TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan Kurban bayramında Covid 19 salgınını da dikkate alarak yayımlanan Kurban Hizmetleri Tebliğine tam uyulması gerektiği uyarısında bulundu.
Kurban bayramlarında paylaşmak, sofralarda başkalarına da yer açmak gibi manevi duyguların doruk noktalara çıktığı dönemler olduğunu ifade eden Doğan “Özel duygular yaşarken, insanlara ve doğaya karşı sorumluluğumuzu unutmamamız gerekiyor” dedi.
Her Kurban Bayramı öncesi “Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ” yayınlandığını anımsatan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan “Her yıl güncellenen bu tebliğde; kurban kesimi öncesi ve sonrasında uyulması gereken kurallar ayrıntılı olarak belirtiliyor. Özellikle Covid 19 riskinin sürdüğü bu dönemde tebliğdeki uyarılara dikkat etmek daha bir önem kazanıyor” dedi. Doğan tebliğ hakkında şu bilgileri paylaştı;
“Kurban satış ve kesim yerlerinde Covid-19 salgını sebebiyle Komisyonların, İl Pandemi Kurulu ile işbirliği içerisinde gerekli tedbirleri alması, kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşanın önlenmesi, bulaş riskini en aza indirmek için randevu sisteminin uygulanması, satış ve kesim yerlerinde ağız ve burnu kapatacak şekilde maske kullanılması, en az 2 metre olacak şekilde fiziki mesafe kurallarına uyulması, satış ve kesim yerlerinin tüm girişlerinde ve içerisinde belirli mesafelerde el antiseptiği bulundurulması, hayvan satış alanının giriş kapılarına ve uygun yerlerine, Covid-19’dan korunma önlemleri ile ilgili bilgilendirici kuralların olduğu tabelalar asılması, hayvan satış ve kesim yerlerinin girişinde HES kodu sorgulamasının yapılması ve satış alanlarına; ateş ve solunum sıkıntısı olanların alınmaması
Kurban kesiminde kan, sakatat, deri, hayvansal atıklar ve benzeri hayvansal ürünlerin gelişi güzel alıcı ortamlara atılmaması gerekmektedir. Kesim sonrası hayvansal atıklar, işkembe ve benzeri ürünlerin sızdırmaz, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu torbalara konulması, ağzı iyice bağlandıktan sonra özel atık toplama araçlarına verilerek, belediyelerce bertaraf edilmesi gerçekleştirilmelidir. Aksi halde bu hayvansal atıklar, mevsimsel koşullar nedeniyle anında bozunmaya uğrayarak, bakteri üremesine neden olup çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek durumlar oluşturabilmektedir. Haşere oluşumu ve hastalık etkenleri ile kontamine oldukları takdirde, hastalık etkenlerinin kişilere bulaşmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle bu yıl özellikle salgın sürecide gözetilerek kurban kesiminde ve sonrasında gerekli önlemlerin alınarak, insan ve çevre sağlığını bozacak, kirlilik yaratacak durumların oluşmasına izin verilmemelidir.”
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan tüm vatandaşları uyarıları dikkate almaya davet ederken, Kurban bayramının ülkemize huzur, barış ve kardeşlik getirmesini temenni ettiğini kaydetti.