BİLİM DÜNYASI YASTA!
Manşet Haber 15.04.2023 13:32:09 0

BİLİM DÜNYASI YASTA!

BİLİM DÜNYASI YASTA!






Çukurova Üniversitesi kurucu rektörü, ilk kadrolu öğretim üyesi ve 16 yılı rektör olmak üzere üniversiteye 38 yıl hizmet veren Prof. Dr. Mithat Özsan’ın vefatı ile ilgili duygularını paylaştı. İşte o yazısı:









Çukurova Üniversitesi'nin 1 No'lu sicil numarasına sahip ilk kadrolu üyesiydi. Yine üniversitenin ilk kurucusu ve Rektörü oldu. 16 yıl rektörlük koltuğunda oturmayı başaran bu yönüyle de Türkiye'de rekor kıran bilim insani oldu. Prof. Dr. Mithat Özsan, Adana'yı ve Adanalıyı çok sevdi.





***





Adana da bu saygın bilim insanını çok sevdi. Bugün Çukurova Üniversitesi Türkiye ve dünyada saygın üniversiteler arasında ismi geçiyorsa bunu Prof. Dr. Mithat Özsan’in başarısına borçludur.





***





Bu mütevazi bilim insanı 44 yıllık meslek ve 38 yıllık akademik hayatı sonunda, 1992 yılında emekli oldu. Ancak Adana ve Çukurova Üniversitesi ile bağını hiç koparmadı. İrşat buldukça dostlarını ziyarete geldi. Bilimsel toplantılara katıldı, anılarını anlattı. Üniversitede barış ve huzuru ikame etmekle saygınlığına yeni halkalar ilave etti. Çukurova Üniversitesi bugün Atatürk Üniversitesi neden sonra en büyük kampüs alanına sahip ise bu yine Rektör Prof Dr. Özsan sayesinde oldu.





***









Yanlış anımsamıyorsam 1985 yılının mayıs ayı idi. Makamında söyleşi yapıyorum. Sekreter Nuran Gonca içeri girdi. Sayın Örsan’ın kulağına bireyler fısıldadı. Rektör Prof Dr. Özsan 'Kahve ikram edin. Düzgün Beyle sohbet ediyorum' dedi.





***





Ayağa kalkarak Makam Odasının penceresine yöneldi. Pencereden dışarıya bakarak tebessüm etti.





Sordum:





-Sayın Rektör şu an neyi düşündüğünüzü sorabilir miyim?





-Şöyle dışarıya çıkalım nefes alalım' dedi. Odadan çıkarken Adana'nın tanınmış siyasi aktörlerinden bir milletvekili sekreter odasında kahve içtiğini gördüm. Rektör Özsan hafiften başını öne eğerek 'hoş geldiniz' dedi. Ellerini sıkmadan yürümeye devam etti.





***





O anda anladım ki Saygın bilim insanı siyasi partilere mesafeli. Bu siyasi parti iktidarda olsa bile!





***





Benimle merdivenden aşağıya indi. Birlikte kampüsü gezindik. Üniversitenin dününü ve gelinen aşamaları anlattı:





***





'Daha yapılacak çok işimiz var' diye mırıldandı. Sonra akademik kadro, bilimsel araştırma projeleri hakkında bilgi verdi.





***





Çukurova Üniversitesi'nin geleceğine yönelik hayallerinin olduğunu söyledi. Bir ara duygulandı. Derin nefes alarak sözlerine devam etti:





***





'En büyük hayalim Çukurova Üniversitesini Türkiye'de ilk 10'a, dünyada saygın üniversiteler sıralamasında yer almasını sağlamaktır. Bunun için akademik kadromuzla birlikte efor sarf ediyoruz. Bu kadroyu Çukurovalı üreticilerle buluşturmaya öncelik veriyoruz. Adana ve Çukurova’yı çok seviyorum'.





***





Değerli bilim insanı Adana'da sizi çok sevdi. Bu kentte büyük emekler verdiniz. Güle..güle.. Adana ve Türkiye sizi unutmayacaktır.





***





Çukurova Üniversitesi'ne her baktığımızda sizi hatırlayacağız. Ayrıca ülkeye kazandırdığınız on binlerce yetenekli insanlar da sizi unutmayacaktır. Ruhunuz şad mekânınız cennet olsun. Başta Çukurova Üniversitesi olmak üzere bilim dünyasının başı sağ olsun.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

28.8° / 22.1°