Büyük ikramiye gayrimenkule gidiyor
Büyük ikramiye gayrimenkule gidiyor
Yapı Kredi’nin her sene Platinum Bankacılık müşterileri için yürüttüğü yatırım, tasarruf ve tüketim eğilimlerine yönelik araştırması sonuçlandı. Araştırma, Türkiye’nin Batı illerinde yatırım eğiliminin arttığını, Doğu illerinde yaşayanların ise yatırımlarının arsa gibi taşınmazlar olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, katılımcıların büyük bir bölümü“Büyük ikramiye kazanmak gibi ellerine beklenmedik bir para geçerse” gayrimenkul alacağını belirtirken, borç kapatmayı düşünenler ise ikinci sırada yer alıyor.
Yapı Kredi Platinum Bankacılık’ın üçüncüsünü düzenlediği “Yatırım Tercihleri Araştırması 2014” sonuçları açıklandı. Araştırma, gelir düzeyi düştükçe tasarruf eğiliminin arttığını, gelir düzeyi arttıkça da eğilimin tasarruftan harcamaya kaydığını ortaya koyuyor.
ESTİMA Araştırma ve Danışmanlık’ın Yapı Kredi Platinum Bankacılık Yatırım Tercihleri Araştırması 2014 sonuçlarına göre, tasarruf eğilimi yüksek olanlar ve yatırımcılar İstanbul ile Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşıyor. Katılımcıların çoğunluğu “Büyük bir ikramiye kazansa” gayrimenkul alacağını belirtirken, borç kapatmayı düşünenler ise ikinci sırada yer alıyor. Araştırmaya göre, Doğu’da yaşayanlar diğer bölgelerden farklı olarak arsa gibi taşınmazlara yöneliyor. Araştırmanın bir diğer dikkat çekici sonucu ise geleceğe dair beklentiler oldu. Buna göre araştırmaya katılanlardan her 10 kişiden üçünün geleceğe dair bir endişesi olmadığı görülüyor.
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de tasarruf eğilimi gelir düştükçe artarken, üst sosyo ekonomik grupta yer alanlar daha çok tüketim ve girişimciliğe yöneliyor. Yatırımcılar özellikle İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşırken, Doğu’da yaşayanların bu bölgelerden farklı olarak taşınmaza yöneldiği görülüyor. Bölgesel açıdan bakıldığında ise İstanbul ve Ege Bölgesi’ndetasarruf eğiliminin her geçen gün artması dikkat çekiyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 33’ü kendisini tasarrufçu olarak nitelendiriyor ve ağırlıklı olarak dövizli mevduatı tercih ediyor. Kendisini yatırımcı olarak nitelendiren yüzde 24’lük kesim ise parasını hisse senedi, fon gibi yatırım araçlarında değerlendiriyor. Tüketici olduğunu belirtenler ise katılımcıların yüzde 18’ini oluşturuyor. Bu kitle parasını hobileri ile ihtiyaçları için harcıyor, birikim yapmıyor. Her 10 kişiden biri de hala gayrimenkulü tercih ederken, yüzde 13’lük dilim girişimci olarak ön plana çıkıyor.
YATIRIM TERCİHİ ALTIN
Yapı Kredi Platinum Bankacılık Yatırım Tercihleri Araştırması 2014 sonuçlarına göre yatırım tercihleri arasında altın yüzde 58 ile ilk sırada yer alıyor. Dövize endeksli vadeli mevduat ise yüzde 46 ile ikinci sırada bulunurken, yüzde 36 ile döviz üçüncü tercih edilenler arasında. Yatırım tercihleri arasında hisse senedinin payı yüzde 35, BES’in payı yüzde 30, tahvil ve bononun payı ise yüzde 25. Coğrafi açıdan yatırım araçları tercihinde çok belirgin farklılıklar bulunmamakla birlikte, Doğu illerinde altın tercih edenlerin oranının yüzde 68’e yükseldiği dikkat çekiyor.
GELİRİN YÜZDE 78’İ ZORUNLU GİDERE
Öte yandan araştırmaya katılanların yüzde 37’si şu anda eline hatırı sayılı bir para geçse bunu gayrimenkul alımı için kullanacağını belirtirken yüzde 18’i ise borçlarını kapatmakta kullanacağını söylüyor. Ankete katılanların yüzde 15’i yeni bir iş kuracağını, bir diğer yüzde 15’lik kesim ise tasarruf yapacağını dile getiriyor.
Araştırmaya göre, Türkiye’de geniş bir kesimi oluşturan Platinum Bankacılık müşterilerinin aylık gelirinin yüzde 22’si lüks tüketime, yüzde 78’i ise zorunlu giderlere kullanılıyor. Erkekler aylık gelirinin yüzde 23’ünü, kadınlar ise yüzde 22’sini lüks harcamaları için ayırıyor. Lükse en çok harcama yapan kesimi ise gençler oluşturuyor. Gençler aylık gelirlerinin yüzde 33’ünü lüks harcamalara ayırıyor.
İNSANA GÜVEN AZALIYOR
Araştırma sonucunda ortaya çıkan bir diğer nokta ise geleceğe yönelik düşünceler. Araştırmaya katılan 1.010 kişinin yüzde 27’si geleceğe dair bir endişe taşımadığını belirtiyor. Bu kesimin yüzde 30’unu erkekler, yüzde 38’ini ise 18-25 yaş grubu gençler oluşturuyor.
Çalıştığı şirketin performansı, emeklilik gibi mesleki kaygıları olanların oranı ise yüzde 43. Araştırmaya katılanların yüzde 66’sı insanlara güvenmekte zorlandığını, yüzde 34’ü ise bu konuda bir kaygısı olmadığını belirtiyor. İnsanları güvenilir bulanlar arasında 26-35 yaş grubu yüzde 40 ile ağırlıkta. İnsanlara güvenmekte zorlandığını belirtenler arasında 36-45 yaş grubu yetişkinlerin oranı ise yüzde 75.
BANKALARA DANIŞMA ORANI ARTIYOR
Her 10 platinum bankacılık müşterisinden 3’ü yatırımlarını değerlendirirken danıştığı herhangi bir kişi olmadığını, kendi tecrübe ve görüşleriyle süreci yönettiklerini ifade ediyor.
Öte yandan yatırım kararında bankaların önemi de gün geçtikçe artıyor. Genç yaş gruplarında bankalardaki danışmanlar daha da önem taşırken 18-35 yaş grubunda bu oran yüzde 51’e yükseliyor.
Araştırmaya katılan kadınların yüzde 35’i ise daha çok yatırım kararlarında aile büyüklerine danışmayı tercih ediyor.