BU HASTANEDE HER GÜN 7 BİN HASTA MUAYENE EDİLİYOR
SAĞLIK 2.02.2018 18:40:51 0

BU HASTANEDE HER GÜN 7 BİN HASTA MUAYENE EDİLİYOR

BU HASTANEDE HER GÜN 7 BİN HASTA MUAYENE EDİLİYOR

Adana Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Koray Daş, Türkiye’nin faaliyetteki en büyük hastanesinde polikliniklerde günde 6883, acil serviste ise 1427 hastaya bakıldığını, 173 hastanın da ameliyat edildiğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneler Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alper, Şehir Hastaneleri ile birlikte sağlık hizmetlerinin sunumu ve kalitesinin de değiştiğini söyledi. Şuan hizmet veren şehir hastanelerinin 4 bin yatak kapasitesine sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Alper, 2018 yılı içinde 5 yeni şehir hastanesiyle birlikte 9 bin yatağın daha hizmete gireceğini kaydetti.
Hükümetin sağlık alanındaki en büyük reformlarından birisi olan Şehir Hastaneleri’nin hizmetteki 1. yılı Adana’da düzenlenen toplantıda değerlendirildi.
Adana Şehir Hastanesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında, ‘Açılan Şehir Hastaneleri Süreç Yönetimi’, ‘Şehir Hastaneleri Sözleşme Süreç Yönetimi’, ‘Şehir Hastanelerinde Verimlilik’, ‘Mali ve İnsan Kaynakları Süreç Yönetimi’ gibi konular ele alınarak, birinci yılında Şehir Hastanelerinde hizmet süreci yönetimine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.
18 İlin sağlık müdürü ile hizmete açılan 4 Şehir Hastanesinin Başhekimlerinin de hazır bulunduğu programda konuşan Prof. Dr. Murat Alper, amaçlarının hizmetteki Şehir Hastanelerinin deneyimlerini yeni açılacak hastanelerle paylaştırmak olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Alper, “Açılışta yaşanan, uygulamada yaşanan sorunları derleyip, bundan sonra açılacak hastanelerin sorunsuz hizmet vermeye başlamasını hedefliyoruz. Bir anlamda pozitif eleştirel yaklaşımda bulunarak, sistemin eksiklerini bulacağız” dedi.
YATAK KAPASİTESİ ARTACAK
Hizmetteki mevcut şehir hastanelerinin kapasiteleri ve yeni hastane çalışmaları ile ilgili açıklamalarda da bulunan Prof. Dr. Alper, hali hazırda Adana, Mersin, Yozgat ve Isparta’da hizmet veren 4 şehir hastanesinin yatak kapasitesinin 4 bin olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Alper, bu yıl içerisinde açılacak 5 yeni şehir hastanesinin yatak kapasitesinin ise 9 bin olduğuna işaret etti.
HİZMETİN SUNUMU DEĞİŞTİ
Şehir Hastanesi kavramı ile birlikte sağlık hizmetlerinin sunumu ve kalitesinin de değiştiğini ifade eden Prof. Dr. Alper, şunları kaydetti, “Önceden bizlerde sadece hastane kavramı vardı. Benim tabirimle şimdi hem hastane hem işletme kavramı bir arada. Şehir Hastaneleri ile birlikte sağlık hizmetlerinin sunulduğu mekanlar ve işleyiş tarzı değişti. Bu nedenle Şehir Hastanelerinde görev yapan herkesin kendini değiştirmesi ve geliştirmesi gerekiyor.”
Şehir Hastanelerinde yaşayan bir hayat olduğuna dikkate çeken Prof. Dr. Alper, Adana ve Mersin Şehir Hastaneleri’nin başarı grafiğini üst sıralara taşıdığını belirterek, değerlendirme toplantısına katılan konuklara, her iki hastaneyi de gezmelerini ve çalışma sistemini incelemelerini önerdi.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK HASTANESİ
Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer de Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin hizmet veren en büyük hastane olduğunu söyledi. Şehir Hastanelerinin yeni bir konsept olduğuna işaret eden Dr. Özer, “Sosyal devlet anlayışının özel sektörle beraber, dinamizm ve tecrübeyle birleştiği ve sosyal devlet anlayışını sindirebildiği orta alanda buluşabileceğimiz bir hizmet anlayışı bu. Çünkü özel sektör gibi biz sadece kazanmayı veya bu işten kar etmeyi düşünmüyoruz” diye konuştu.
BÖLGEYE HİZMET VERİYORUZ
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin sadece Adana’ya değil bölgeye hizmet verdiğini belirten Dr. Özer, şunları dile getirdi; “Adana bölgenin sağlık üssü konumunda. Coğrafi konum, ulaşım ve kültürel değerleri göz önüne aldığımızda komşu ülkelere de hizmet sunabilecek bir noktadayız. Biz bir yandan Adana’ya hizmet verirken diğer yandan bölgeye ve komşu ülkelere de hizmet sunuyoruz.”
“TECRÜBELERİNİZLE YOLUMUZU AÇACAKSINIZ”
Açılış konuşmalarının ardından panel oturumlarına geçildi. Açılan Şehir Hastaneleri Süreç Yönetimi başlıklı ilk oturum İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Memişoğlu, Şehir Hastaneleri’nin dünyanın başaramadığı, ancak Türkiye’nin hayal edip başardığı çok önemli bir konsept olduğunu dile getirdi. Şehir Hastaneleri’nin farklı bir yapısı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Memişoğlu, “Zorlu bir süreç. Asıl zoru bundan sonra. Bir beden oluşturuldu. Bu bedene bir de ruh oluşturmak gerekiyor. Sağlık çalışanları ve işleten arkadaşlarla birlikte bu ruhu oluşturmak, bu kültürü canlı hale getirmek gerekiyor. İnşallah bunun üstesinden geleceğiz. Buraya bir okul mantığı ile geldiğimi belirtmek istiyorum. Tecrübelerinizi aktarırsanız, yolumuzu açarsanız o yoldan da biz nasıl doğru ilerleyeceğimizi öğreneceğiz” dedi.
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Koray Daş, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün organizesiyle, kamu özel yatırım iş birliği olarak 18 Eylül 2017 yılında hizmet vermeye başladığını hatırlattı.
4 ayı aşkın bir süredir hizmet veren hastanenin 540 bin metrekare inşaat alanı ve 8 bloktan oluştuğunu dile getiren Doç. Dr. Koray Daş, şunları söyledi; “5 blok ana hastane olarak hizmet veriyor. 1 blok Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, 1 blok ise Yüksek Güvenlikli Psikiyatri Hastanesi olarak bağımsız binalarda hizmet veriyor. Hastanemiz, 1300’ü ana hastanede, 150’si Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde ve 100’ü de Yüksek Güvenlikli Psikiyatri Hastanesinde olmak üzere toplam 1550 yatak kapasitesine sahip. Ana binamızda 1066 servis yatağımız ve 234 adet de yoğun bakım yatağımız var. Ayrıca 324 poliklinik, 58 ameliyat odası ve 60 adet ameliyat masası mevcut.”
ÖZELLİKLİ BİRİMLER HİZMET VERİYOR
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde özellikli birimler de bulunduğunu kaydeden Başhekim Doç. Dr. Koray Daş, “Anjiyo ünitesi, böbrek nakil merkezi, kemik iliği nakil merkezi, karaciğer nakil merkezi, genetiksel hastalıkları tanıma merkezi, radyoloji, göz bankası, oksijen tedavi merkezi, kalp damar cerrahisi, kemoterapi ünitesi, nükleer tıp, radyasyon onkolojisi, inme merkezi, yanık merkezi ve diğer özellikli birimlerimizin tamamına yakını aktif durumda hastalarımıza hizmet vermektedir” şeklinde konuştu.
Adana Şehir Hastanesi’nin, eğitim ve araştırma hastanesi olarak açılan ilk hastane olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Koray Daş, bu nedenle profesör, doçent ve baş asistan olarak 60 kişilik bir eğitim kadrolarının bulunduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Koray Daş, “337 uzman hekim, 251 asistan hekim hastanemizde görev yapıyor ya da eğitim alıyor. Pratisyen hekim sayımız 70. Son atamalarla birlikte 1458 hemşire, ebe, sağlık teknikeri personelimiz görev yapıyor. İdari personel dışında şirket personellerini de dahil edersek, hastanemizde çalışan sayısı 5000’i buluyor” dedi.
Hasta giriş- çıkışları hakkında da açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Koray Daş, 2018 yılının Ocak ayında günlük olarak polikliniklerde 6883, acil serviste ise 1427 hastaya bakıldığını, 173 hastanın da ameliyat edildiğini belirtti. Başhekim Doç. Dr. Koray Daş, ocak ayında yatan hasta sayısının ise 1207 olduğunu dile getirdi.
Değerlendirme toplantısı kapsamında Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Doç. Dr. Furkan Erol Karabekmez’in katılımıyla Sheraton Otel’de Şehir Hastaneleri tarafından kurulan stantlarda yeni kurulacak hastanelerin yöneticileri ile bilgi paylaşımında bulunuldu. Stantları tek tek ziyaret eden Doç. Dr. Karabekmez, bu tür çalışmaların önümüzdeki süreçte de artarak devam edeceğini söyledi.


YAZARLAR

17° / 10°