ASANSÖRDEKİ KIRMIZI ETİKETLERE DİKKAT
ASANSÖRDEKİ KIRMIZI ETİKETLERE DİKKAT
Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, vatandaşları asansörlerdeki etiket konusunda uyardı. Kavi, etiketlerin neyi ifade ettiğini, “Kontrol edilen asansörlere duruma göre etiket yapıştırılır. Bir asansörde kırmızı asansör varsa o tehlikelidir binilmemesi gerekir. Sarı etiket az kusurludur. Mavi etiket kullanılabilir. Yeşil etiket ise kontrolü yapılmış ve eksiksiz almanı taşır.” İfadeleri ile dile getirdi.
MMO Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, Çukurova Press Gazetesi’nden Doğan Gülbasar’ın asansör denetimleri, LPG’li araçlar ve odanın çalışmaları ile ilgili sorularını yanıtladı. Gülbasar’ın Kavi’ye yönelttiği sorular ve yanıtları şöyle:
EN GENÇ ODA BAŞKANI
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, Adana’daki en genç oda başkanı olma özelliğine sahip. Kavi yine en genç TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliği yaptı geçen dönem.
En genç İKK Sekreterliği yapan isim aynı zamanda Hasan Emir Kavi. Genç, enerjik ve teknolojiyi takip eden bu oda başkanı ile MMO’yu ve çalışmalarını konuştuk.
-Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi’ni anlatır mısınız?
Odamız Adana şube ile birlikte Hatay, Niğde, Osmaniye, İskenderun temsilciliklerini kapsıyor. Şubemizin toplam 4 bin 700 üyesi bulunuyor. Bunun 3 bin 500’ü Adana’da. Sonraki en büyük temsilcilik ise 800 üye ile İskenderun’da. İskenderun ilçe olmasına karşın üye sayısı dolayısıyla şube olma yolunda ilerliyor. Türkiye genelinde de 110 bin makine mühendisi bulunuyor.
-Uygulamalı Eğitim Merkezi açma çalışmalarınız ne aşamada? Merkez tamamlanma aşamasında sanırım, çalışmalar başladı mı?
Uygulamalı Eğitim Merkezi’nin belirli bölümlerini açtık. LPG sızdırmazlık İstasyonu’nu eğitim merkezine taşıdık. Çok az eksiklikleri kaldı. Kısa zamanda tamamen hizmet vermeye başlayacak. Merkez, Metal İşleri Küçük Sanayi Sitesi içerisinde 300 metrekarelik alan üzerine kurulu. Seyhan Belediyesi odamıza 15 yıllığına tahsis etti. Teknik içerik, personel ve altyapı olarak tüm hazırlıklar tamamlandı.
-Genç bir oda başkanı olmanızdan kaynaklanıyordur belki ama teknolojiyi en iyi kullanan odaların başında geliyorsunuz. Teknolojiyi kullanıp yönetimin ve üyelerinizin oda ile ilişkilerini kolaylaştırıcı neler yapıyorsunuz?
Odanın tüm çalışmalarını etkinlik programı ile üyeler görebiliyor. Ufys.mmoadana.org adresine giren üyelerimiz oda faaliyetlerini ve yönetim çalışmaları hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Ayrıca firmalar buraya iş ilanı bırakıyor. Üyelerimiz de sicil numaralarını girerek mühendis arayan firmaları görebiliyor. Ayrıca Toplantı Sistemi var. Çünkü oda olarak çok fazla toplantı düzenliyoruz. Yönetim, komisyon, çalışma grupları toplantıları yapılıyor. Bunların herhangi biri için altyapı programı var. Üye kendisiyle ilgili toplantıları takip ediyor ve bilgi sahibi oluyor.
-Türkiye’de LPG’li araç sayısı çok arttı. Sanıyorum her 100 araçtan 40 LPG’li. Bu bir güvenlik sorunu oluşturuyor mu? Makine Mühendislerine ve odaya bu konuda ne gibi görevler düşüyor?
LPG’li araç kullanılıyorsa mutlaka LPG tescili yapılmalı. Kullanılan ekipmanların sağlıklı yapılıp yapılmadığı, ekipmanların uyumlu olup olmadığı çok önemli. Bazı periyotlarda bazı malzemelerin değişmesi gerekiyor. Odanın tescilinden geçen LPG’li araçlar güvenli olarak kullanılıyor. Ayrıca odamız belge istenmediği sürece her türlü kontrolü ücretsiz yapıyor.
-Bu konuyu biraz açabilir miyiz?
Yani vatandaş odamıza gelir ve aracındaki LPG sistemini kontrol ettirebilir. Biz bu hizmeti ücretsiz veriyoruz. Ancak bunun karşılığında herhangi bir belge veremiyoruz. Belge istenen kontroller ücrete tabidir.
-Önceki yıllarda sızdırmazlık raporu almayan LPG’li araçlar muayeneden geçemiyordu. Ancak son yıllarda bu durum değişti. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?
Artık LPG’li araçların sızdırmazlık raporu alması gerekmiyor. Rapor almasa da araç hafif kusurlu kabul ediliyor. Bu değişikliği odanın gücünü azaltmak için yaptılar. Bu kural değiştirildikten sonra sızdırmazlık raporu alanların sayısı Türkiye genelinde yarı yarıya azaldı.
-Vatandaşlar neden araçlarının kontrolünü Makine Mühendisleri Odasına yaptırsınlar?
Oda kontrolünden geçip de zarar gören hiç araç olmadı.
-Önemli sorunlardan biri de apartmanlardaki asansörlerin kontrolü. Bir dönem Adana’da asansör kazaları çok oluyordu. Bu konuda odaya düşen görevler nelerdir?
Asansör kontrollerini Türkiye Akreditasyon Kurulu’ndan (TÜRKAK) akredite olan firmalar yapıyor. Bu şekilde 31 firma var. Bunları 2’si kamu kurumu niteliğindeki Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Makine Mühendisleri Odası (MMO). Diğerleri ise kar amacı ile kurulmuş sermayeli şirketler.
Biz MMO olarak Çukurova Belediyesi ile 6 yıl önce kontrollere başladık. Bakanlık 120 lira olarak taban fiyat belirledi. Biz ve TSE taban fiyattan kontrolleri gerçekleştiriyoruz. Tabi önce veri envanteri çıkardık. Mesela Beyazevler Mahallesi’nde birkaçı dışında tüm asansörler kırmızı etiketliydi.
-Kırmızı etiket ne anlama geliyor?
Kontrol edilen asansörlere duruma göre etiket yapıştırılır. Bir asansörde kırmızı asansör varsa o tehlikelidir binilmemesi gerekir. Sarı etiket az kusurludur. Mavi etiket kullanılabilir. Yeşil etiket ise kontrolü yapılmış ve eksiksiz almanı taşır. Vatandaşlarımız kırmızı etiketli asansörlere kesinlikle binmemelidir.
-Olası bir asansör kazasında sorumlu kimdir?
Böyle olumsuz bir durumun sorumlusu ilçe belediyesidir. Kontrol yapılmadıysa apartman yönetimi de sorumludur.
-Asansör kontrollerini makine mühendisleri mi yapmaktadır?
Kontrolleri makine mühendisleri yapmak zorundadır. Bu nedenle asansör kontrolleri sırasında kesinlikle kontrol eden görevlilerin kimliğini göstermesi gerekmektedir. Ayrıca 1 kişi günde sadece 5 asansör kontrol edebilir. Ve asansörlerin her yıl kontrol edilmesi zorunludur. Şunu da belirtmeliyim ki odamızın kontrol ettiği asansörlerde hiçbir kaza olmadı.
-Asansörler gerektiği gibi kontrol ediliyor mu?
Türkiye genelinde yüzde 60 oranında kontrol yapılmıyor. Ama Adana’da durum biraz daha iyi. Yeni binalarda bile kırmızı etiketli asansörler var. Bu konuda bir güvenlik sorunudur ve ciddiye alınmalıdır.
-Türkiye’de 110 bin makine mühendisi olduğunu söylediniz. Türkiye’nin bu kadar makine mühendisine ihtiyacı var mı?
Aslında daha fazlasına ihtiyaç var. Mühendis bizim dilimize ‘hendese’den gelir. Yani hesap adamı anlamını taşır. Batıda ise ‘energineer’ denir. Yani icat eden… Bizde mühendisler hesap adamı gibidir. Oysa bilim adamı gibi yaklaşılmalıdır. Gerçek anlamda yaklaşılırsa Türkiye’nin makine mühendisine ihtiyaca vardır.