Adana’nın Ceyhan İlçesi’nde kurulması öngörülen Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi TBMM gündemine taşındı. CHP Milletvekili Ali Demirçalı, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'ne yatırım yapacakların ayrı bir kategoride değerlendirilerek özel teşviklerden yararlandırılması hususunda yapılan çalışmaların neler olduğunu sordu.
Demirçalı, TBMM Başkanlığı’na Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Ceyhan’ın coğrafi konumu ile Adana’nın en güzel ve en bereketli topraklarında yer aldığını, sanayisinin elverişli, , ulaşımının çok rahat ve deniz ticaretine uygun olduğuna dikkat çekti. Demirçalı, “Önemli özellikleri olan Ceyhan’ın kalkınması, işsizliğin azalması, insanların hayat standartlarının artması için bölgeye yatırım yapacak, önemseyecek ve bölgenin önemini artıracak politikaların bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Ceyhan’ın sahip olduğu bunca özellikten yararlanabilmek için, acilen özel teşvik paketlerinin hazırlanması ve el ele vererek gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.” dedi.
CEYHAN’A ÖZEL TEŞVİK VAR MI?
CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Ceyhan’a Enerji İhtisas Bölgeleri kurulması için yapılan çalışmaların neler olduğunu, bu bölgelere yatırım yapacaklara özel teşvikler uygulanıp uygulanmayacağını dile getirdi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’den 9 sorusuna yazılı yanıt verilmesini istedi.
“1-2013-2014 tarihleri arasında Ceyhan’da organize sanayi tesisleri, sanayi tesisleri ve küçük sanayi tesislerine sağlanan krediler, teşvikler ve desteklerin toplam miktarı ne olmuştur? Gerçek ve tüzel kişiler olmak üzere kimlere verilmiştir?
2-2002-2014 yılları arasında Ceyhan genelinde alınan teşvik belgesi sayısı nedir?
3-Bakanlığınız olarak Ceyhan’da yatırımcıların ve sanayicilerin rekabet gücünü artırmak, stratejik yatırımlar yapmalarını sağlamak için yürütülmekte olan projeleriniz ve çalışmalarınız var mıdır? Bunlar hangileridir ve ne aşamadadır?
4-Ceyhan İlçemizde kamu bankalarından alınan kredi miktarı ne kadardır? Bu kredilerden geri ödemesi yapılmadığı için durdurulan yatırımlar bulunmakta mıdır?
5-Ceyhan Bölgesinde doğrudan yatırım yapan yabancı sermaye oranı nedir? Hangi alanlarda yatırımlar yapılmıştır?
6-Ceyhan ilçemizde oluşturulan Enerji İhtisas Bölgeleri için bugüne kadar hazine arazilerinden kamulaştırma yoluyla elde edilmiş ve tahsisi yapılmış arazi miktarı ve toplam değeri nedir?
7-Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde Adana'da yapılacak yatırım, destek ve tanıtım faaliyetlerini koordine edecek özel bir ihtisas bürosu oluşturmayı düşünüyor musunuz?
8-Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'ne yatırım yapacakların ayrı bir kategoride değerlendirilerek özel teşviklerden yararlandırılması hususunda yapılan çalışmalar nelerdir?
9-Ceyhan ilçemizde,2013-2014 yılı yatırım programında öngörülen yatırımlar hangi aşamadadır? Başlayan ve devam eden yatırımlar ne zaman tamamlanacaktır?”