Belediye Meclisinde Başkanvekilliği Tartışması
Manşet Haber 8.02.2016 16:52:45 0

Belediye Meclisinde Başkanvekilliği Tartışması

Belediye Meclisinde Başkanvekilliği Tartışması

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat ayı oturumu meclisi Belediye Başkanı olmadığı oturumlarında, Belediye Başkan Vekili mi yoksa Meclis Başkan vekilimi yönetir tartışmasına sahne oldu.

MHP’li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü bugünkü Belediye Meclis toplantısına katılmadı. Meclis Başkanlığına Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek oturdu. Yapılan yoklamadan sonra gündem dışı söz alan Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis 1. Başkan Vekili Salih Gökçe, “Belediye Başkanının olmadığı zamanlarda Belediye Meclisine Belediye Başkan Vekilinin mi, yoksa Belediye Meclis Başkan Vekillerinin mi başkanlık edeceği” konusunda açtığı davanın sonuçlandığını, mahkemenin “Belediye Başkanının bizzat katılmadığı meclis toplantılarına seçilmiş Meclis Başkan Vekilleri varken, başkan tarafından görevlendirilen Belediye Başkan Vekilinin başkanlık yapmasının hukuka aykırı olduğuna” karar verdiğini açıkladı. MHP’li Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi ve Meclis 1. Başkan Vekili Salih Gökçe, yaptığı konuşmada şöyle dedi:

salih_gokce_meclis_8subat (1)“Bildiğiniz gibi, 30 Mart yerel sicimlerinden sonra Belediyemizin Meclis Başkan vekilliği seçimlerinde, sizin de teveccühlerinizle Meclis 1. Başkan vekilliğine seçildim.

Bir mahkeme kararını açıklamak üzere huzurlarınıza çıktım.

Meclis toplantılarının nasıl ve ne şekilde yapılacağı, meclis toplantılarına kimin başkanlık edeceği konusunda yasada ve yönetmelikte açık düzenleme olmasına rağmen ve siz değerli meclis üyelerinin iradeleri hiçe sayılarak, Kasım 2014 tarihinden buyana, meclis toplantılarına maalesef, seçilmiş başkan vekilleri yerine Sayın Başkanın kendi belirlediği belediye başkan vekili başkanlık yapmıştır.

Ben daha önce bu meclis kürsüsünden siz değeri meclis üyelerine, yapılan bu uygulamanın hukuksuz olduğunu, seçilmiş Meclis Başkan Vekilleri varken, Sayın Başkanın kendi belirlediği kişinin başkanlık etmesinin, meclis toplantılarıyla ilgili tüm mevzuata, yasalara ve yönetmeliklere aykırı olduğunu ifade etmiştim. Bu konuda Belediye Başkanlığı’na iki kez müracaat etmeme rağmen olumlu bir sonuç alamadım.

Anayasamızın 2. Maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir hukuk devleti olduğu açıkça belirtilmiştir. Hukuk devletlerinde, demokrasi ve hukukun üstünlüğü vazgeçilmez ilkelerdir.

Yine Anayasamızın 125. Maddesinde idarenin her türlü eylem ve işlemlerinin yargısal denetime tabi olduğu belirtilmiştir.

Ben, siz değerli meclis üyelerinin iradelerine saygı duyulması, meclisin itibarının korunması ve iadesi amacıyla, ayrıca bir seçmen olarak siz değeri meclis üyelerinin seçtiği Meclis Başkan Vekillerinin meclise başkanlık etmesi ve seçimle göreve gelen meclis başkan vekilleri varken, Belediye Başkanının tayin ettiği kişinin meclis toplantılarına başkanlık yapmasının demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne aykırı olması nedeniyle İdare Mahkemesinde dava açtım.

Belediye Başkanının olmadığı zamanlarda Belediye Meclisine Belediye Başkan Vekilinin mi, yoksa Belediye Meclis Başkan Vekillerinin mi başkanlık edeceği konusunda açtığım dava sonuçlandı.

Bu kararda, Belediye Başkanının bizzat katılmadığı meclis toplantılarına seçilmiş Meclis Başkan Vekilleri varken, başkan tarafından görevlendirilen Belediye Başkan Vekilinin başkanlık yapmasının hukuka aykırı olduğuna karar verilmiştir.

Bu karardan da anlaşılacağı üzere,  Belediye Başkanının bizzat katılmadığı meclis toplantılarına, siz değerli meclis üyeleri tarafından  SEÇİLMİŞ MECLİS BAŞKAN VEKİLLERİNİN başkanlık etmesi gerektiğine karar verilmiştir.

İdare Mahkemesi, bu kararıyla, meclisin itibarını iade etmiştir. Verilen bu karar demokrasimiz ve hukukun üstünlüğü açısından oldukça önemlidir. Çünkü; Bildiğiniz gibi, belediyenin üç organı vardır;  Belediye Meclisi, Belediye Encümeni, Belediye Başkanı.

Belediye Meclisi, belediyenin icraatlarını belirleyen en önemli ve en üst düzeydeki karar organıdır. Belediye başkanları, meclis üyeleri tarafından verilen kararlar doğrultusunda belediyeyi yönetirler. Her belediye başkanı, meclis iradesine saygı duymak zorundadır.

Meclis üyelerini hiçe sayan, meclis üyelerinin iradelerine saygı duymayan ve seçimle belirlenen meclis başkan vekillerinin görev yapmasını engelleyen bu fiili durumu siz sayın meclis üyelerinin takdirine bırakıyorum.

salih_gokce_meclis_8subat (2)Belediye Başkanının Belediye meclisine bizzat katılmadığı toplantılara kimin başkanlık edeceğinin doğru tespit edilmesi, toplantılarda alınacak kararların geçerli olup-olmadığı tartışmasını ve tereddüdünü ortadan kaldıracaktır. Bu da, Belediyelerde en yüksek karar organı olan meclisin hukuka uygun teşekkül etmesini sağlayacaktır.

Belediye Meclisinin kurul halinde alacağı kararların hukuka uygunluğunun ilk şartı “ MECLİS TOPLANTILARININ HUKUKA UYGUN OLARAK TEŞEKKÜL ETMESİ “ dir. Hukuka uygun teşekkül etmeyen meclis toplantılarında alınacak kararın hükümsüz olacağı aşikardır. Bununla birlikte, hukuka uygun teşekkül etmeyen meclis toplantılarında alınan kararların uygulanması, bu kararı alanları olduğu kadar, uygulayanları da hukuki ve cezai olarak zor durumda bırakabilecektir.

Mensubu olduğum ve kimi zaman da başkanlığına vekalet ettiğim Adana Büyükşehir Belediyesi meclisinin hukuka uygun teşekkül etmesi, şahsımın, meclis üyesi arkadaşlarımın ve meclis kararını uygulayan bürokratlarımızın ve vatandaşın menfaatinedir.

Mahkeme kararına rağmen, aynı şekilde devam edilerek meclis toplantılarına meclis başkan vekilleri yerine belediye başkan vekilinin başkanlık etmesi halinde, yapılan toplantıların ve alınacak kararların bundan önceki toplantılar ve alınan kararlar gibi geçersiz olacağı açık olup, aksi uygulamaların takipçisi olacağımı ve yargıya taşıyacağımı siz değerli meclis üyelerinin huzurunda açıkça ifade ederim.”

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak başkan adına meclis oturumuna başkanlık ettiğini belirten Ramazan Akyürek, mahkeme kararının bugün kendilerine ulaştığını, bu konuda ilgili yasa maddeleri bulunduğunu anımsatarak, meclis oturumunu yönetmeye devam edeceğini bildirdi. Akyürek,  ilgili mahkeme kararına 30 gün içerisinde itiraz etmek hakları olduğunu, hukukçuların bu konuda gerekli çalışmayı başlattığını, itiraza göre gerekenin yapılacağını söyledi.

AKP Meclis Grup Başkan Vekili Ozan Gülaçtı ise yaptığı konuşmada, belediye başkanı ve başkan vekili olarak Ramazan Akyürek’e saygı duyduklarını, ortada bir yargı kararı bulunduğunu, meclisi meclis başkan vekilinin yönetmesi gerektiğini, bu nedenle de meclis başkanlık divanına başkan vekilinin oturması gerektiğini kaydetti. AKP’li Gülaçtı’nın konuşmasına, Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, oturumu yönetmeye devam edeceğini bildirdi. Bu konujşmalardan sonra meclis gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri görüşülürken, CHP ve AKP Meclis grupları gündem maddeleri oylamasında çekimser oy kullanacaklarını bildirdiler. Gündemdeki maddeleri MHP oylarıyla oy çokluğu ile kabul edildi. Meclis oturumu Çarşamba gününe ertelendi.

idare_mahkeme_meclis_baskanvekilligi_karari (1)idare_mahkeme_meclis_baskanvekilligi_karari (2)idare_mahkeme_meclis_baskanvekilligi_karari (3)

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

13.2° / 5.8°