Balcalı’da “Endoskopik Ultrason” Teknolojisi
Balcalı’da “Endoskopik Ultrason” Teknolojisi
Endoskopik Ultrason sayesinde vücudun ulaşılması zor bölgelerindeki pek çok hastalığın tanısının konulması ve tedavisinin yapılması sağlanıyor.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde bir süredir kullanılmaya başlanan endoskopik ultrason cihazı sayesinde bir çok hastalık konusunda uzmanlar detaylı fikir sahibi oluyor müdahalelerde ona göre yapılıyor.
Adana’da bir tek Balcalı Hastanesi’nde bölgede ise sayılı merkezde bulunan endoskopik ultrason cihazı yemek borusu, mide, onikiparmak barsağı, kalın barsağın son kısmı ile pankreas, safra kesesi ve safra yolları, mide kanserleri ve yemek boru kanserleri, kalın barsak çıkışındaki kanserler, makat bölgesindeki fistüller, apseler ve bunlara bağlı bir çok rahatsızlıklar konusunda uzmanlara detaylı fikirler verebiliyor
EN İNCE DETAYLAR GÖRÜLEBİLİYOR
Endoskopik ultrason cihazı ve işlevleri konusunda bilgi veren Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedef Kuran, Ultrasonların ses dalgalarının vücut dokularındaki yansımalarını esas alarak görüntü oluşturmak üzere geliştirilmiş cihazlar olduğunu belirtti. Teknolojinin ilerlemesi ile çok küçük ultrasonlar endoskopların ucuna yerleştirilerek ‘’ Endoskopik Ultrasonlar’’ ın geliştirildiğine vurgu yapan Dr. Kuran,. “Endoskopik Ultrasonlar geçtiği dokuları, bu dokuların duvar katlarını ve çevre dokuları çok net göstermeye yarayan özellikli endoskop çeşitleridir” ifadesini kullandı.
Endoskopla geçilen her bölgenin (Yemek borusu, mide, onikiparmak barsağı, kalın barsağın son kısmı) duvar katları, komşu organların yapıları değerlendirilebildiğinin altını çizen Dr. Sedef Kuran ‘’ Bu sayede sindirim sistemindeki tümörlerin derinliği, ameliyat sınırını geçip geçmediği, yayılımı ve yemek borusu, mide, oniki parmak barsağı, kalın barsağın son kısmının yakınındaki organlar ayrıntılı olarak değerlendirilebilir. Endoskopik ultrason ile pankreas, safra kesesi ve safra yolları diğer tetkiklerden (Bilgisayarlı tomografi ve Magnetik Resonans Görüntüleme -MR) çok daha doğru bir şekilde görüntülenebilir’’ açıklamasında bulundu.
BAZI KANSERLERİ EVRELENDİREBİLİYORUZ
Prof. Dr. Sedef Kuran, Endoskopik ultrasonla sadece görüntüleme yapılmadığını aynı zamanda bu dokulardan biyopsiler alınabildiğini ya da bu bölgenin kistlerinin boşaltılabildiğini dile getirdi.Dr. Kuran bu sayede pankreas, safra kesesi ve safra yolları gibi ulaşılması zor alanlara çok daha rahat ulaşıldığını, teşhis ve tedavi için gerekli işlemler yapılabildiğini, yemek borusu komşuluğundaki göğüs kafesi içindeki dokulardan biyopsiler alınarak, mide kanserleri ve yemek boru kanserleri, kalın barsak çıkışındaki kanserlerin evrelendirilebildiğine ayrıca makat bölgesindeki fistüller ve apselerinde endoskopik ultrasonla değerlendirilebildiğine dikkati çekti.
HASTALIKLARA TANI VE TEDAVİ ŞANSI
Endoskopik ultrasonun kullanıldığı alanların diğer görüntüleme yöntemlerinin genelde ayrıntılı yorum yapamadığı zorlandığı alanlar olduğuna değinen Dr.Kuran, “Bu sayede pek çok ulaşılması ve görüntülenmesi zor bölgedeki hastalıkların tanısının konulması ve tedavisinin yapılması sağlanıyor yani endoskopik ultrason ile yemek borusu, mide, pankreas, safra yolları ve kalın barsak kanserlerinin (Özellikle kalın barsak son kısmında olan kanserler) yayılımı, çevre lenf düğümlerinin ve kistlerin değerlendirmesi, bu alanlardan biyopsiler alınabilmesi ve kistlerin boşaltılması, gerekirse ilaç verilmesi yapılabiliyor “ dedi.