BÜYÜKŞEHİR SOKAK HAYVANLARINA KISIRLAŞTIRMA VE BAKIM MERKEZİ
Adana Büyükşehir Belediyesi, sokak canlıları kısırlaştırma ve bakım merkezi hizmete açıldı. Kısırlaştırma sayısını yılda 3500’den 10 bine çıkaran Adana Büyükşehir Belediyesi, Karslılar Mahallesi’nde yeni kısırlaştırma merkezinin açılışını gerçekleştirdi. Zeydan Karalar, kısırlaştırma sayısında önümüzdeki yıl hedefin 15 bin olduğunu ancak, sorunun çözümü için yılda 25-30 bin kısırlaştırma gerektiğini, bunun da ancak ilçe belediyelerinin de bu konuda faaliyete geçmesiyle başarılabileceğini vurguladı.
Adana Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Kısırlaştırma ve Bakım Merkezi, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde Karslılar Mahallesi, Çoban Dede Türbesi yanında açıldı. Açılışa Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Türkiye Hayvan Hakları Konfederasyonu Başkanı-DOHAYKO Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdür Muavini Hilmi Çatal, hayvanseverler, konuklar ve Adanalılar katıldı.
Türkiye Hayvan Hakları Konfederasyonu Başkanı-DOHAYKO Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık, çok önemli bir açılışın gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Sokak hayvanları sorunu ancak yeterli kısırlaştırma sayısına ulaşılırsa kontrol altına alınabilir.” dedi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’nin 116 dönüm üzerinde, 110 personel ve 5 araç ile 7 gün 24 saat hizmet verdiğini belirten Başkan Zeydan Karalar, 5 bin metrekarelik ek alanla, mevcut bakımevinin kapasitesini artıracaklarını duyurdu.
TEK ÇÖZÜMÜ KISIRLAŞTIRMANIN ARTIRILMASI
Kısırlaştırma merkeziyle sokak canlıları sorununun tek çözümü olan kısırlaştırma sayısının artırılacağını ifade eden ABB Başkanı Zeydan Karalar şunları söyledi: “Adana Büyükşehir Belediyesi olarak yılda 3500 olan kısırlaştırma sayısını şu anda 10 bine yakın hale getirdik. Önümüzdeki yıl hedefimiz 15 bin kısırlaştırma. Bugün açtığımız kısırlaştırma merkezimizle sayıyı artıracağız. Biri Merkez Park’ta olmak üzere yeni kısırlaştırma merkezlerini de hizmete sunacağız. Bu sayının 25-30 bine ulaşması gerekiyor. İlçe belediyelerimizin de bu konuda mutlaka harekete geçmesi şart. İlçe belediyelerimiz kısırlaştırma işlemlerine başladığında, can dostlarımızla ilgili sorun 3 yıl içinde hayli azalacak. Yasal olarak hayvanları sokaktan aldıktan sonra aşılayıp geri bırakmamız gerek. Bu işin çözümü kısırlaştırma sayısının artırılması.”
“İLÇE BELEDİYELERİNİN DESTEĞİ ŞART”
Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin, sokak canlılarıyla ilgili sorunu en aza indirgemek için gösterdiği çabayı çok önemsediğini belirti ve ilçe belediyesinin de benzer tesisler açmasının şart olduğunu söyledi. Köse, kısırlaştırma merkezleri ve hayvan barınaklarının sayısının mutlaka artırılması gerektiğini kaydetti.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdür Muavini Hilmi Çatal da, sokak hayvanları sorununun çözümü için anlamlı bir güne denk gelen, önemli bir açılış gerçekleştirildiğini kaydetti.
Öte yandan, ev hayvanları satanlara yönelik verilen eğitime katılanlara sertifikaları verildi. Ayrıca Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Kimlik Kartı’nı almaya hak kazananlara kartları sunuldu.