BARO BAŞKANI VELİ KÜÇÜK, 2019 YILINI DEĞERLENDİRDİ
BARO BAŞKANI VELİ KÜÇÜK, 2019 YILINI DEĞERLENDİRDİ
Adana Baro Başkanı Av Veli Küçük, 2019 yılını değerlendirirken mesleğin ve ülkemizin sorunlarına duyarlılık göstererek, yargının bağımsızlığı, hukuk devleti ve demokrasi hassasiyeti ortaya koyarak adaletin yaşama geçmesi için çaba sarf ettiklerini belirterek: “Adana Baromuz bünyesinde 3000 avukatı ve 600 stajyer avukatı barındırmaktadır. Avukatlık mesleğini geliştirme, meslektaşlarımızın mesleki, ekonomik ve sosyal haklarını savunma, onlara sahip çıkma adına, önemli çalışmalar ve projeler yaşama geçirmekteyiz. Yeni yılın güzel ülkemize ve yargı camiasına hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Yeni yılda da geçmişten gelen sorunların çözümü mücadelesini vereceklerini ifade eden Başkanı Av. Veli Küçük, yaptığı yazılı açıklamasında; “Ülkemizin en büyük problemlerinden biri hukuk sistemimizdir, siyasi iktidarın yoğun etkisi altında olan yargıdır, yargı bağımsızlığını ve adaleti yaşama geçirilememesidir. Adliyelerimizde hakim, savcı ve personel eksiklikleri bulunmakta, bu da adaleti geciktirmektedir. Mevzuattan hukuk sistematiğinin sürekli değiştirilmesinden kaynaklanan sorunlar da yaşanmaktadır. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 2018 Yargı Bağımsızlığı Raporu'na göre; 140 ülke arasında Türkiye 111. sırada yer almaktadır. Finlandiya’nın 1. Japonya’nın 10. İngiltere’nin 13. ve ABD’nin 15. sırada yer alması manidardır.”
Bugüne kadar gerek meslek içi eğitim gerekse de toplumsal sorunlarla ilgili 38 konferans, seminer, panel, meslek içi semineri gerçekleştirdiklerini belirten Baro Başkanı Av. Veli Küçük,”Siyasi iktidarın hukuk devletinden sapmaları ve hak ihlalleri nedeniyle kamuoyuna yönelik basın açıklamaları, çeşitli konularda cübbeli basın açıklamaları, Adalet Nöbeti gibi reaksiyoner etkinlikler düzenleyerek tavrımızı ve duruşumuzu korkmadan ortaya koyduk. Yine çeşitli hak ihlallerinde yargı organlarına başvuruları gerçekleştirdiğimiz gibi, kamuoyunu yakından ilgilendiren dosyalarda Baro Başkanı ve Yönetim Kurulu'nun yargılandığı dosyalar olmak üzere çok sayıda davaların duruşmasında baromuz eksiksiz temsil edildi.” dedi.
Son dönemde iyice azalan yargıya güvenin artırılması, yargıya siyasi müdahalelerin olduğu algılarının sonlandırılması, şeffaf ve denetlenebilir hukuk devletinin ve demokrasinin ilk ve en önce yaşama geçmesi gerektiğini belirten Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Yargıya olan güvensizlik tarihte olmadığı kadar gerilere gitmiştir. Hakim-savcı görevlendirmelerinde farklı düşünceye sahip kişiler engellenmiştir, sınavları yüksek puanlarla kazananlar mülakatalarda siyasi saikle yok sayılmış, kendisi ve aile efradında yer alan kişiler gerekçe gizli gerekçeler olmuştur. Yargıda liyakat mutlak sağlanmalıdır. Kapısında adalet yazan binanın içinde de adalet olmalıdır. Siyasi iktidarın önceliği hukuk güvenliği, yargı bağımsızlığı, objektif ve denetlenebilir idari tasarruflar olmalıdır.”
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, devamla: ' Hukuk fakültelerinin ve öğrenci kontenjanının, avukat sayısının her geçen gün arttığı, mesleğin faaliyet alanının daraltıldığı, genç avukatların serbest piyasanın vicdanına (!) bırakıldığı bir dönemde; Avukatlık mesleğine girerken yeniden bir sınav yapılmalıdır. Ayrıca CMK hizmetlerinin yetersizliği ücretlerin verilen hizmete değer adil ücret ile giderilebilecektir. Baromuza ait yeni hizmet binası ile Yeni Adliye Binası inşaatının biran evvel yapılarak tamamlanması en önemli önceliğimiz olacaktır. Bölge Adliye Mahkemesi 5 Eylül 2017 tarihinde faaliyete başlamış olup, Baromuza tahsisi sağlanan 4 avukat odası ve 1 adet avukatlar kafeteryasının tefrişatları tarafımızdan tamamlanmış ve yeni bilgisayarlarla da donatarak meslektaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Baromuzun ilk başkanı Av. Ziya Bey adını verdiğimiz kafeteryamız meslektaşlarımıza layık bir mekan olmuştur.'
636 YURTTAŞIMIZA ADLİ YARDIM HİZMETİ SAĞLANDI
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, bu dönemde Adli Yardım hizmetlerinin kapsamını da genişlettiklerini belirterek, “Adli Yardım bütçesinin uygun olması nedeniyle, daha önceden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Hizmet Tespit Davaları, İdari Davalar, Nüfus Davaları hakkında bir düzenleme yapılmıştı. Yönetim kurulu olarak bir düzenleme ile adli yardımın kapsamı daha da genişletildi. Nesep Davaları, Mal Rejiminden Kaynaklanan Davalar, İş Ve Trafik Kazası Gibi Cismani Zararlardan Doğan Tazminat Davaları hakkında yapılan başvurularda gerekli şartları taşıyan yurttaşlarımıza Adli Yardım hizmetleri olanakları sağlandı.
Yine bu dönemde yapılan 782 adli yardım başvuru talebi değerlendirilip, 636 yurttaşımıza hukuki yardım yapılmıştır. Şiddete uğrayan ve koruma talep eden kadınlara ücretsiz hizmet verilmiştir. Adli yardım taleplerine konu davaların % 85’i boşanma ile ilgili davaları oluşturmaktadır.” Dedi.
Baroda değişen mevzuat ve hukuk sistemi nedeni ile meslek içi eğitime de büyük önem verdiklerini belirten Başkanı Av. Veli Küçük, özellikle CMK, Borçlar Hukuk, İcra İflas Hukuku, Arabuluculuk, Konkordato, Aile Hukuku ve Mal Rejimleri başta olmak üzere çok sayıda konferans, panel ve melek içi eğitim seminerleri ile meslektaşlarının sertifikalı eğitim programlarıyla bilgilendirildiğini hatırlattı.
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, bu vesile ile baro faaliyetleri ve komisyon çalışmalarında yer alan meslektaşlarına, aynı zamanda özverili çalışmalarıyla yapılan tüm faaliyetlerin başarılı emekçileri büyük Adana Barosu ailemizin en önemli fertleri olan baro personellerine de teşekkür etti.