Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, kamudaki geçici işçilerin kadro sorunlarını Meclis gündemine taşıyıp mağduriyetin giderilmesini istedi. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde çalışan geçici işçilerin feryadını dile getiren Barut, bakanlığı çözüm bulmaya çağırdı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi sunan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, '2011-2014 yılları arasında Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı TAGEM'e 2000 kişilik geçici işçi alımı yapılmıştır. 5620 sayılı kanun gereği bu işçiler yılda 5 ay 29 gün vize çalışmakta idiler. Ancak kanun gereği bu işçilere 02.01.2018 tarihi itibariyle Maliye Bakanlığı onayı ile 4 ay fazla çalışma imkanı sağlanmış olsa da bu durum çalışanların özlük haklarını elde etmeleri önünde bir engel oluşturmuştur' dedi.
'İŞ GEÇİCİ, SORUNLAR KALICI'
Bakanlık bünyesindeki geçici işçilerin sorunlarına dikkat çekerek çözüm bulunması için harekete geçilmesini isteyen Ayhan Barut, şunları kaydetti:
'TAGEM'deki geçici işçiler çalıştıkları gün sayısı itibariyle toplu iş sözleşmesi haklarından da faydalanamıyor. 2021 yılına geldiğimizde ise bu işçiler görmezden gelinerek dışardan 826 kişi daimi kadroya alınmıştır. TAGEM’e bağlı 48 kurum arasında 7 kurumda büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, tavukçuluk, su ürünleri ve arıcılık faaliyetleri ve bu kurumların yedekleme istasyonları olarak kullandığı illerdeki geçici işçilerin süreleri dolduktan sonra eksik kalan zamanlardaki personel ihtiyacı başka şekillerde karşılanmaktadır. 10 yılı aşkın süredir fazlasıyla vasıflı duruma gelen geçici işçiler kadro verilmemesi sebebiyle gelecek kaygısı yaşamakta, çocuklarına iyi bir gelecek hazırlayamamakta ve evlerini dahi geçindiremeyecek duruma gelmektedirler. Ayrıca 2023 yılına kadar kadrolu personel alınacağı söylenmiş ve alımlarda 40 yaş sınırlaması olduğu için bu işçilerin çoğu İş-Kur üzerinden dahi müracaat edememektedirler. '
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un önergesinde şu sorulara yanıt arandı:
'1- Mevcutta geçici işçi kadrosu ile çalışan işçiler görmezden gelinerek neden dışardan 826 işçi kadrolu olarak işe alınmıştır?
2- Bu işçilere kadro verilmemesinin gerekçesi nedir?
3- Türkiye’nin kanayan yarası olarak bilinen ve yıllardır çözüme kavuşturulamayan, 10 yılı aşkın süredir büyük bir özveri ve emek ile çalışan geçici işçilerin mağduriyetlerini gidermek adına herhangi bir adım atacak mısınız?
4- Kadroya alınmayan geçici işçileri kadroya almak ve 12 ay çalışmalarını sağlamak adına herhangi bir planlama yapacak mısınız?
5- 2023 yılına kadar kadrolu personel alınacağı iddiaları doğru mudur? Doğru ise alınacak kadrolara mevcutta kadrosuz olarak çalışanlar için bir öncelik hakkı tanıyacak mısınız?'