Tarih: 01.04.2015 09:01

Buğday Ekimi Azalıyor

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Ziraat Odaları Birliği  Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mevsim şartlarının iyi gitmesi durumunda buğday üretiminın 22 milyon tonu aşabileceğini söyledi.

Bayraktar, 2013 yılında 22 milyon 50 bin tona kadar yükselen buğdayda üretiminin 2014 yılında başta kuraklık olmak üzere yaşanan doğal afetler nedeniyle 19 milyon tona gerilediğini, bu üretim sezonunda toprağın kar ve yağmur yağışlarına doyduğunu belirtti.

Beslenmedeki temel ürünler içinde başa gelen buğdayın stratejik bir ürün olduğunu vurgulayan Bayraktar, son yıllarda mısır gibi ürünlere kayış nedeniyle, buğday ekim alanlarındaki azalmaya rağmen, verimdeki artış nedeniyle üretim miktarının değişmediğine dikkati çekti.

Türkiye’de buğday tarımının çok büyük bir bölümünün kuruda yapıldığını, bu alanlara düşen yağışın miktarı, şekli ve periyodunun oldukça önem arz ettiğini belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Buğday ekilen 7,92 milyon hektar alanın 5,98 milyon hektarı kuru, 1,94 milyon hektarı sulu arazi. Buna karşın kuru arazide 12,33 milyon ton buğday üretilirken, sulu arazideki üretim 6,67 milyon tonu buluyor. Buğday tarlalarının yüzde 75,4’ü, 4’te 3’ü kuru tarım arazisi. Bundan dolayı yağışların iyi gitmesi buğdayda verimin artması için şart. Ekilen alanın sadece yüzde 24,6’sı, 4’te 1’i sulu arazi olmasına karşın, üretimin yüzde 35,1’i, 3’te 1’inden fazlası bu alanlarda yapılıyor. Kuru alanda dekar başına 209 kilogram olan buğday veriminin, sulu alanda 346 kilograma çıkması ve yüzde 65,6 oranında artması sulamanın önemini gösteriyor. Türkiye, bir önce sulama yatırımlarını tamamlamalı, birim alanda aldığı verimi artırmalıdır. Hala 2,63 milyon hektar alan ekonomik ve teknik olarak sulanabilir olduğu halde gerekli yatırımlar yapılmadığı için sulamaya açılmamıştır. Bu alanları sulamaya açmalı, mevcut su kaynaklarımızı doğru ve tasarruflu kullanmalı, su havzalarımızı kirletmemeli, suyu tasarruflu kullanan basınçlı sulama sistemlerine geçişi hızlandırmalıyız.”

kaliteli tohum kullanımı önemli

Bayraktar, buğdayda üretim artışı için suyun yanında kaliteli tohum, yeterli ve zamanında girdi kullanımının da önemli olduğunu, bu alandaki maliyetlerin azaltılması gerektiğini vurguladı.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Türkiye’nin mevcut potansiyelini kullanarak kısa zamanda rahatlıkla 25-26 milyon ton buğday üretim rakamına ulaşabileceğini, verimi artırarak bu rakamı çok daha yukarılara taşıyabileceğini bildirerek, “halen ülkemiz dünya buğday üretiminin yüzde 2,5’ini üretiyor. Türkiye, verimliliğini artırarak potansiyelini harekete geçirirse, büyük buğday ihracatçılarından biri haline gelebilir” dedi


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —