Tarih: 19.04.2021 04:46

BİRDEN FAZLA YERDEN MAAŞ ALAN BÜROKRAT VE SİYASİLER VERGİ BEYANNAMENİZİ VERDİNİZ Mİ?

Facebook Twitter Linked-in


Bugünlerde birden fazla yerden hatta 4 -5 ayrı yerden maaş alan bazı siyasi ve üst düzey bürokratlar tartışılıyor. Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un kendisi ve eşinin ikişer ayrı yerden olmak üzere dört maaş aldıkları, Cumhurbaşkanı danışmanlarının birden fazla yerden maaş aldıkları haberleri kamuoyunda tartışıldı. Gelir Vergisi Kanunu; birden fazla yerden;maaş, huzur hakkı, ikramiye ve sair adlarla ücret alanların belli miktarı aşan ücretlerinigelir vergisi beyannamesinde birleştirerek beyan etmemeleri gerektiğini düzenlemektedir.
BİRDEN FAZLA YERDEN ÜCRET ALAN SİYASETÇİ VE BÜROKRATLAR
Zaman zaman bazı üniversite hocaları,önemli bürokratlar ve eski siyasiler endişeli olarak yanımıza gelerek ‘’vergi dairesinde kendisine bir yazı geldiğini ve çok endişe ettiklerini, kendilerine yardım etmemizi’’ istemektedirler.

Bundan önceki kuşak etik değerlere önem verdikleri yasalara ve kurallara saygılı oldukları içine, dindar görünüp dinden geçinen; inancı, etik değerleri, ahlakı çürüten bazı yeni yetme iş adamı, siyasetçi ve onların işbirlikçisi bürokratlar bu değerleri görmezden gelmektedirler.
Kanunsuz iş takipleri, ihale ve imar yolsuzlukları, nüfuz kullanmacingözlükleri bir yana; şimdilerde Devlete dadanmışlar!
Bunların adlarını burada saymamıza gerek yok! Zaten her gün yazılı ve sözlü basındayer aldığı için herkes biliyor. Güreşçisinden, imamına, Anayasa ve kanunlara, Devletin kurumlarına açıktan saldıran densiz meczuplarımidersiniz! Atandıkları alanla ilgisizliklerini mi dersiniz!Ne derseniz var!
Bulundukları makam gereğince daha özenli olması gerekenlerin de bu durumda olmaları daha da üzücü!Bunların içinde; Cumhurbaşkanlığı bürokratları, başdanışmanları, eski bakan ve milletvekilleri ile yakınları, bakan yardımcıları ve yakınları, birden fazla yerden maaş, ikramiye, huzur hakkı, makam odası, araç ve benzeri pek çok kamu kaynağını şahısları için kullananlar da var!
Örnek olsun diye belirtelim;Cumhurbaşkanı Ekonomi Baş Danışmanı Yiğit Bulut,çeşitli kamu kurumlarındanaylık 200 bin lira,Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altunve eşinin ikişer maaş aldıkları ve toplamda aynı aileye 4 maaş girdiğini artık herkes biliyor. Listeyi uzatmaya gerek yok zaten yazılı, sözlü ve görsel basında bunları izlemek mümkün!
‘’Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış.’’Kim ne alıyor alsın da herkes gibi vergisini de ödesin!
GELİR VERTGİSİ KANUNUMUZ NE DİYOR?
Gelir Vergisi Kanunu’na göre birden fazla yerden ücret geliri elde edenlerin gelirlerini birleştirerek beyan edip vergi vermeleri gerekmektedir.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 61’nci maddesinde ücret tanımlanmış, aynı Kanunun 103’ncü maddesinde vergi tarifesi artan oranlı düzenlenmiştir. Vergi matrahı arttıkça vergi oranları da artmaktadır. Birden fazla yerden alınan ücretler birleştirilince vergi dilimlerinin artmasından dolayı ödenecek vergi de artmaktadır.
Bazı hallerde de yıl içerisinde iş değiştirenler de birden fazla yerden ücret alma durumunda kalmaktadırlar. Öteden beri iki veya daha fazla işverenden ücret alanlar gelir vergisi beyannamesi vermek zorundadırlar.
Birden fazla iş verenden ücret alıp da kesinti yoluyla vergisini ödemiş, sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı Kanunu’nda yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı yani 2020 yılı için49.000 TL’yi, 2021 yılıiçin ise 53.000 TL’yi aşanlar tamamı kesinti yoluyla vergilendirilen ücretlilerini birleştirerek yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmeleri zorunludur.
Gelir Vergisi Kanunu’nda 7194 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle ücret gelirlerinin yıllık beyanname ile beyan usulünün kapsamı genişletildi. Buna göre, tevkif suretiyle vergilendirilmiş olan ücret gelirlerinin yıllık beyanname ile beyan edilmesi için;
- Birden fazla işverenden ücret geliri elde eden mükelleflerin, birden sonraki işverenden alınan ücretleri toplamının gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı 2020 yılı için 49.000 TL’yi, 2021 yılı için ise 53.000 TL’yi,
- Tek işverenden ücret geliri elde eden mükelleflerin, ücret gelirleri toplamı gelir vergisi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı 2020 yılı için 600.000 TL’yi, 2020 yılı için 650 TL’yi,
Geçmesi durumunda beyanı zorunlu olacaktır. Aksi halde vergi kesintisi ile yetinilecektir.
VERGİ İDARESİ BİRDEN FAZLA ÜCRET GELİRİ ELDE EDENLER İZLEYECEK Mİ?
Anayasa’mızın 73’nci maddesine göre;“Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür.’’
İnançlı görünüp inanç akidelerine uymayan, inancı meta aracı eden, etik değerleri, ahlakı çürüten, bazı yeni yetme iş adamı, siyasetçi ve onların işbirlikçisi bürokratların elde ettikleri bu haksız kazançların bari vergisini versinler.
Evet 2020 gelir vergisi beyanname verme ve vergi ödeme süresi sona erdi. Birden fazla ücret geliri elde edenler beyanname verip vergilerini ödemediyseler vergi ve vergi ziyaı cezası ile karşı karşıyadırlar. Pamuk ellerinizi cebe atmadıysanız cezalı vergi buyurun!


Sabri Arpaç
sabriarpacymm@gmail.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —