52 yıllık gazetecilik hayatının son perdesini Milliyet gazetesinde kapatan, Türkiye Spor Yazarları Derneği Adana Şubesi ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti eski kurucu üyesi Nihat Geven, 83 yaşında hayatını kaybetti.
5 Aralık 1939'da Adana'nın Çınarlı Mahallesi'nde dünyaya gelen Nihat Geven, 1955 yılında Adana Erkek Lisesi'nde okurken Adana Demirspor ile tanışır. O yıllarda Adana Erkek Lisesi'nin bir futbol takımı vardır. Geven sadece bu takımın değil, Adana'nın da ilk amigosudur. Erkek Lisesi ile Ticaret Lisesi arasındaki rekabetin tribünlere yayılıp, renkli hale gelmesinde Nihat Geven'in önemli bir rolü olduğu söylenir.
Nihat Geven gazetecilik mesleğine ise ilk adımı 1960 yılının Ağustos ayında atar.
'İkinci evim Milliyet'
Geven'i fark eden dönemin usta gazetecilerinden Çoban Yurtçu, yine gazeteci olan Mustafa Kaya vasıtası ile Bugün gazetesinin kapısından girişine sebep olur. Geven'in günlük hava raporları hazırlayarak başladığı bu yol; ekonomi, siyaset ve adliye haberleri ile devam eder. Hayat ağacında koca bir yeri dolduracak olan spor haberleri yazarlığının da temelleri bu dönemde atılır. Altı ay geçmeden Bugün gazetesinin kapanmasıyla Nihat Geven'in gazetecilik maratonu Vatandaş gazetesinde devam eder ve burada Hilmi Kürklü ile tanışır. Bu tanışıklık Geven'in 'Yaşamımda benim ikinci evim oldu' dediği Milliyet serüvenini de başlatır.
Milliyet gazetesinin yöneticisi Alaettin Kutlu, Hilmi beyin yakın dostudur. Bu durum Nihat Geven'in Alaettin Kutlu tarafından fark edilmesine neden olur. Böylece Nihat Beyin yarım asırlık gazetecilik yaşamının son durağı Milliyet gazetesi olur.
Siyaset, ekonomi, polis haberleri avcısı olma yolunda hızla ilerlerken, zamanın çok önemli gazeteci ve spor yazarı Necmi Tanyolaç'tan aldığı bir telefonla Geven kendisini spor camiasının ortasında bulur. Adana Demirspor ve Adanaspor'u spor sayfalarına taşıyan Nihat Geven'in, kendisinin deyimiyle tribünlerin rengini görmek ve okuyucuya bu heyecanı yansıtabilmek hayatın tadı olur.
Nihat Geven ayrıca 1975 yılında Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nin kurucuları arasında yer almıştır. 2007 yılında ses kısıklığı şikayetiyle gittiği Balcalı Hastanesi'nde gırtlak kanseri teşhisi konan Nihat Geven'e ses protezi takıldı. Geven, geçirdiği ameliyat sonucu konuşma sorunu yaşarken, sağlığında gerileme oldu ve son olarak düşerek kalça kemiğini kırdı. Ameliyatın ardından yoğun bakım ünitesinde entübe edilen Nihat Geven, 1 Aralık günü hayatını kaybetti.
Nihat Geven'in ilk evliliğinden Şebnem, Ela ve Eda adında üç kızı bulunmaktadır. Daha sonra avukat Jale Geven ile hayatını birleştiren Nihat Geven'in Gizem isimli bir kız çocuğu daha olmuştur.
ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLDİ
Yıllar sonra; gazetecilik mesleğinde 52, Milliyet gazetesinde ise aralıksız olarak 50 yıl çalışan, Türkiye Spor Yazarları Derneği Adana Şubesi'nin ise 25 yıl başkanlığını yapan Nihat Geven, TSYD Adana Şubesi Tesisleri'ne ismi verilerek ölümsüzleştirilir.
ALDIĞI ÖDÜLLER
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin 1999 yılı Olimpiyat Meşalesi 'Spor Yazarlığı dalında' Çoban Yurtçu Ödülü
Çukurova Rotary'nin 'Meslekte yüksek ahlak ve özverili çalışma ve başarınızı nedeniyle 2004-05 yılı meslek hizmet' ödülü.
Milliyet gazetesinin 2003 yılı 'Yılın Sporcusu' yarışmasında Namık Sevik Ödülü
Adana 5 Ocak Gazetesi'nin '2009 yılın spor adamı' ödülü.
Çukurova Gazetesi ile çeşitli spor kuruluş ve kulüplerinin 20'yi aşkın başarı, hizmet ve onur ödülleri ay-rıca mesleki yaşamımı renklendirmiştir..
Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı Hizmet Ödülü.
Fashion Vıp dergisi 2012 Yılın En Sıkları Ödülü
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Burhan Felek adına düzenlediği Basın Hizmet Ödülü.
5 Ocak 2012 Meslekte 50. Yıl Özel Ödülü
Adana'nın tartışmasız en şık gazetecisiydi Nihat Geven. Her zaman takım elbiseli, kravatlıydı. Yaşamı boyunca şıklığından hiç ödün vermedi.