Tarih: 01.03.2017 09:19
ÇUKUROVA'NIN REFERANS HASTANESİ
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova, verdiği hizmet ve yaptığı araştırmalarla bölgenin ilk referans hastanesi olduklarını söyledi.
Balcalı Hastanesinin tıp teknolojisini yakından takip edip hastaneye hizmete sunduğunu anlatan Prof. Dr. Yeşim Taşova, Çukurova Press Gazetesi’nden Doğan Gülbasar’a yaptığı açıklamada, “Tıp eğitiminde ülkenin öncü kuruluşlarından biriyiz. Bölgede yaklaşık 12 milyon nüfusa hitap ediyor ve sağlık alanındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz” şeklinde konuştu.
“Balcalı Hastanesi 40 yıldır sağlık hizmeti veriyor. 181 bin 848 metrekare kapalı alan üzerine kurulu. Öğretim üyesi, asistan ve yardımcı personeli ile hizmet veriyor. Tıp eğitiminde ülkenin öncü kurumlarından biriyiz. Hastanemizin alt yapısı son teknoloji ürünü cihazlarla yenilendi. Bölgede yaklaşık 12 milyon nüfusa hitap ediyoruz. Sağlık alanındaki gelişmeleri takip ediyor ve sağlık alanında araştırmalar yapıyoruz. Bu anlamda bölgenin ilk referans hastanesi olma özelliği taşıyoruz.
2016 yılında 543 bin 274 poliklinik hizmeti vermişiz. Bunun yanında 61 bin 685 ameliyat, bin 962 doğum gerçekleştirilmiş. Bunun yanında sağlık hizmetlerinin en zor ve ileri aşaması olan 200 yatağı ile ülkemizin en büyük doğum bakım kapasitesine sahip hastanemiz 3. Basamak hastaların referans merkezi konumundadır.
-ÇÜ Balcalı Hastanesi büyüklüğü ve kapasitesi ile adeta bir şehir büyüklüğünde…
Hastanemizde 24 ameliyat odası, 5 laboratuvar, 1 radyoloji, 1 nükleer tıp, 1 kan merkezi, 1 yanık ünitesi, 1 sterilizasyon ünitesi ve eczanesi ile güçlü hizmet altyapısına sahip. Hastanemizde her gün 24 odada aynı anda ameliyat yapılmaktadır. Küçük bir ilçe büyüklüğündeki hastanemiz bünyesinde öğretim üyeleri, akademik ve idari personel ve geçiciler olmak üzere yaklaşık 3 bin 300 personel çalışmaktadır.
-Balcalı Hastanesi bünyesinde yapılan yeni çalışmalar, açılan yeni birimler hangileri?
Modern hasta hizmetleri ve hizmet kalite standartları kapsamında mutlaka olması gereken ama hastanemizde eksik olan bazı birimler vardı, onları da açtık.
-Bunlar nelerdir?
Basın İrtibat Bürosu, Hasta Hizmetleri Birimi ve Hasta Hakları Birimi ile Çalışan Güvenliği Birimi…
-Bunun yanında planlanan çalışmalardan söz eder misiniz?
Binamızın iç ve dış cephelerinde, hasta odalarında yenileme çalışmalarına başladık. Bunun yanında yeni ameliyathane projesi var. Bu çok önemli bir proje.
-Bu proje ile ilgili bilgi verir misiniz?
Yaklaşık 30 yıldır hizmet veren ameliyathanemizin yerine daha büyük ve modern bir ameliyathanenin projelendirme çalışmaları hızla devam ediyor. Orta vadede bu projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz.
-Proje şu anda ne durumda?
Ameliyathanelerin iç malzemelerinin alımı yapılıyor. 3’te 2’si tamamlandı. 35 yeni ameliyathane olacak ve ilk etapta bunların 24’ünü açacağız.
-Yoğun Bakım Ünitesinde de çalışma var galiba?
Yeni ameliyathane sonrası eski ameliyathane alanını yenileyerek bütün yoğun bakım ünitelerini bir araya toplamayı düşünüyoruz. Ayrıca modern bir kemoterapi ünitesi kuruyoruz. Çünkü onkoloji hasta sayılarının her gün artması nedeniyle buna gerek duyuluyor. Ek hizmet binamızda onkoloji hastaları için bölgenin en modern Kemoterapi Ünitesini kuruyoruz ve bu ünite 6 ay içinde hizmet vermeye başlayacak.
-Poliklinik hizmetleri yeterli alanlarda veriliyor mu?
Hastanemizde bazı bölümlerin fiziksel alanları yetersiz. Bu nedenle bazı bölümlerin poliklinik hizmetleri daha gelişmiş olan ek hizmet binasında verilecek.
-Bunun dışında yenilenen bölümler var mı?
Kısa bir süre sonra yani 3 gibi, Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi, Karaciğer ve Böbrek ile Kemik İliği Nakli Merkezleri hizmete girecek.
-Uzun vadede en önemli hedef olarak neyi belirlediniz?
Uzun vadedeki en önemli hedeflerimizden biri de Çocuk Hastanesi ve Onkoloji Hastanesi binalarını kurarak bu alanda da kaliteli sağlık hizmeti üreten, rekabet eden, bu deneyimlerini tıp eğitiminde değerlendiren bir kurum olmak.
-Sağlık turizmi bölgemiz açısından büyük önem taşıyor ve Balcalı Hastanesi sağlık turizmi hedeflerinde önemli bir yer tutuyor…
Önemli bir coğrafi konuma sahip ülkemiz. Adana da öyle. Türkiye; Ortadoğu, Avrupa ülkeleri, Kafkasya ile Azerbaycan ve Türk cumhuriyetlerinin kilit noktasında. Tümüyle de kurduğumuz iyi ilişkiler var. Sağlık turizmi konusunda da hükümetin yeni teşvik yasaları hastanemizi bu alanda avantajlı kılıyor.
-Bölgemizde genetik hastalıklar çok görülüyor. Balcalı Hastanesi de Genetik Birimi oluşturuldu, çalışmalar istenilen seviyede mi?
Genetik Biriminin başında çok değerli hocamız Doç. Dr. Atıl Bişkin var. Bölgemiz çok sayıda genetik hastalık barındırıyor. Hastayı özel takip ve tedavi yöntemi uygulanıyor. Dünya artık tanı ve tedaviyi kişiselleştirmiştir. Ülkemizde de aynı yöntem uygulanmalıdır.
-Balcalı Hastanesi’nin mali durumu nasıl?
Hastanemiz kendi yağıyla kavruluyor.
-Kendi kendine yetebiliyor mu?
Türkiye’de Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) değişmiyor. Bu tebliğin değişmemesi bizi sıkıntıya sokuyor. Çünkü tebliğ değişmeyince fiyatlar da değişmiyor. Hastanemiz için en büyük sorun personel gideri. Devletin üniversite hastanelerine de personel sağlaması lazım.
-Çok yakınınıza bir Şehir Hastanesi kuruluyor. İki büyük sağlık kuruluşunun bu kadar yakın olması sorun yaratır mı?
Aslında çok yakın. Özellikle ambulanslar için trafik sorunu ortaya çıkar. Ben isterdim ki burada Balcalı Hastanesi varsa şehir hastanesi de kentin diğer ucuna kurulsun. Ama bize danışan olmadı. İyi bir planlama yapılsaydı öyle olurdu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —