BES BİRİKİMLERİ BANKA KREDİLERİ İÇİN TEMİNAT OLARAK GÖSTERİLEBİLECEK
EKONOMİ 4.06.2024 22:24:00 0

BES BİRİKİMLERİ BANKA KREDİLERİ İÇİN TEMİNAT OLARAK GÖSTERİLEBİLECEK

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) birikimlerinin banka kredileri için teminat olarak gösterilebilmesi uygulaması 3 Haziran itibarıyla fiilen hayata geçti.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) birikimlerinin banka kredileri için teminat olarak gösterilebilmesi uygulaması 3 Haziran itibarıyla fiilen hayata geçti. Artık bankalardan ihtiyaç kredisi kullanmak isteyen bireysel emeklilik müşterileri BES birikimlerini teminat olarak gösterebilecek. Bu kapsamda BES birikimleri, kredi kuruluşları tarafından teminat olarak kabul edilebilecek ve katılımcıların birikimleri ‘Alacağın Devri Fonları’na devredilecek.

Bireysel emeklilik birikimlerinin banka kredileri için teminat olarak gösterilebilmesi uygulaması 3 Haziran itibarıyla hayata geçti. Artık kişilerin bankalardan kullandıkları krediler için BES birikimlerini teminat olarak gösterebilmeleri mümkün olabilecek. Bu düzenlemeyi sistemin gelişimi için yapısal bir reform olarak değerlendirdiklerini ifade eden Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay, “Bireysel emeklilik sektörü kamu otoritesi tarafından yoğun olarak desteklenmeye devam ediyor. 2018’den bu yana yayımlanan tüm Orta Vadeli Program’larda sektörümüzle ilgili iyileştirme maddelerine ve sektörlerin gelişimine yönelik yenilikçi planlara yer veriliyor. BES birikimlerinin banka kredileri için teminat olarak gösterilebilmesi de bunlardan biri. Bireylerin BES’ten ayrılma nedenlerine bakıldığında, toplu para ihtiyacı ilk sırada geliyor. Artık BES katılımcılarının, acil nakit ihtiyaçlarını BES birikimlerine dokunmadan, bankalardan ihtiyaç kredisi kullanarak karşılamaları mümkün olacak. Bu uygulama ilk aşamada yalnızca ihtiyaç kredileri için geçerli olacak. Söz konusu düzenlemenin kişilerin BES’ten ayrılma oranında düşüş yaratmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“AHE Alacağın Devri Fonu ile sistemdeki tüm katılımcılara hizmet edeceğiz.”

Alacağın Devri Fonları’nın, bankalardan kredi kullanmak isteyen bireysel emeklilik müşterilerinin BES birikimlerini teminat olarak gösterebilmesine imkân tanıyan mevzuat kapsamında kurulduğunu belirten Atalay, “BES birikimleri, kredi kuruluşları tarafından teminat olarak kabul edilebilecek ve söz konusu alacağın devri işlemlerinde katılımcıların birikimleri Alacağın Devri Fonları’na devredilecek. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından alacağın devri işlemlerinde birikimlerin değerlendirilmesi adına, faiz hassasiyeti aranmayan Alacağın Devri Fonu’nun Anadolu Hayat Emeklilik tarafından kurulmasına karar verildi. Anadolu Hayat Emeklilik olarak kurulduğumuz ilk günden beri sektördeki öncü rolümüz, müşterilerimizin hayatına değer katma amacıyla sürekli geliştirdiğimiz dijital alt yapımız, yenilikçi faaliyetlerimiz ve etkin fon yönetimimiz ile bu fonun kurulmasında da gönüllü olduk. Fon yönetimi ve fon getirileri alanlarında uzun yıllardır kesintisiz olarak gösterdiğimiz yüksek performansı, 3 Haziran 2024 tarihinde halka arz ettiğimiz Alacağın Devri Fonu için de sürdürerek Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki tüm katılımcıların birikimlerini başarılı bir şekilde değerlendireceğiz” dedi. 

BES birikimlerinin krediler için teminat olarak gösterilebilmesi düzenlemesi ile BES’in daha da büyüyeceğine inandıklarını belirterek sözlerini sürdüren Atalay, “Bu tür yeni düzenlemeler hem sistemi güçlendirecek hem de sistemin sürekliliğine katkı sağlayacak unsurlar olarak öne çıkıyor. Kamu otoritesi sistemin büyümesi, tabana yayılması ve katılımcı devamlılığını artırmak adına yeni uygulamalar geliştirmeye devam ediyor. Bu yenilikler ile BES’in finansal kapsayıcılığının ve sürdürülebilirliğinin artırılması mümkün olacak. Sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşlar olarak bireysel emekliliğin sahip olduğu potansiyelin verimli şekilde kullanılabilmesi ve böylelikle sürdürülebilir ekonomik büyümenin desteklenerek ülkemizin uzun vadeli finansman ihtiyacına katkı sağlanması için birlikte çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

.


YAZARLAR

37.2° / 23.9°