ÇEVRECİLER ADANA’DA BULUŞTU
Manşet Haber 15.11.2022 10:27:11 0

ÇEVRECİLER ADANA’DA BULUŞTU

ÇEVRECİLER ADANA’DA BULUŞTU






Çukurova bölgesinde yaşanan çevre değişikliklerini ve kirlilikleri tespit etmek için ülkenin dört bir yanından gelen çevreciler Adana Tabip Odası ev sahipliğinde Adana’da buluştu.





Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, İklim Adaleti Koalisyonu bileşenlerinin Adana’nın toprağını, suyunu, havasını kirleten kömürlü termik santrallerinin kurulduğu Sugözü  Akkum sahilinde incelemelerde bulunduklarını, santrallerin yapıldığı koruma altındaki deniz kaplumbağası yumurtalama alanları ve ithal çöp atılan tarlalar gezildikten sonra Adana Tabip Odası’nda bir araya gelerek istişarede bulunduklarını söyledi.





Sağlıklı olmanın, sadece hastalık ve sakatlık durumunun olmayışı olmadığını, kişinin bedenen, ruhen, sosyal ve çevresel yönden tam bir iyilik hali olduğunu vurgulayan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, burada yaptığı konuşmada “Eğer temiz ve yaşanabilir bir çevremiz yok ise sağlıklı olmamız mümkün değildir. Bereketli Çukurova toprağımızdaki nehirlerimiz, denizimiz ve toprağımız acımasızca kirletilmeye devam ediyor. Bu kirlilikte; kömürlü termik santraller ve ithal çöpler oldukça fazla yer işgal ediyor. Özellikle kış aylarının akşam saatlerinde soluduğumuz hava oldukça yüksek kirlilik taşımaktadır.”









ÇUKUROVA KÖMÜR KARASINA MAHKUM EDİLMEMELİ





Toplum olarak bir an önce geç kalmadan temiz çevre oluşturmak için gerekli önlemlerin alınmasının zorunlu olduğunu da ifade eden Başkan Uzm. Dr. Menteş, “Kömürlü termik santralleri; deniz  ekosistemine, biyoçeşitliliğe, tarım alanlarına büyük zararlar vermektedir. Bu nedenle enerji politikaları tekrar gözden geçirilmeli, yenilenebilir ve çevre dostu politikalara dönülmelidir.  Çukurova kömür karasına mahkum edilmemelidir.





ÇUKUROVA AVRUPA’NIN ÇÖPLÜĞÜ DEĞİLDİR





Başkan Uzm. Dr. Menteş, “Adana’da son yıllarda yoğun şekilde plastik ağırlıklı karışık çöp içeren kaçak döküm sahaları ile karşılaşıyoruz. Geri dönüşüm amaçlı ‘plastik atık ithalatı’ adı altında ‘çöp kaçakçılığı’ yapıldığı kanaatindeyiz. Yurt dışından geri dönüşüme uygun olmayan atıklar yasal ithalat adı altında ülkemize sokulmakta ve bunları değişik yerlere dökerek veya yakarak kurtulmaya çalışılmaktadır. Çukurova Avrupa’nın çöplüğü değildir. Plastik atık sorununun çözümü geri dönüşüm değildir. Olabildiğince plastiksiz bir yaşam kurmaktan geçer.” diye konuştu.





ÇETKO, DAÇE ve İklim Adaleti Koalisyon Bileşenlerinden oluşan Çukurova İklim Adaleti Kervanı üyeleri,  Doç. Dr. Sedat Gündoğdu’dan dünya’da ve ülkemizdeki ithal çöp sorunuyla ilgili ayrıntılı bilgiler aldı. İklim konusunda ortak mücadele ve daha güzel çevre özlemiyle toplantı tamamlandı.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

20.8° / 13.5°