Asansörler İhmale Gelmez
Asansörler İhmale Gelmez
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, yaşanan acı olaylarla asansörlerin ihmale gelmediğinin ortaya çıktığını söyledi.
Adana’nın Seyhan İlçesi Çınarlı Mahallesi’nde 2 yaşında bir çocuğun iç kapısı olmayan asansörde kolunun duvarla kabin arasında kalması sonucu omzunun kırıldığını anımsatan MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, yaptığı yazılı açıklamada, “Bütün uyarılarımıza, önlem alınması gerektiği yönünde yaptığımız çağrılarımıza karşın asansörlerdeki kazalar sürüyor. Belediyeler, valilikler, apartman yöneticileri asansörler konusunda gerekli hassasiyeti göstermiyorlar. Gerekli önlemler alınmazsa; hayatımızı kolaylaştıran insanları ve yüklerini bir yerden başka bir yere taşımaya yarayan asansörler ölümlü veya yaralanmalı kazalarına devam edecek.” dedi.
Atıcı, son olarak Adana’ da Çınarlı Mahallesi Yalçın Apartmanında meydana gelen kazada 2 yaşında bir bebeğin, iç kapısı olmayan asansörde kolunun duvarla kabin arasında kalması sonucu kolu omzundan kırıldığını, asansörün içi kapısının olmamasının bu olayın meydana gelmesindeki en önemli sebep olduğunu ifade etti. Denetimi olmayan asansörlerin tehlike saçmaya devam ettiğini ifade eden Atıcı, açıklamasında şöyle dedi:
“Yaralanma ve ölümle sonuçlanan asansör kazası sayısı basına yansıyandan daha fazladır. Asansör kazaları sonucu hafif ve ağır yaralanmalar ise kamuoyuna hiç yansımamaktadır. Asansörler; dikey taşıma amaçlı olarak kullanılan, mekanik ve elektrik aksamlarının birlikte bulunduğu sistemlerdir. Kullanıldığı binaya bağlı olarak çalışma yükseklikleri zaman zaman oldukça fazla olabilmekte ve bu durumlarda can emniyeti açısından çok daha fazla emniyetli çalışma koşullarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Basına da zaman zaman yansıyan kazalar, üzücü sonuçlara yol açabilmektedir. 18.11.2008 tarih ve 27058 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği ve 05.11.2011 tarih 28106 Sayılı Resmi Gazetede Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği`de değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerinin 9. maddesi şu şekildedir: Bina sorumlusu; asansörün bu Yönetmelik kurallarına uygun olarak güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ayda en az bir defa düzenli olarak bakımını yaptırmaktan ve kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından, gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için ilk yıllık kontrolünü, asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere yaptırmaktan sorumludur.”
Yönetmelik açıkça belirtmektedir ki, asansörlerin yılda en az bir kez yıllık kontrol yaptırılmasından bina yöneticisi sorumlu olarak gösterilmektedir.
Yılda en az bir kez yapılan bu kontrol ile asansörler güven içinde kullanıldığı gibi, bina yöneticisinin ve bakımcı firmanın da sorumluluklarını yerine getirmesini sağlıyor. Oluşabilecek kazalar, insanlara zarar verebildiği gibi sorumluluk taşıyanların, yasal takibatını da gerektirmektedir. Tüm uyarılarımıza rağmen apartman yöneticileri binalarındaki asansörlere denetim yaptırmamaktadır. Ya da denetim raporlarının sonuçlarına uymamaktadır. Bu durumdaki binalarda oturan vatandaşların ivedilikle bağlı bulundukları İlçe Belediyesi ile irtibata geçmesi gerekmektedir.
Hayatımızın vazgeçilmez bir aracı haline gelen asansörlerin tehlike saçmasını önlemek elimizdedir. İlgili yönetmelikler çerçevesinde Belediyelerin, Valiliklerin ve apartman yöneticilerinin önlem alması kazaları önleyecektir. Asansörler can yakan değil, can taşıyan sistemler olarak hayatımızda önemli yer tutmalıdırlar. Yetkililerin ve sorumluların da asansörlere önem vermesi durumunda can kayıplarının ortadan kaldırılması mümkündür.”