“BİLİM KARŞITI EĞİTİMİ REDDEDİYORUZ“
SİYASET 19.07.2024 21:56:00 0

“BİLİM KARŞITI EĞİTİMİ REDDEDİYORUZ“

Cumhuriyet Halk Partisi, (CHP) İktidarın "Maarif Modeli" adıyla dayatmaya çalıştığı laiklik karşıtı, gerici eğitim modeline karşı 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yapıldı.

CHP Adana İl Başkanlığının İsmet İnönü Parkı’nda düzenlediği basın açıklamasına il yöneticileri, İlçe örgütleri, Karataş Belediye Başkanı Ali Bedrettin Karataş, kadın ve gençlik kolları üyeleri, STK temsilcileri, partililer ve çağdaş eğitimden yana olan vatandaşlar katıldı.

81 ilde eş zamanlı ve tek metin olarak düzenlenen basın açıklamasını Adana’da CHP Adana İl Başkan Vekili Özge Yıldız Sarıkaya yaptı. Sarıkaya, çağdaş, laik ve bilimsel eğitimin öneminin ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Maarif Modeline karşı Cumhuriyet Halk Partisi Aladağ, Pozantı, Yumurtalık ve Feke İlçe başkanlıkları da bulundukları ilçede bilim karşıtı eğitimle ilgili basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“24 saat önce partimizin Ankara’da Meclis yanındaki Milli Egemenlik Parkı’nda başlattığı Eğitim Maratonu az önce sonlandı. 24 saat boyunca, yüze yakın konuk ile eğitim gündemini konuştuk. Akademisyenler, uzmanlar, sendika yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, genel başkan yardımcılarımız ve milletvekillerimizin katılımıyla gerçekleşen Eğitim Maratonu’muzun açılışını Genel Başkanımız Özgür Özel yaptı.  

İlk çıktı olarak diyebiliriz ki, eğitim konuşmak için ne 24 saat ne de 48 saat yeterli değil. Çünkü eğitim sistemimiz maalesef bugün ne çağdaş, ne laik, ne bilimsel ne de kamusal bir hizmet anlayışına sahip. Eğitimin bileşenleri olan; öğrenciler, öğretmenler, veliler, yöneticiler, hizmetliler, sendikalar, STK’lar ve niceleri, eğitimin birçok farklı başlığından ve okul ortamında yaşananlardan, eksikliklerden muzdarip durumda. Bir çıkış yolu yok, nereye giderseniz gidin ülkemizin en dertli ve en eksik alanı eğitim. Gün geçtikçe de eğitim alanındaki bu dertler ve sorunlar, eksiklikler hatta yanlışlıklar devam etmeye, ettirilmeye çalışılıyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bugün 24 saat gerçekleştirdiğimiz, ülkemizde ilk kez yapılan Eğitim Maratonu’ndan elde ettiğimiz sonuçları sizlerle paylaşmak istiyoruz. 

AKP iktidarı, bilerek ve isteyerek, kasti bir biçimde ülkemizde eğitimi baltalamıştır. Liyakatsiz atamalarla, eğitim sistemimizin niteliği yerle bir edilmiştir. Eğitim dinselleştirilmiş, piyasalaştırılmıştır. Köy okulları ve yatılı okullar kapatılmış, çocuklarımız kilometrelerce uzaklardaki okullara, taşımalı eğitime mecbur edilmiştir. Deprem bölgelerindeki çocuklarımız hala birleştirilmiş okullarda eğitim görmeye, 20 metrekarelik konteynerlerde ailecek yaşamaya devam etmektedir.  

Bugün ülkemizin gençliği sınavlarda her yıl daha düşük ortalama yapmaktadır. Uluslararası ölçme değerlendirme sonuçlarına göre 2002 öncesine göre geriye gidilmiştir. 81 ülke ve bölgede 15 yaşındaki gençlerin okuma, matematik ve fen bilimi seviyelerinin değerlendirildiği 2022 PISA araştırmasında Türkiye matematikte 39, fende 34, okumada 36’ncı sırada yer almıştır. Eğitim yatırımlarına ayrılan bütçe her geçen yıl düşürülmüştür. Bunun karşılığında iktidar, ÇEDES projesiyle çocuklarımıza camide bowling oynatma, maket mezarlarda ağıt yaktırma gibi pedagojik olmayan işler yaptırmaktadır. İktidar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli gibi çağdışı ve laiklik karşıtı uygulamalar ile uğraşmakta, gerçek sorun ve sıkıntıları görmezden gelmektedir.  “


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

33.1° / 24.6°