Tarih: 27.07.2022 10:48
BİLGİÇ: AYÇİÇEK FİYATI BİRAN ÖNCE BELİRLENMELİ
Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, hasadı başlayacak olan ayçiçeğinde sıkıntılı bir süreç yaşandığını, bu sıkıntının giderilmesi için ayçiçek fiyatının biran önce açıklanması gerektiğini söyledi.
Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç yaptığı açıklamada, ayçiçeğinde fiyat belirsizliğinden dolayı sıkıntılı bir süreç yaşandığını ifade ederek şöyle dedi:
“ ATB olarak bu sıkıntının biran önce aşılmasını bekliyoruz. Bu konuda bir önerim olacak; Ayçiçeği işleyen Trakya Birlik’te dahil olmak üzere Türkiye’deki birliklerin ve bölgemizdeki fabrikaların ayçiçeği konusunda fiyat analizi yapıp, biran önce fiyat açıklamaları lazımdır. Tarım Bakanlığımız bütün ürünlerde olduğu gibi ayçiçeğinde de fark ödemesi (prim desteği) yapmalıdır. Buğday ve arpaya verilen destek gibi ayçiçeğinde de ÇKS’ye kayıtlı bütün üreticilere verilecek desteğin ciddi boyutta olmasını bekliyoruz. Pandemi süreci ve sonrasında tarımın ne denli önemli olduğu, tarım ürünlerinin ne kadar değerli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bu ürünler mutlaka üretilmeli, üretici memnun edilmelidir. Bu sebeple üreticilerin de alın terinin karşılığını alacağı fiyat beklentisi var.
ARTIK ÜRETMEK DE KOLAY DEĞİL
TMO’nun buğday ve arpada uyguladığı politikayı çok önemsiyor ve takdir ediyorum. Ağustos ayının ortalarında Adana’da mısır hasadı başlayacak. Mısır bölgemizin önemli ürünlerinin başında geliyor. Aynı fiyat politikası ve desteklerin mısırada verilmesini bekliyoruz. Adana’da bu yıl bir milyon tonun üzerinde üretim beklentimiz var. Mısır üreticilerimizde bundan faydalanmalıdır ki emeklerinin karşılığını alsın. Artık üretmekte hiç kolay değil. Girdi maliyetler her geçen gün artıkça artıyor. Üreticinin üretmesini sağlayacak tedbirler hızlıca sağlanmalıdır. Bu ülke üretmez dışa bağımlı olursa görüldüğü üzre ürünlere ulaşılamadığı gibi, ulaşıldığında da çok pahalıya elde ediyorsunuz. Türk insanının aile bütçelerini sarsmayacak şekilde beslenmeye, hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirmeye ihtiyacı var. Bu manada kendi ürünlerimizi ne kadar çok kendimiz üretir, kendi ihtiyacımızı kendimiz karşılarsak sadece kendimize değil, ülkemizin tarımsal ihracatınada büyük katkımız olur.”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —