Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, sokak hayvanlarının kısırlaştırması için ilçe belediyeleri ile ortak çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Karalar, devletin ilçe belediyelerine kısırlaştırma konusunda yüzde 30 destek verdiğini, yüzde 30 desteği de kendilerinin vermeye hazır olduklarını belirtti.
Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı 3. Oturumu’nu gerçekleştirdi. Oturuma Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar başkanlık yaptı. Gündem dışı söz alan CHP’li meclis üyesi Mustafa Vursavuş, Gazi Paşa Bulvarı’nda kaldırım düzenlemesi yapılan alanda bir iş yerinin işgaliyesinin olduğunu anlattı. Bu olumsuz konunun önüne geçilmesi gerektiğini belirten Vursavuş, “Gazipaşa Bulvarı’nda bir kaldırım düzenlemesi yapılıyor. Yerinde bir çalışma bizler bu konuda memnunuz. Burada bir firmanın kaldırım işgali yapıldığı söylüyorlar. Araştırdım kent estetiği kurumundan ve benzeri kuruluşlardan bir izni yok. Arkadaşlarımız burada çalışıyor. Tamda bu işgalin önünde çalışmalar yapılıyor. Buraya uygun bir çalışma yapılmasını istiyorum. İşgalin sona ermesi gerekiyor. Yapacağımız başka bulvarlarda ki işgallere karşı bir örnek çalışma olur” dedi.
TALİMAT VERİLDİ
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’da konuyla ilgili hemen talimat vererek, “Arkadaşlarımız not alsın, gerekli çalışmayı yapsınlar” ifadelerini kullandı.
KUMSALA BETONARME YAPILAR YAPILIYOR
Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz ise, Karataş’ta kumsala betonarme yapılar yapıldığını savundu. Kıyı Mevzuat Planı’na aykırı bir çalışmanın yaşandığını dile getiren Topuz, “Karataş Belediyemize ait bir kumsalda bir plaj düzenlemesi yapılmakta. Sayın Başkanın haberinin olmadığını düşündüğüm için buradan dile getiriyorum. Karataş’ın en güzel plajlarından olan Mavi Kum Plajına şuanda beton dökülüyor. Dünyanın birçok yerinde kumsallara kum taşınırken burada beton döküyor. Burası en değerli kumsalı. Burası dolgu alanı olduğu için normalde Kıyı Mevzuat Planı’na aykırı. Şunu sorabilirsiniz haliyle, neden zamanında müdahil olmadınız diye. 5 ayın 11’inde Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bu alanla ilgili projeleri sormuşuz. Her hangi bir cevap gelmemiş” diye konuştu.
TOPUZ: HOŞ BİR GÖRÜNTÜ DEĞİL
Denizle kumsalın bulunduğu yere beton döküldüğünü iddia eden Topuz, “Kumsalımıza betonarme yapılar yapılıyor. Yanı başından bir dere akıyor. Başkana teşekkür ediyorum Karataş’ımıza böyle bir çalışma yaptığı için bizlerde Karataş Belediyesi olarak destek verdik. Çukurova Kalkınma Ajansı’na da bu anlamda proje ortağı olduğumuzu belirttik. Fakat şuanda görüldüğü gibi çok değerli kumsalımız betonla kaplandı. 120 gün de bitirilecek denilmişti 1 yıl oldu. Denizle kumsalın bulunduğu yere beton döktüler. Bu çok hoş bir görüntü değil. Sayın başkanın müdahalede bulunmasını ve kumsal alanda yapılan zemindeki betonun temizlenmesini isteyeceğiz. Emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Resmi projeyi görmedik bu yapıyla şimdi karşılaştık” şeklinde konuştu.
KARALAR, TOPUZ’A YANIT VERDİ
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, konuşmasını tamamlayan Necip Topuz’a yanıt verdi. Topuz’u hayret ve dinleyip islediğini dile getiren Başkan Karalar, “Bazen hayretle dinleyip, izliyoruz. Necip başkan bu projenin bütün detaylarını biliyor. Sadece kağıt üzerinde ortak olduğun bir projeyi sanki sen yapıyormuşsun gibi yayınlarsan olmaz. Siz talep ettiniz bizde tamam dedik. Burası bizim yerimizdi. 5 yere sahil yapalım dedik Karataş’ı güzelleştirelim dedik. Sende talep ettiğin için maliye bize vermediler. Bizde buraya bir proje yapalım dedik. Biz sana verdik gel proje ortağı ol gel birlikte yapalım dedik. Projenin parasını biz verdik. İhaleye biz çıktık. 8.5 milyonluk bir işte 1.7,5 milyonunu Kalkınma Ajansı verdi doğru ama 7 milyonu da biz veriyoruz. Problem yok” dedi..
KARALAR: YIKILAN PARKIN YERİNE YAPILIYOR
Parkın yıkıldığı bölüme plaj yapıldığını anlatan Başkan Karalar, “Ata Park vardı bir bölümü yıkıldı, oraya bir plaj yapılıyor. Önceden beton olan yerlere beton dökülüyor. Eski sahile dokunulmuyor. Şuanda kumsala dökülüyorsa ben ona müdahale edeceğim. Önce ki sahil ölçülerinin içerisine giriyorsa hemen müdahale edeceğim. İşi alan yüklenici müteahhit işi geciktirdi. Ceza yazdık ona. Sürekli fiyat artışlarından kaynaklı müteahhitler işi geciktirebiliyor. Ama yeni ihaleye çıksak yüzde 50 fazlasını ödemek zorunda kalacağız. Biz daha fazla para vermemek için adama tahammül ediyoruz” ifadelerini kullandı.
MERCİMEK: İNSANLARA SALDIRIYORLAR
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Recai Mercimek’de sokak hayvanları ve Ankara’da yapılan tanıtım günlerinde Adana’nın tanıtılması konularına dikkat çekti. Ana yolların asfaltlandığını ancak yön levhalarının yerlerinin yerlerine yakışmadığını vurgulayan Mercimek, Tekir ve Bürücek’te sokak hayvanlarının yemek yiyenlere saldırdıklarını savundu. Pozantı’da barınak kurulduğunu, kısırlaştırmaların yapıldığı ve Adana Büyükşehir Belediyesi ile organize çalıştığını dile getiren Mercimek, “Ama sokak hayvanları hala çoğalıyor. Buna akıl erdiremiyorum. Aşırı çoğalma var. Adım başı sokak köpekleri var. Tehlike arz ediyorlar. İnsanlara saldırıyorlar. Bunlarla ilgili komisyon mu kurulur ilçe bazında ne yapılır bilemiyorum ama inanın son derece tehlike bir durumla karşı karşıyayız” diye konuştu.
ÜLKENİN SORUNU
Başkan Zeydan Karalar ise, sokak hayvanları sorununun sadece Adana’nın değil tüm ülkenin sorunu olduğunu belirtti. Sokak hayvanları ile ilgili bir sıkıntının olduğunu söyleyen Başkan Karalar, “ Bu doğru. Bugün doğmuş bir şey değil ama bunu çözeceğiz. Akşamları televizyon izliyorsunuz. 3 ilde sokak hayvanları problemi olduğunu izledim. Biraz yasadan kaynaklı bu. Sokak hayvanlarını alıp barınağa koyamıyorsunuz. Küpeliyse alıp barınağa koyacaksınız, aşılayacaksınız, yani kısırlaştıracaksınız ve aldığınız yere geri bırakacaksınız diyor. Türkiye’nin en iyi barınaklarından biri bizde bulunuyor. Biz bunu daha da büyütüyoruz. 7 bin kapasiteli yapacağız. Bundan önce 3 bin kısırlaştırma yapılıyordu Adana’da yılda. Biz şimdi 7 bin yapıyoruz” şeklinde konuştu.
20 BİN KISIRLAŞTIRMA GEREKLİ
20 binden aşağı kısırlaştırma yapılmaması gerektiğini işaret eden Başkan Karalar, “Tamam dedik ama oysa 20 binden aşağı kısırlaştırma yapmamamız gerekiyormuş. Dolayısıyla 7 binin çok üstünde çoğalma var ve çoğalmanın daha üstünde kısırlaştırma yapmazsanız bu sorunu çözemezsiniz. Her belediyenin kısırlaştırma yapması lazım. İlçe belediyeleri ile yarı yarıya kısırlaştırma yapmamız gerekiyor. Biz yarısını yapıp, diğer yarını da ilçe belediyelerinin yapması gerekli. Devlet yüzde 30’da kısırlaştırma için destek veriyormuş belediyelere. Bende dedim ki yüzde 30’u da biz verelim. İlçe belediyelerin durumu malum çünkü. Yüzde 40’ını onlar ödesin. Adana’da yılda 20-25 bin kısırlaştırmaya varmamız gerekiyor. Buna varmazsak. Sokak hayvanları işini çözmemiz mümkün değil. Bugün yarın çözeriz dersek doğru söylemiş olmayız. İlçe belediyelerimiz hazırlıklarını yaparlarsa yüzde 30 desteği biz hemen verebiliriz. Ben arkadaşlara diyorum ki alın köpekleri barınağa atın diyorum. Ama sahibi geldi mi geri alıyor. Gürsel Paşada Mahallesi’nden arkadaşlarımız hayvan aldılar. Sürekli beni aradılar bu konuyla ilgili. Bu işi birlikte yaparsak çözebiliriz” dedi.
GÖKÇE: İLÇE BELEDİYELİRİR BÜTÇESİ UYGUN DEĞİL
Saimbeyli Belediye Başkanı Mustafa Şahin Gökçe kendilerinin yüzde 40 verecek durumlarının olmadığını söyledi. İlçe Belediyelerinin durumlarının buna müsait olmadığını anlatan Gökçe, en az 1.5 milyon TL’nin gideceğini aktardı.
NE YAPILMASI GEREKTİĞİNİ KONUŞALIM
Karalar, Gökçeye şöyle yanıt verdi;
“Kısırlaştırma merkezinin maliyetini artırmadan ilçe belediyeleri çıkartsınlar. Gurup başkan vekilleriyle birlikte bir toplantı yapalım. Büyükşehir Belediyesi olarak ne yapılması gerekiyorsa, ilçe belediye başkanlarının ne yapması gerektiğini konuşalım. Bir çözüme kavuşturalım. Bir an önce başlayalım. Yoksa bu gün 20 bin yetiyorsa yarın 25 bin belki yetmeyecek. Ciddi bir kaos bu. Bunu beklemeden çözmek lazım. Daire Başkanımızın çocuğu bu nedenle hayatını kaybetti. Adana’nın Türkiye’nin önemli bir sorunu bu.”
Konuşmaların ardından gündem maddelerine geçildi. Gündem maddeleri yapılan oylamayla ilgili karara bağlandı.