Asansörlerde Periyodik Kontrol Şart
Asansörlerde Periyodik Kontrol Şart
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Ercüment Ş. Çervatoğlu, bina yöneticileri ve belediyelerin, asansör kazalarını önlemek için aylık ve yıllık periyodik kontrollerini ivedilikle yaptırılmasını sağlamalarını istedi.
Son zamanlarda yaşanan ölümlü asansör kazalarındaki artışlara dikkat çeken MMO Şube Sekreteri Çervatoğlu, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“ Basına yansıdığına göre yalnızca Eylül ayında meydana gelen asansör kazalarında, Tokat'ta 14 yaşında bir genç kız, Denizli’de 17 yaşındaki bir genç erkek ve İstanbul'da bir kadın yaşamlarını kaybettiler. Ayrıca Alanya’da bir işyerinde bir kişi, Ankara Adliyesinde bir kişi, Kayseri'de bir apartmanda iki kişi, Niğde Atasanayi Sitesinde bir kişi, Şanlıurfa Karaköprü’de dört kişi çeşitli asansör kazalarında yaralandılar. Yine Kayseri'de bir apartmanda boş bir asansörün çelik halatları koptu. Önceki gün de İstanbul Ümraniye'de 27 yaşındaki bir genç, bir iş merkezindeki asansör kabinine adım atınca boşluğa düşerek ağır yaralandı.
Bu noktada önemle hatırlatmak isteriz. 18.10.2008 tarihli, 27058 sayılıResmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği hükümlerine göre bina yöneticileri, kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacıyla yetkili asansör bakımcı firmaları ile aylık bakım anlaşması imzalayarak asansör bakımlarını ve yılda en az bir kere A-Tipi Muayene Kuruluşlarına kontrol yaptırmaktan sorumludur.
Yine aynı yönetmelikte Belediyeler, sınırları içerisindeki her asansörün yılda bir kez A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından kontrol edilmesini sağlamaktan ve yıllık kontrolün yapılıp yapılmadığını denetlemekten sorumlu tutulmuştur.
Bünyesinde akredite A Tipi Muayene Kuruluşu bulunduran Odamız; ülke genelinde 200 civarında Belediye ile asansör periyodik kontrol antlaşması imzalayarak, 72 bin asansörün periyodik kontrolünü gerçekleştirmiştir. Yapılan kontroller sonucu yüzde 68 kırmızı (can ve mal güvenliği açısından kullanılması sakıncalı), % 8 sarı (eksiklikleri giderildikten sonra kullanılabilir), % 24 yeşil etiketli (kullanımında sakınca olmayan) asansör bulunduğu tespiti yapılmıştır. Bu veriler ve sıklıkla yaşanan kazalar göstermektedir ki, asansörlerin yetkili asansör bakımcı firmalara aylık bakımlarının, A Tipi Muayene Kuruluşlarına yıllık kontrollerinin yaptırılması, emniyetli kullanım için hayati önem arz etmektedir.
Ayrıca yönetmeliğe göre, yıllık kontrolü yaptırılmayan ve kontrol sonucunda belirtilen eksiklikleri giderilmeyen binalardaki asansörlerin, belediyeler tarafından kullanım dışı bırakılması gerekmektedir.
Makina Mühendisleri Odası olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlama doğrultusunda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi belirtir, yurttaşlarımızın ve belediyelerin duyarlı davranmaları gerektiğini kamuoyuna duyururuz. “