Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şubesi Başkanı Doç Dr. Ahmet Evlice, pandemi de demans hastalarının takip ve tedavisinde daha dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, bilinç düzeyindeki değişikliklerin Covid-19'un başlangıç belirtisi olabileceğini vurguladı.
Doç Dr. Ahmet Evlice, Demans (Bunama) hastalığının kişinin çeşitli sebeplere bağlı olarak günlük yaşantısını bozacak derecede beyin işlevlerinden bir ya da birkaçını kaybetmesi olarak tanımlanabildiğini ifade ederek, demans’ın farklı nedenlerle ortaya çıktığını ve en sık görülen nedenin ise Alzheimer hastalığı olduğunu belirtti.
Pandemi döneminde demans hastalarının takip ve tedavisinde daha dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Evlice, bilinç düzeyindeki değişikliklerin Covid-19'un başlangıç belirtisi olabileceğini vurguladı.
Doç.Dr. Ahmet Evlice, hafif derecede unutkanlık yakınmaları olan kişilerin Covid-19 virüsüyle karşılaşması sonucu ani gelişen unutkanlık artışı ve davranış bozukluğu yakınmaları ile polikliniklere başvurduğunu belirtti. Bu belirtilerin geçici olabileceği gibi olgusuna göre kalıcı da olabileceğini ve demans hastalığı için aday olan yaşlı kişilerin Covid-19 ile beraber demans hastalığına daha erken yaşta yakalanabileceğini vurgulayan Evlice,
Demans ve Covid-19 tanılı hastaların ise atipik belirtilerle polikliniklere gelebileceğini belirtti.
Konfüzyon (kafa karışıklığı), dezoryantasyon (zaman,mekan ve kişileri karıştırma), halusinasyon, uykusuzluk, huzursuzluk, aşırı hareketlilik, yıkanmayı ve ilaç almayı red etme, iştah kaybının covid'inatipik belirtileri olarak sayılabileceğini belirten Evlice, atipik bulguların hasta yakınları tarafından tanınmasının önemli olduğunu, tanının gecikmesi halinde Covid-19 tanılı olgulara geç müdahale edileceği ve hasta kayıplarının daha çok olacağını sözlerine ekledi.