“ASANSÖR PERİYODİK KONTROLLERİ BÜTÜN ÜLKEYİ KAPSAMALI”

24.10.2016 10:05:20

“ASANSÖR PERİYODİK KONTROLLERİ BÜTÜN ÜLKEYİ KAPSAMALI”

MMO Başkanı Ali Ekber Çakar, “Asansör Teknik Komitesi çalışmalarının işlevsel kılınmasını” istedi, asansörlerde denetim eksikliğinden kaynaklı can ve mal kayıpları ile standart dışı uygulamaların daha da artıracağı uyarısında bulundu
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO) birlikte düzenlediği “Yapı ve Asansör' ana temalı Asansör Sempozyumu ve Sergisi İzmir’de yapıldı.
MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’ndeki sempozyumun açılışında konuşan MMO Başkanı Ali Ekber Çakar MMO’nun asansörler üzerine çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Çakar, sektör ve sorunları üzerine de şöyle konuştu:
“Sektördeki yetkili firma sayısı yaklaşık 2008 civarındadır. Sektörde istihdam edilen Makina Mühendisi sayısı ise yaklaşık 1.000’dir. Asansör periyodik kontrollerinin ne yazık ki bütün ülkeyi kapsamaması, mühendis istihdamındaki yetersizlik, meslek odalarının görev ve yetkileri, AB süreç ve standartlarının uyumlaştırılması, piyasa gözetim ve denetimi gibi konulardaki sorunlar ise sürmektedir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TSE, Meslek Odaları, üretici firmalar, mühendisler, akademisyenler ve diğer kuruluşların, sürecin bütününde mühendis istihdamı ve meslek odalarının rolleri başta olmak üzere sağlayacağı aktif destek, bu sorunların çözümünde önemli bir rol oynayacaktır.”
Çakar, MMO’nun yaptığı asansör kontrolleri ile ilgili “Odamızın yaptığı kontrollerde; 2012 yılında asansörlerin yüzde 79’u, 2013 yılında yüzde 63,30’u, 2014 yılında yüzde 52’si, 2015 yılında yüzde 41’i; 2016 yılı ilk sekiz ayı itibarıyla da yüzde 36’sı kullanımı sakıncalı bulunmuştur.” dedi.
Son 19 yılda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından altı adet Asansör Yönetmeliği yayımlandığına dikkat çeken Çakar, “1995 tarihli Yönetmelik’te asansör imalat, montaj ve bakım firmalarının mühendis istihdam etmeleri ve bu mühendislerin Odalarından Büro Tescil Belgesi alması zorunlu tutulmuşken, yürürlükteki yönetmeliklerde bu konular boşlukta bırakılmıştır” eleştirisinde bulundu.
“ASANSÖR TEKNİK KOMİTESİ İŞLEVSEL KILINMALI”
Asansör Teknik Komitesi’nin çalışmalarının işlevsel kılınması gerektiğini hatırlatan Çakar: “Bazı çevreler olaya ticari boyutta yaklaşmakta, asansör firmalarında mühendis çalıştırılmasına ve Mühendis Odalarının mesleki denetim süreçlerinde yer almasına karşı çıkmaktadırlar. Bilim, mühendislik ve kamu denetimini dışlayan böylesi bir düzenleme, asansörlerde denetim eksikliğinden kaynaklı can ve mal kayıpları ile standart dışı uygulamaları daha da artıracağı gibi ulusal asansör sanayimizi de baltalayarak, sektörde hizmet veren yüzlerce mühendisin işten çıkarılmasına sebep olmaktadır” dedi.
Makina Mühendisleri Odası olarak böyle yanlış uygulamalara izin verilmeyeceğini hatırlatan Çakar, “Sektörle ilgili kalıcı ve sürekli çalışmaların gerçekleştirilmesi amacıyla kurulan Asansör Teknik Komitesi’nin çalışmalarının da işlevsel kılınması gerekmektedir. Merdiven altı firmaların haksız rekabet yaratarak sektöre zarar vermelerini önlemenin bir yolu da piyasa gözetimi ve denetimi mekanizmasıdır. Bu sektörde hepimizin bildiği çok yönlü sorunlar nedeni ile piyasa gözetimi ayrı bir önem arz etmektedir. Bu noktada ülke genelinde yaygın bir örgütlenme altyapısı bulanan Odamızın yetkili kılınmasına yönelik idari düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.



1

Düzgün COŞKUN yazdı/ "ATOM KARINCA" SEN YÜREKLERDE YAŞIYORSUN

2

TGC: GAZETECİLİĞİ KUŞATMAKTAN VAZGEÇİN!

3

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜ %18,9 AZALDI

4

TÜRKİYE’DE AİLELERİN %31'İ ÇOCUKLARININ ÇEVRİMİÇİ YAŞAMI NEDENİYLE TARTIŞMA YAŞIYOR

5

BAĞIRSAK SAĞLIĞI PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR