“Çevre sorunları artıyor”

5.06.2016 20:12:17

“Çevre sorunları artıyor”

cevre_muhendisleri_Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, 1Çevre” sorunlarına dikkat çekerek yetkililerden duyarlılık beklediklerini belirterek,“Çevre; yeryüzündeki tüm canlıların eşit önem seviyelerinde (hayvan, bitki ve insanların) birbiriyle etkileşimde bulunarak yaşamlarını sürdürdükleri, dengeler üzerine kurulu bir ortamdır” şeklinde konuştu.

Kenan Doğan, “5 Haziran tarihinin  ülkemiz, bölgemiz ve Adana açısından değerlendirildiğinde yaşanan birçok çevresel tahribatın sonucu kutlanacak bir gün olmadığını, bu çevresel müdahalelere karşı mücadele günü olduğunu anımsatarak şunları söyledi;kenan_dogan_cevre_muh

“Evet; çevremiz, doğamız, yeşil alanlarımız, meralarımız, toprağımız, havamız, suyumuz ortak değerlerimizdir. Bu değerler üzerinde tüm insanlığın eşit seviyede bir yaşam hakkı vardır. Bu değerleri ne birileri, ne bir grup fazlaca kullanma ya da kirletme hakkına sahip değildir. Ortak değerimiz çevreye insanoğlunun kendisinin belirlediği sınırlardan daha fazla müdahalede bulunulursa, kendi dışındakilerin yaşam hakkına müdahale olarak görülmelidir.

Artan nüfus ve gelişen teknolojilere ayak uydurmak istenirken, tüketim alışkanlıkları değişmekte ve dünyada olduğu gibi Çukurova bölgemizde de, çevre sorunları her geçen gün çeşitlilik gösterip artmaktadır. Çevresel sorunlar artmakta lakin çözüm bulma yönünde hizmet üretme ters orantılı olarak azaltılmaktadır. Bu durum mesleğimizin görevli ibaresiyle itibarsızlaştırılıp, bu ibarenin farklı meslek gruplarına yaptırılmaya çalışılması ve istihdamdaki yetersizlikle net olarak görülebilir.

2015 yılının Aralık ayında Paris İklim Zirvesi Birleşmiş Milletler tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu zirveden Kyoto Protokolü`nün süresinin dolduğu 2020 yılının sonrasındaki sürece dair bir anlaşma çıkmıştır. Ülkemiz bu anlaşmayı koşulsuz imzalamış ve bu durum tüm kesimlerce olumlu olarak karşılanmıştır. Lakin anlaşma çok önemli bir adım olsa da hali hazırda ülkemizde 22 kömürlü termik santral aktif olarak çalışmakta, 80 adet santralinde yapımı planlanmaktadır.

“ÇED RAPORLARI EKSİKSİZ HAZIRLANMALIDIR”

Termik santrallerin Çevresel Etki Değerlendirme Raporlarının eksiksiz hazırlanması ve özellikle santrallerin olası etkilerinin doğru bilgilerle değerlendirilmesi en önemli aşamalardan biri olduğunu ifade eden Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan şöyle devam etti;

“İklim değişikliğiyle beraber atmosferik olayların mevsime bağlı olmaksızın zamansız değişimleri, yapılan ve telafisi mümkün olmayan çevresel tahribatlarla birlikte, alt yapı sistemleri yetersiz olan ilimizde; Haziran 2014, Eylül 2015 ve Mayıs 2016 yıllarında sellerin yaşanmasına neden olmuştur.

“FOSİL YAKITLARIN KULLANIMI AZALTILMALIDIR”

İklim değişikliğinde en önemli iyileştirici etken; fosil yakıtların kullanımının azaltılması ve yeşil alanların arttırılması olarak özetlenebilir. İlimizde kişi başına düşen yeşil alan miktarı yapılan bilimsel çalışmalar sonucu ortalama 4 - 4,5 m2/ kişi olarak görülmüştür. İlimizde çeşitli zaman dilimlerinde yeşil alan tahribatları sonucunda, yıllarca karbon depolamış olan ağaçların kesilmesi, yeşil alan miktarında azalmaya neden olmuştur. Meydana gelen tahribatlarla birlikte hava kirliliğini önlemede önemli bir yere sahip olan yeşil alanlar azalırken, kirlilikte artmaktadır. Yeşil bitkiler fotosentezle havadaki karbondioksiti alıp, karbonu bünyelerine bağlayarak oksijeni havaya vermektedirler. Havaya verilen bu oksijen solunum fonksiyonunu gerçekleştirme aşamasında insanlar tarafından kullanılmaktadır. Bu nedenle hem hava kirliliği önlenirken, nefes almamızda en büyük katık yeşil bitkilerden gelmektedir. İklim değişikliğinin en önemli sebebi fosil yakıtların kullanımı ve sonucunda ortaya çıkan sera gazlarıdır. Bunlardan da en çok bilineni (CO2) karbondioksittir. Sera etkisine neden gazlardan olan karbondioksitin havadan bağlanması, yeşil alanların tahribata uğraması ve fosil yakıtların kullanımının artması nedeniyle giderek azalmaktadır.

“TEMİZ ENERJİ KAYNAKLARI TERCİH EDİLMELİDİR”

Çevre ve canlı yaşamı üzerinde tahribatlar yaratarak ölümcül etkileri olan kirli enerji kaynakları değil, temiz enerji kaynakları tercih edilmelidir. Temiz ve yenilenebilir enerji konusunda gerekli teşvikler yapılmalı ve sadece yatırımcılar değil, gerekirse halk mevcut enerji dağıtım sisteminin dışına çıkarak, kendi enerjisini üretebilmesi yolunda destekler verilmelidir. Enerji konusunda kayıp kaçak oranı azaltılmalı ve kaynakların ve enerjinin kullanımı konusunda tasarruf bilinci geliştirilmelidir. Ayrıca; bilinçsizce kullanılan ve kirletilen su kaynaklarımızın son derece sınırlı olduğu unutulmamalıdır. Ülkemiz su zengini değil, kişi başına düşen kullanılabilir yaklaşık 1.500 metreküplük su miktarı ile su kısıtı olan bir ülkedir. Yirminci yüzyılda dünya nüfusunun 3 kat artmasına karşılık, su kaynaklarının kullanımı 6 kat artmıştır. Su kaynaklarında artış mümkün olmayıp, su ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Gelecek nesillerin büyük sorunu olacak “su” için yapılan değerlendirme ve araştırmalar göz önünde bulundurularak, ciddi su eylem planları (yahut politikaları) yapılmalıdır”

“ÇEVREYE KARŞI SOSYAL SORUMLULUĞUMUZ VARDIR”

Çevreye karşı sosyal sorumluluğumuzun bulunduğu aktaran Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan sözlerini şöyle tamamladı;

“Meslek odamızda bu sorumluluk bilinciyle ilimizde ve bölgemizde 2 dönemdir aktif olarak kendini var edebilmiştir. Bu süreçte korkusuzca; ortak değerimiz olan çevre ve doğanın tahribatlarına karşı, yaşamın sürdürülebilirliğini savunmaya devam etmektedir”

 

 



1

ADANASPOR UZATMADA GALİBİYETİ KAÇIRDI

2

ANKARA KARAYOLUNDA MAHSUR KALDILAR

3

GÖKÇEDAĞ, AK PARTİ SEYHAN İLÇE BAŞKANI SEÇİLDİ

4

MHP KURULDUĞU SALONDA TOPLANDI

5

BOZAN: SESİMİZİ BİRLEŞTİRİYORUZ!