyor. Çukurova ilçesinde hangi müteahhitlerin rüşvet vererek proje dışı inşaatlarına iskan ruhsatı verildiği, bir özel okul sahibinin Başkan Yardımcısı’na pahalı hediyeler götürdüğü itirafçı müteahhit İlker Aker’in itiraflarına dayanılarak iddianamede yer buldu.

13’Ü TUTUKLU 38 ŞÜPHELİ

Dosyada adı geçen ve 2 Ekim 2023 tarihinde tutuklanan Çukurova Belediye Başkan Yardımcısı Ali Aslanlıoğlu, Burak Açık, Burak Tipi, Ender Özen, Fırat Karaca, Gökhan Kılıç, Göksel Kireççi, Hasan Uzun,  Hüseyin Can Kocaoğlu, İlker Bingöl, Mehmet Şükrü Şirin ve Oğuz Emre Köymen halen tutuklu bulunuyor.

1-ADNAN CAN

2-ALİ ARSLANLIOĞLU(Tutuklu)

3-ALİ YILMAZ

4-BİLAL TANRIVERDİ

5-BURAK AÇIK (Tutuklu)

6-BURAK TİPİ (Tutuklu)

7- ÇINAR ÖZKARA

8- ECE ALICI,

9- ENDER ÖZEN (Tutuklu),

10- EVİN ÇETİNKAYA ALBAY,

11- FIRAT KARACA (Tutuklu)

12- GÖKHAN KILIÇ (Tutuklu)

13- GÖKSEL KİREÇCİ (Tutuklu)

14- HALİL YILMAZ,

15- HASAN UZUN (Tutuklu)

16- HIDIR KARA (Tutuklu)

17- HÜSEYİN TARAK,

18- HÜSEYİN CAN KOCAOĞLU (Tutuklu)

19- İDRİS YILDIRIM,

20- İLKER AKER,

21- İLKER BİNGÖL (Tutuklu)

22- İREMNUR ÇETİNKAYA,

23- İSA EKİZ,

24- MEHMET ŞÜKRÜ ŞİRİN (Tutuklu)

25- MUHAMMED FATİH TEKİNCE,

26- MUHAMMET CEYLAN,

27- MURAT COŞKUN,

28- NEZİR YOSUNKAYA,

29- NİYAZİ AKTAŞ,

30- OĞUZ EMRE KÖYMEN(Tutuklu)

31- PIRIL ÖZEL

32- SERCAN ŞENBAYRAM,

33- SERDAR GÖKTEKİN,

34- SERDAR ÖZKAN,

35- SUAT BAYSEÇKİN,

36- TANER ULUĞ,

37- TÜRKAN ARIN,

38- YILDIRIM ULUĞ

79 KİŞİ HAKKINDA EK KARAR

Bu arada Cumhuriyet Başsavcılığı 79 şüpheli hakkında örgütlü suç ve rüşvet suçlamalarında kovuşturulmasına yer olmadığına ilişkin bir ek karar verdi.

2 BELEDİYEYE OPERASYON YAPILMIŞTI

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) şubesi ekipleri, Seyhan ve Çukurova belediyelerinde 'imar usulsüzlüğü' yapıldığı iddiası üzerine çalışma başlatmış, 29 Eylül’de her iki belediyeye ve 60 şüphelinin adreslerine sabah saatlerinde eş zamanlı baskın düzenlenmişti.

Operasyon kapsamında, Çukurova Belediyesi eski başkan yardımcısı, eski imar müdürü ve görevdeki imar müdürü, Seyhan Belediyesi başkan yardımcısı ve imar müdürü ile belediye personelinin de arasında olduğu 60 şüpheli gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 60 şüphelilerden 26'sı savcılık talimatıyla serbest bırakılmış,  34'ü ise Adana Adli Tıp Birimi'ne gönderilmiş, Adliyeye sevk edilen 34 şüpheliden 13'ü çıkarıldıkları hâkimlikçe tutuklanmış,  3 şüpheliye ev hapsi verilmiş, diğerleri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Emniyet Müdürlüğü ekipleri, zanlıların adreslerinde bulunan 1 kilo 980 gram has altın, 1 kilogram gümüş külçe, piyasa değeri yaklaşık 4 milyon 100 bin lira olan ziynet eşyası, 11 bin 370 dolar, 5 bin 700 euro, 17 bin 50 lira ve bir tabancaya da el koymuş, suçtan elde edildiği değerlendirilen mal varlıklarının satışının önlenmesi amacıyla mahkemece şüphelilere ait 112 taşınmaz ve 37 araca yönelik tedbir kararı uygulanmıştı.

(www.adanaulus.com)

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

36.4° / 23.6°