BİLGİÇ: İFLASLARI ÖNLEMEK İÇİN TARIMDA PLANLAMA ŞART
Manşet Haber 2.07.2021 02:09:01 0

BİLGİÇ: İFLASLARI ÖNLEMEK İÇİN TARIMDA PLANLAMA ŞART

BİLGİÇ: İFLASLARI ÖNLEMEK İÇİN TARIMDA PLANLAMA ŞART


Adana Ticaret Borsası Başkan Şahin Bilgiç, “Ekilen soğanın tarlada kalmaması, karpuzda iflasın yaşanmaması aksine üreticinin emeğinin karşılığını alması için ‘Tarımda Planlama’ şarttır.” dedi.
Pandemi sürecinde yaklaşık bir buçuk yıla yakın süredir hem dünya hem ülke hem de Adana olarak bu süreci en az kayıpla telafi etmenin yollarını aradıklarını ifade eden Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, borsa meclisindeki aylık değerlendirmesinde şöyle dedi:
“Kovid-19 virüsü farklı mutasyonlarla üremeye devam ediyor. Kolay kolay da kurtulacak gibi değiliz. Normalleşme gayet güzel ancak korunma tedbirlerine devam etmeliyiz. Ticaret Borsalarımız tarımsal ve hayvansal ürünlerimizin işlem gördüğü yerlerdir. Yaşanan pandemi süreci tarımın, gıdanın ve dolayısıyla beslenmenin önemini bir kez daha gösterdi. Ülkemiz tarımsal üretimi dünyada ilk 10’da Avrupa’da ise ilk sıradadır. Buna rağmen üzülerek belirtmeliyim ki halen dışa bağımlılığımız devam ediyor. Bu bağımlılıktan ne yapıp edip bir an evvel kurtulmalıyız. Bu güne kadar yapmış olduğum bir çok değerlendirmemde üstüne basa basa ifade ettiğim ‘Tarımda Planlama’nın yapılması çok çok önem arzediyor. Eğer planlayamazsak bölgemizde de görüldüğü üzere soğan tarlada kalıyor, karpuz eken üretici iflas ediyor. Bu da önümüzdeki günlerde üretimde sürdürülebilirliği ortadan kaldıracaktır.Devletimizin tarımda hatta hayvancılıkta planlamayı paydaşlarıyla beraberce yapmalıdır. Geçmişte Havza Modelleri vardı. Bu model yaşama geçirilebilseydi; hangi ürünün nereye ve ne kadar ekildiği belli olacaktı. Plan dahilinde hangi ürüne ne kadar destek verileceği önceden duyurulsaydı tarımda sürdürülebilirlik sağlanırdı.”
TARIMDA ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ DENGESİ KURULMALI
Sadece üretici değil, tarım hem üreticiyi hem de tüketiciyi ilgilendiren bir alan. Denge iyi kurulamazsa üretici para kazanamıyor, tüketicinin maliyeti artıyor. Bu denge kurulması halinde emin olun üreten, tüketen dolayısıyla ülke kazanacak. Burada 83 milyon insanımızın memnuniyeti var. Ülke tarımında 2020’de yaklaşık %5’lik bir büyüme yaşandı. Tüm yaşanan sıkıntılara rağmen bu büyüme gayet olumlu. İnşallah normalleşme süreci daha da iyiye gider bu büyümeyi önümüzdeki yıllarda daha da arttırırız. Bu topraklarda ne ekseniz yetişiyor, kıymetini bilmek lazım. Bir kez daha ifade edeyim bir karış toprağı boş bırakmamalıyız. Ticaret Borsalarımız üretenin emeğinin karşılığı fiyatın en iyisini buldukları yerdir. Çünkü ürünler gerçek değerini borsalarımızda bulur. Kurucu ortağı ve acentesi olduğumuz; Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TURİB) günden güne gelişiyor, kazandırıyor ve işlem hacmi büyümeye devam ediyor. Artık buğday, mısır, pamuk gibi bir çok milli değerimiz olan tarım ürünlerimiz bu platformda alınıp satılıyor. Taraflar daha da memnun oluyor. Tabii ki bu sisteme hayat veren en önemli konu Lisanslı Depoculuktur. Üyelerimizi, üreticilerimizi Lisanslı Depolarımıza ürün dökmeye davet ediyorum. Çünkü Lisanslı Depolara konan ürünlere devletimizin nakliye, fire, vergisel, faizsiz kredi, kira ücreti gibi birçok desteği var.”

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

38.7° / 24.7°