BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI SEZONUNU AÇTI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI SEZONUNU AÇTI
Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 2020 - 2021 sezonunu; Akdeniz Üniversitesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Birgül Yeşiloğlu Güler'in yazıp, Tüm Sanatçılar Birliği Başkanı Tahsin Murat Demirbaş'ın yönettiği 'Kadınlar Konuşursa' adlı oyunla yaptı.
Oyunun dramaturğluğunu Kurtuluş Bilgilioğlu, müzik tasarımını Göray Çakar, dekor tasarımını Hakan Dündar, ışık tasarımını Cahit Kuşdemir yaptığı oyunda Merve Giritlioğlu, Yeşil Nimet, Görkem Kayar, Kübra Teke Serper, Özlem Buluttekin ve Özel Şendal Yıldız rol aldı.
Adana Şehir tiyatrosu sanatçısı Önder Özcan’ın açılış konuşmasını yaptığı gecede çok yakın zamanda vefat eden tiyatro emekçisi Seyfi Üzelgök ve Mahmut Hazım Kısakürek anıldı. Adana Şehir tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Tamer Gözüdeli “Bu zor günlerde bizleri yalnız bırakmadığınız için sizlere teşekkür ederiz”diyerek oyunu izlemeye gelenlere teşekkür etti.
OYUN DEĞİL GERÇEK YAŞAM HİKAYELERİ
Doç. Dr. Birgül Yeşiloğlu Güler’in yazıp T. Murat Demirbaş’ın yönettiği; yaşanmış ve gazete kupürlerinde kalmış kadın öykülerinden yola çıkarak yazılmış olan “Kadınlar Konuşursa” kadınların iç dünyalarını, psikolojik derinliklerini gözler önüne seriyor.
Yeşiloğlu Güler,oyun için şöyle diyor:
“ Oyunda anlatılan kadın hikâyelerinin tamamı -maalesef ki- gerçek yaşamdan alınmıştır! Üçüncü sayfa gazete haberleri olarak okuduğumuz ama üzerinde hiç düşünmediğimiz ve -ne acıdır ki- artık kanıksadığımız üç kadının, üç yürek burkan hikâyesidir bu oyunda anlatılan!
“Kadınların acılarını gördükçe onların savaşçı ruhunu oyunlarımda yansıtmak istiyorum. Hafızamda yer eden mekanlar ve tamamlanmayı bekleyen ‘ucu açık sözler’, yazarlıktaki en önemli çıkış noktam...” Aykırı görüntüler ve havada asılı kalmış cümleler beni çok etkiliyor. Ayrıca mekanlar olmazsa olmazım. 'Kadınlar Konuşursa' oyunumun çıkış noktası yolda gördüğüm, üzerinde 'Kimsesizler mezarlığı' yazan bir yön tabelasıydı... Ve bir gün kendime söylediğim bir cümlede hayat buldu. Kimdir kimsesiz olan?
Suç Kimin
Evet, değerli yazarımızın “Kimdir kimsesiz olan?” cümlesini “Kadınlar Konuşursa” oyununun her dakikasında hissettik. Kalabalıklar arasında ne çok “kimsesiz” olduğunu daha derinden duyumsadık. Kadın; kadınlar tabiki hayat mücadelesinde kendini daha çaresiz hisseden ve de ekonomik, sosyal her türlü zorlukta acıyı daha çok çeken… Amma velakin sistemin çarklarını, kapitalizmin, ülkelerin sınırlarını, emperyalizmin, milliyetçi olmayan hükümetlerin yönetiminde de halkların yaşantısında kadın, erkek, çocuk bütün insanların çektiğini, çekilen acının insanları birbirinden kopardığını, yalnızlaştırdığını hatta bencilleştirdiğini hak vermesek de kabul ettik.
Office 2019 Mac Satın Al