Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, ürününü lisanslı depolara teslim ederek Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) belgesi ile Ziraat Bankasından tarımsal üretim için sıfır faizli kredi kullanarak finansman ihtiyacını karşılamaya çalışan çiftçilerin elinin boş kaldığını söyledi. Banka tarafından çiftçilere 'güncelleme yapılıyor' gerekçesiyle olumsuz yanıt verildiğini aktaran Barut, Çiftçi Kayıt Belgesi (ÇKS) ile tarım kredisi kullanan çiftçilerin de mağdur edildiğini belirtti. Konuyu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıyan Barut, 'Çiftçimiz AKP sayesinde zaten borca batırıldı. Şimdi de tam ekim sezonu öncesinde ihtiyaçlarını karşılamak için krediye başvuran çiftçimiz engelleniyor. Çiftçi üretmezse aç kalırız. Bakanlığı çözüm üretmeye çağırıyoruz' dedi.
Derinleşen ekonomik kriz nedeniyle çiftçiden esnafa, işçiden emekliye toplumun büyük sorunlar yaşadığını, her gün yeni zamlara uyanıldığını aktaran Ayhan Barut, 'Halkımız açlığa, yoksulluğa, sefalete ve işsizliğe mahkum edilirken sorunların çözümü için maalesef kapsamlı adım atılmıyor. Elektrikten doğalgaza, akaryakıttan vergilere kadar her şeye fahiş zamlar yapılırken, hayat pahalılığına karşı çare bulunmuyor. Vatandaşlarımızın pazar fileleri boş, tencereleri kaynamıyor. Bu koşullarda her alanda fahiş zamların geri çekilmesini, üreticilerin ve yurttaşların üstündeki zam yükününün kaldırılmasını talep ediyoruz' diye konuştu.
'ÇİFTÇİNİN ELİ BOŞ KALDI'
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle hazırladığı soru önergesini Meclis Başkanlığı'na veren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
'Ürettiğinden kazanmayan, üretim maliyetleri 3-4 kat artarken binbir emekle ürettiği ürün para etmeyen çiftçimiz borç sarmalında boğuluyor. Üretimin sürmesi için finansmana erişmeye, borçlarını kapatıp ekip dikmeye çalışan çiftçimiz de ne acıdır ki çaresizlik içinde. Bunun bir örneği Ziraat Bankası'nın sübvansiyonlu tarım kredilerinde yaşanıyor. Geçmiş dönem Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ürününü lisanslı depolara teslim eden üreticilerin Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) belgesi ile Ziraat Bankasından 5 milyon liraya kadar sıfır faizli kredi kullanarak finansman ihtiyacını karşılayabileceğini söylemişti. Çiftçilerimiz bu özel krediden geçen sene yararlanmaya çalıştı. Lisanslı depolara teslim edilen buğday ve mısır gibi ürünler karşılığında çiftçilerimiz ELÜS tutarının yüzde 75'ine kadar kredi kullandı. Ancak ne hikmetse bu sene buğday ve mısırını lisanslı depolara bırakan çiftçilerimiz kredi için Ziraat Bankası'na gittiklerinde büyük zorluklarla karşılaşıyor. ELÜS ile bankaya giden çiftçilerimiz 'Güncelleme yapılıyor' gerekçesiyle eli boş dönüyor. Tam ekim dönemi başlıyor. Çiftçimiz yeni sezonda üretebilmek için gübreden tohuma, mazottan araç gerece bir çok gereksinimini karşılamak için finansmana erişmek istiyor ama engelleniyor. Öte yandan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgeleriyle Ziraat Bankası'ndan sübvansiyonlu tarımsal üretim kredisi kullanmak için başvuran çiftçilerimiz de mağdur ediliyor. Kredi kullanmak için giden çiftçilerimize ÇKS ile ilgili işlemlerin 'sistem tarafından onay alamadığı' söyleniyor. Tam ekim dikim sezonunda bu fiili engelleme ve kredi vermeme konusu anlaşılır gibi değil.'
'ÇİFTÇİ EKMESİN Mİ?'
CHP'li Ayhan Barut'un önergesinde şu sorulara yanıt verilmesi istendi:
'1- Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) belgesi ile Ziraat Bankasından sıfır faizli kredi kullanarak finansman ihtiyacını karşılamak isteyen çiftçilerin karşılaştığı 'güncelleme' gerekçesi tam olarak nedir? Niçin böyle bir uygulama yapılmaktadır? Bu sorun ne zaman aşılacaktır?
2- Yine Ziraat Bankası'na sübvansiyonlu tarımsal üretim kredisi kullanmak için başvuran çiftçilerimizin karşılaştığı ÇKS ile ilgili işlem kısıtı neyin nesidir, niye yapılmaktadır? Çiftçimize kredi kullandırılmayacak mıdır?
3- Tam ekim dönemi gelmişken ekip dikmek için finansmana ihtiyaç duyan çiftçimizin sesini duyacak mısınız?
4- Çiftçilerimizin ekim dönemi ihtiyaçlarının ayni ve nakdi yardımlarla desteklenmesi, girdi maliyetlerindeki fahiş artışın durdurulması ve zamların geri çekilmesi için bir adım atacak mısınız?'