Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, 2002’den bu yana üreticilerin sadece buğday ürününe dayalı satın alma gücündeki kaybın 20 milyarı bulduğunu söyledi.
Ekonomi Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM oturumunda kürsüye çıkan Karakaya, sunumda yer alan 'Tarım ürünlerinde, üretimde devamlılığın sağlanması amacıyla yerli üretimin ithalata karşı korunmasına devam edildiği” şeklindeki bilgilerin doğru olmadığını belirtti.
Karakaya, Ekonomi Bakanlığı’nın iddia edildiği gibi bir yaklaşımının söz konusu olmadığını kaydederek “Özellikle son hasat döneminde biçerdöverler tarlalarda biçim yaparken, hasat yaparken Türkiye tarihinde ilk defa buğday ve hububata ilişkin gümrük vergisi oranları ciddi bir şekilde, radikal bir biçimde düşürüldü.” diye konuştu.
HUBUBAT PİYASASINA DARBE
Bu kararın hububat piyasası açısından son derece yanlış olduğuna işaret eden Karakaya, devamla şunları söyledi:
“Kasıtlı değilse hakikaten bu ciddi bir şekilde bilmemeye dayalı, cehalet demeyeceğim ama yani piyasa regülasyonuna karşı bir darbeydi ve nitekim hububat piyasası da bu anlamda ciddi bir şekilde sıkıntı yaşadı.”
Üreticilerin uzun yıllardır satım alma kaybına uğradığını söyleyen MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya “ÜFE endekslerini alın, tarımsalı ÜFE'yi alın, 2002'lerden bugüne çektiğinizde sadece hububat alanındaki, hatta daha spesifik söyleyeyim, buğday alanındaki satın alma gücü kaybı kümülatif olarak 20 milyar civarında.” dedi.
Mevlüt Karakaya, Ekonomi Bakanlığı’nın tarım sektörüne verilen desteği “Sadece ekonomik sektör boyutunda” görmemesi gerektiğini anlattı ve “Tarıma verilen desteklerin aslında ülkenin tüm ekonomik ve sosyal sektörlerine verilen destekler olduğunun altını çizmek istiyorum. Sağlık içindir, çevre içindir, ekonomi içindir, sanayi içindir ama tüm sektörlerle alakalıdır. Eğer biz bu destekleri vermezsek beslenme noktasında da ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalırız.” ifadesini kullandı.