Keçiören Belediyesi tarafından Kalaba Kent Meydanı’nda düzenlenen 1. Kitap Günleri, Ankaralı kitapseverleri edebiyat dünyasıyla buluşturmayı sürdürüyor. 18-27 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen etkinlikte, 45 yayınevi ve 46 yazar bir araya gelirken, kitap günlerinin dikkat çeken isimlerinden biri Ankara Büyükşehir Belediyesi Proje Koordinatörü ve eski Ürgüp Belediye Başkanı olan Bekir Ödemiş oldu.
Cumhuriyet Kitapları’ndan çıkan “Zamana Atılan İmza” adlı eseriyle okuyucularıyla buluşan Ödemiş, imza gününde gerçekleştirdiği samimi söyleşide kitabın derinliklerine dair önemli ipuçları verdi. 1994-2004 yılları arasında iki dönem Ürgüp Belediye Başkanlığı görevini yürüten Ödemiş, “Bir yerde doğmak kaderdir; ama oranın kaderini değiştirmek sizin elinizde” sözleriyle hem kitabının felsefesini hem de belediyecilik anlayışını özetledi.
“Zamana Atılan İmza”, klasik bir yerel yönetim kitabı olmaktan çok, doğa ve tarihin iç içe geçtiği Ürgüp’ün kaderine nasıl dokunulduğunun, kaynak kıtlığı içinde dahi vizyonla nelerin başarılabileceğinin tanıklığını içeriyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan bu eşsiz coğrafyada yürütülen çalışmaları aktaran Ödemiş, kitapta turizmde sağlanan ilerlemelerden uluslararası iş birliklerine kadar birçok örneğe yer veriyor.
ÜRGÜP'TE NE YAPSIYSAK ŞİMDİ ANKARA'DA AYNI YAKLAŞIMLA SÜRDÜRÜYORUZ
Bugün Ankara Büyükşehir Belediyesi çatısı altında, Mansur Yavaş’ın önderliğinde kültürel mirasa sahip çıkan projelerde görev alan Ödemiş, “Ürgüp’te ne yaptıysak, şimdi Ankara’da da aynı inanç ve yaklaşımla sürdürüyoruz” dedi.
Başta Ulus Tarihi Kent Merkezi olmak üzere Ankara’nın birçok ilçesinde sürdürülen koruma ve yaşatma projelerine değinen Ödemiş, hemşehrilik ruhuna, geçmişe ve kentin belleğine sahip çıkmanın yerel yönetimdeki en güçlü değerlerden biri olduğunu vurguladı.
Ödemiş, sözlerinin devamında ise şu ifadeleri kullandı: "Kitapta da belirttiğim gibi, “bir yerde doğmak kaderdir; ama oranın kaderini değiştirmek sizin elinizde” Ben de yaptığımız çalışmalarla Ürgüp'ün ve dolayısıyla Kapadokya’nın kaderine dokunduğumu düşünüyorum. Elbette bugün gelinen noktada, bizden önce ve sonra görev yapan tüm yöneticilerin katkısı yadsınamaz. Ancak bizim dönemimizde Ürgüp'ün turizmde, şehircilikte kaydettiği ilerlemelerin önemli bir paya sahip olduğunu düşünüyorum. Bu kitap, klasik belediyecilik hizmetlerinden ya da siyasi tartışmalardan ziyade; doğanın ve tarihin bize bıraktığı bu eşsiz mirası, üzerindeki tozu hafifçe silerek nasıl ortaya çıkardığımızı anlatıyor. Eğer bu mirası doğru bir kurguyla ele alırsanız, o bölgenin insanlarının sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine büyük katkı sağladığını görebilirsiniz" dedi.
BELEDİYE BAŞKANLARI YEREL ÖNDERDİR
Belediye Başkanlarını 'yerel önder' olarak gören Ödemiş, bu tanımını da şu sözlerle açıkladı: "Bunu bir üstünlük anlamında değil, aksine, halkına kılavuzluk eden bir “gönül elçisi” anlamında kullanırım. Hatta onlara “organik aydın” derim. Çünkü organik aydın, Anadolu’dan çıkmış, iyi eğitim almış ama bu eğitimin ardından sırtını topluma dönmemiş, aksine yüzünü halka çevirmiş, onların sorunlarını kendi önceliği gibi gören kişidir. Ben de öyle olmaya çalıştım" şeklinde konuştu.
Kitapta klasik belediyecilik hizmetlerinin ötesine geçerek, kaynak kıtlığında bile vizyonun nasıl yol açtığını, ulusal ve uluslararası iş birlikleriyle Ürgüp’ün turizmde nasıl bir sıçrama yaşadığını örneklerle aktaran Ödemiş, "Evrensel kültür mirasına sahip bir coğrafyada yaşarken bu mirası korumak, dönüştürmek ve geleceğe taşımak bizim sorumluluğumuz" dedi.(Kaynak: Polatlıpostasi.com/TUĞBA AKKESEN