Seyhan Belediyesi ve Adana Eczacı Odası (ADEO), evlerde kullanılmayan, miadı dolmuş ilaçları toplayıp bakanlık tarafından lisanslandırılmış tesislerde imha etmek için işbirliği yapacak.
ADEO Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ ve oda yöneticileri Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’ı ziyaret ederek yapılacak işbirlikleri konusunda görüş alışverişinde bulundular.
Evlerdeki atık ilaçların halk sağlığı açısından bir tehdit olduğunun altını çizen ADEO Başkanı Ecz. Yalbuzdağ, “Miadı dolmuş, yani son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar, ya evsel atıklarla birlikte çöpe gidiyor ya da lavaboya atılıyor. Usulüne uygun olarak imha edilmeyen bu ilaçlar suya ve toprağa, oradan da tarım ürünlerine yani temel gıda maddelerine bulaşıyor. Böylece ilaçlar da diğer kimyasallar gibi sağlığı tehdit eder hale geliyor. Bu nedenle evlerdeki atık ilaçları toplayıp, imha edilmesini sağlamak istiyoruz” dedi.
Eczacı Odası olarak Covid-19 salgını öncesinde topladıkları 9 ton atık ilacın yaklaşık 7 tonunun evlerden toplandığını aktaran Ecz. Yalbuzdağ, “Evlerde neden bu kadar çok kullanılmayan ilaç olduğunun da araştırılması gerek. Seyhan Belediyemizle birlikte yapacağımız bu çalışma güney bölgesinde bir ilk olacak” diye konuştu.
HALK SAĞLIĞI İÇİN AKAY’DAN TAM DESTEK
Evlerde oluşan atıkların yönetiminin belediyelerin sorumluluğunda olduğunu ifade eden Başkan Akay, halk sağlığı için atık ilaçların toplanıp imha edilmesi konusunda gerekli desteği vereceklerini söyledi.
İLAÇLAR ZEHİRE DÖNÜŞMESİN
Adana Eczacı Odası yönetimine duyarlılıkları için teşekkür eden Akay, “Toprağımızı, suyumuzu, havamızı koruyamaz, temiz tutamazsak sağlıklı bir yaşam sürmemiz de mümkün olmaz. Birer kimyasal olan ilaçlar doğru dozlarda kullanıldığında insanları sağlığına kavuşturuyor ancak gerekli dozdan fazla kullanılan ilaçların zehirden farksız olduğunu da biliyoruz. Evlerde çok fazla miktarda olduğunu tahmin ettiğimiz atık ilaçları toplayıp, imha edilmesini sağlayarak, halk sağlığını koruma konusunda çok önemli bir hizmeti yerine getireceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.
ATIK İLAÇLAR NASIL TOPLANACAK?
Proje kapsamında Seyhan Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü, Adana Eczacı Odası tarafından belirlenecek merkezi konumdaki 100 eczaneye, 120 litrelik ağzı kilitli plastik konteynır yerleştirecek. Vatandaşlar kullanmadıkları, miadı dolmuş ilaçları eczacıların kontrolünde bu konteynırlara atacak. Seyhan Belediyesi ekipleri belli zaman aralıklarında konteynırlardaki atık ilaçları toplayıp, Yeşiloba Atık Getirme Merkezi’nde depolayacak. Depolanan atık ilaçlar belli bir miktara ulaştıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılan bertaraf tesislerine gönderip atık ilaçların imhasını sağlayacak.