Başkanlar, toplumu dilenci gören bir anlayışla bakmışlar
Manşet Haber 30.06.2014 00:24:34 0

Başkanlar, toplumu dilenci gören bir anlayışla bakmışlar

Başkanlar, toplumu dilenci gören bir anlayışla bakmışlar

erkan_karakaya_chp_cukurovaTMMOB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Mimar Erkan Karakaya, Adana'da son 20 yılda görev yapan belediye başkanlarının ufkunun darlığı ve şahsi çıkar kaygılarının ön planda olmasının, kentin en büyük sıkıntısı olduğunu savundu.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), Şehir Plancıları Odası (ŞPO) ve Mimarlar Odası Adana Şubeleri tarafından düzenlenen “Adana’da Planlama Süreci ve Kentleşme” konulu panelde konuşan Mimar Erkan Karakaya, şunları söyledi:

“Kentlerin varlıklarını olumlu bir şekilde sürdürebilmeleri için bugünkü hızlı kentleşme ortamında, doğru zamanda, doğru kararlar almaları gerekmektedir. Toplumsal ve kültürel değişimin sağlanmasında bu doğru zamandaki, doğru kararları alacak ve organize edecek yapılanmalarda kentlerde belediyelerdir.

Ülkemizde belediyelerin genel talebi yetki ve para meselesi olarak görülmekte ve taraflar konuya bu pencereden bakmakta. Oysa küçük büyük herkesin derdi yetki ve paradır, önemli olan bu yetki ve paranın doğru kullanılıp kullanılmayacağının güvencesidir ki buda mevcut yasalarda olmayan demokratik belediyecilik ilkelerin hayata geçirilmesi ile mümkündür. Bu ilkeler belediye başkanlarının keyfiliğini, kamu kaynaklarının popülist bir şekilde savrulmasını önleyecek ve bugünkü yerel krallıklara son verecektir.

Ülkemizdeki yerleşim birimlerine baktığımızda hep aynı fotoğrafla karşılaşırız, kimliksiz, kaçak yapıların hakim olduğu, kentin her noktasında genel bir planlama ilkesizliğinin hissedildiği yerleşimler.

Türkiye’de kentleşmenin temel karakteri göçe dayalı bir nüfus ve yapı yığılması şeklindedir. Tabi bunun öncelikli sorumlusu da yerel yönetimlerdir demek yanlış olur. Öncelik, bölgeler arası gelişme dengesini gözetecek bir planlı kalkınma politikasını terk eden ve planlamayı inkar eden siyasi tercihlerdir. Bu siyasi anlayışın yerel yöneticileri ise imar rantının çekiciliği ve yapılaşmadaki başıboşluğu özendiren tutumlarıyla bu sağlıksız süreci desteklemişlerdir.

Adana'ya gelince öyle şanssız bir il ki, nüfusu Türkiye’nin 5. büyük ili olmasına rağmen gerek kamu yatırımları gerekse de sosyal, kültürel yatırımlar adına kente son 20 yıldır doğru düzgün ciddi bir yatırım yapılmamıştır. Adana'nın 2011 yılı yaşanabilir kentler sıralaması araştırmasında 13. sıradan 55. sıraya gerilediğini ve yine kalkınma bakanlığının 2011 yılında yayınladığı illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre de daha önce 9. sırada olan Adana bu defada 16. sıraya gerilediği resmi sonuçlarda açıkça görülmektedir. Bu sonuçlara bakıldığında mevcut iktidar Adana'yı adeta gözden çıkartmıştır.  Buda kentte yaşayan insanların sayısının artmasıyla hizmet alanlarının aynı kalması neticesinde sosyal refah düzeyinde ciddi bir gerileme yaratmıştır.

Adana'da son 20 yılda görev yapmış belediye başkanlarının ufkunun darlığı ve şahsi çıkar kaygılarının ön planda tutulmuş olması, kentin en büyük sıkıntısı olmuştur. Belediyeler kente bilimsel yaklaşmak yerine popülist yardımlarda bulunarak, toplumu dilenci gören bir anlayışla bakmışlar. Günlük yardımlar yerine güçlü toplum yaratacak önlemleri almayı kısa vadeli politik yaklaşımlarının önünde engel olarak görmüşler. Kentin topraklarını kişisel rantın yaratılmasında araç olarak değerlendirmişler. Ve bu anlayışın neticesinde de kentin sağlıklı gelişimi engellenmiş, çağdaş yaşam alanları yaratılamamıştır. “

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

30.8° / 20.2°