Tarih: 23.07.2023 01:31

BETONLAŞMAYA DEVAM EDECEK OLURSAK ADANA GELECEKTE NARENCİYEYE HASRET KALACAK

Facebook Twitter Linked-in


Tarıma dayalı sanayi devrimini 1950'li yıllarda başlatan Adana, şehirleşme açısından da ciddi gelişmeler kaydettiği bir kent. Ancak tarım ve sanayi özellikle son 30-40 yılda giderek yavaşlarken, en öne çıkan sektör inşaat oldu.





1980'li yılların ortalarından itibaren 'Kuzey Adana' projesiyle kent kuzey yönden hızlı bir yapılaşmaya açıldı. Çok katlı devasa siteler inşa edildi.





-Şehrin silueti yerle yeksan edildi-





Diğer bir ifadeyle yeni bir Adana yaratıldı. Ancak planlamanın yeterince yapılamaması, 5 katlı binaların yanıbaşına 15-20 katlı sitelerin dikilmesi şehrin siluetini de yerle yeksan etti. Kentin her yanı imarlaşma ya açıldı.





Geçmişteki iki ya da üç katlı bahçeli evlerden eser kalmadı.Kent kuzeyde ciddi bir yapılaşma ve düzensiz gelişme kaydederken, binalar da havasız kaldı. Kuzeyde yapılaşmaya yer kalmayınca, doğu ve batı yönünden hızlı bir yapılaşma süreci başladı.





-Akıl almaz yapılaşma hızla devam ediyor-









Güney Adana ise çoktan yeni inşaat alanlarına kapılarını kapanmıştı. Çünkü kentin bu yönden gelişmesine verimli araziler nedeniyle izin verilmemişti. Son 15-20 yıldır doğu ve batı yönünden akıl almaz bir yapılaşma sürüyor.





-Turunç bahçeleri yok edilerek plazalar yapıldı-





Adana, Türkiye narenciye üretiminin yüzde 25-30'unu karşılayan bir kent. Ancak hızlı yapılaşma narenciye bahçelerini de yok etti. Çukurova'nın en verimli arazileri beton yığınına dönüştü. Kent doğu ve batı yönünden yapılaşmaya açılmayı sürdürüyor. Yeni çok katlı binaların arasında kalan narenciye bahçeleri de tabiri caiz ise yok olmaya yüz tutmuş. Bazı Bahçeler yükselen binalar arasında nefes almaya çalışıyor. Kentte yesil dokusuyla ayrı bir güzellik vermeyi sürdürüyor.





Hızlı büyüme kentlilik açısından Adana'ya yeni bir çehre kazandırırken, verimli arazileri ve narenciye bahçelerini de yok ediyor.





-Adana gelecekte narenciyesiz kalabilir-





Adana'da hızlı yapılaşmanın arasında yok olmak üzere olan narenciye bahçeleri kurtulmayı bekliyor. Çarpık ve hızlı yapılaşma bu hızıyla devam ederse, Adana gelecekte narenci üreten kent özelliğini de tıpkı sarı altın pamuk gibi kaybetmiş olacak.





-Yerel yöneticilere ciddi sorumluluk düşüyor-









Kenti özellikle yerelde yöneten belediyelerin imar planlaması ya da revizyon çalışmaları yaparken, verimli alanların yapılaşmaya izin vermemeleri gerekir. Aksi takdirde Adana tarımsal alanda da yoksullaşmaya aday kent olmaktan kurtulmaz. Adana gelişerek büyümek isterken çok şey kaybediyor.





Verimli alanların imara açılması sonucunda kentin yeşil dokusu giderek bozuluyor. Böyle devam edecek olursa turunçgil bahçelerinin yerini çok katlı binalar, plazalar ve AVM'ler almayı sürdürecek.





Meslek Odalarının tepki göstererek basın açıklamaları yapmaları ne inşaat firmalarını ne de imar revizyonlarını durdurmaya yetmediği gözleniyor. Adana gelecekte narenciye bahçeleri bakımından yoksul kent olmaya aday.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —