Adana Büyükşehir Belediyesi, üretiminde ağır metaller kullanıldığı için çevreye rastgele atılması halinde toprak ve yeraltı sularının kirlenmesine neden olan pillerin toplanmasını yaygınlaştırmak üzere çalışmalarını yoğunlaştırdı. Başkan Hüseyin Sözlü’nün talimatları doğrultusunda daha temiz ve yaşanabilir bir çevre için çaba sarf eden Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı; Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP), Seyhan, Yüreğir ve Sarıçam ilçe belediyeleri ile işbirliğini güçlendirdi.
Ömrünü tamamlamış pillerin, atık yağların ve ambalaj atıklarının evsel atıklarla birlikte çöpe atılmaması konularında çeşitli etkinlikler düzenleyen Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, proje paydaşlarıyla birlikte üretiminde civa, kadmiyum, çinko, kurşun, mangan, lityum, demir, nikel ve kobalt gibi elementler ve ağır metaller kullanılan atık pillerin etkin şekilde toplanması için planlama yaptı.
ÖĞRENCİLERE ÇEVRE BİLİNCİ AŞILANACAK
Adana Büyükşehir Belediyesi olarak il genelinde eğitim kurumlarıyla yürüttükleri kampanyalarda yılda ortalama 1.5 ton atık pilin toplandığını ve öğrencilere çevre bilincinin aşılandığını vurgulayan Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, TAP, Seyhan, Yüreğir ve Sarıçam ilçe belediyeleri ile ortak etkinlikler gerçekleştireceklerini bildirdi.
HEDEP DAHA TEMİZ VE YAŞANABİLİR BİR ADANA
Mehmet Çelebi Akkuş, “Yönetmelikler kapsamında atık pillerin toplanması konusunda Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği yöneticileri ile tam uyumlu bir şekilde çalışmalar yapıp, kentimiz, ülkemiz ve dünyamızın daha temiz, daha yaşanabilir olması için duyarlılığı arttırmak istiyoruz” dedi.
ÇEVRECİ NESİL YETİŞİYOR
Özel Atık ve Geri Dönüşüm Tesisleri Şube Müdürü Çağrı Ün ise öğrencilerin çevre bilincine erişmesine katkıda bulunmak amacıyla “Yenilebilir Enerji”, “Geri Dönüşüm”, Çevre Temizliği”, “Ekosistem” konularında bilgilerin yer aldığı “Çevreci Nesil Eğitim Serisi” ve Trafik Kurallarını Öğreniyorum broşürlerinin etkinlik yapılan okullarda öğrencilere hediye edildiğini bildirdi. Çağrı Ün, konuk oldukları okullarda ambalaj atıklarının geri dönüşümü ve atık yağların toplanması konularında gösterilen çizgi filmleri miniklerin ilgiyle izlediğini ve çevreci, örnek bir neslin yetişmesine çaba gösterdiklerini kaydetti.