CEYHAN NEHRİ’NDEKİ BALIK VE ARI ÖLÜMLERİ MECLİS GÜNDEMİNDE
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Adana’nın Yüreğir ilçesi bölümündeki Ceyhan Nehri’nde yaşanan kirliliği, balık ve arı ölümlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi sunan Dr. Şevkin, sorumluların bulunmasını, nehrin ıslah edilmesini, gerekli önlemlerin alınmasını istedi.Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinin 3 km güneydoğusunda Pınarbaşı mevkiinden doğan ve Elbistan’ın ortasından geçen Ceyhan Nehri’nin Kahramanmaraş’ın yanı sıra Adana Ceyhan ve İskenderun’un can damarlarından biri olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, “509 kilometrelik nehir Çukurova’da geniş bir delta oluşturarak Akdeniz’de İskenderun Körfezi’ne dökülür. Akarsuların kirletildiği, suya erişilmekte güçlük çekilen bir dönemde Akdeniz Bölgesi’nin en büyük akarsularından biri olan Ceyhan nehri, yoğun katı ve sıvı atık nedeniyle kirletilmektedir. Kirliliği had safhaya ulaşan nehrin son olarak Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı bölümünde görülen atıklar binlerce balık ve arı ölümüne neden olunmuştur. Yüzeyi tamamen fabrika ya da ticari kuruluşların atıklarıyla kaplanan nehirde ıslah çalışması yapılmadığı gibi kirliliği engelleyecek hiçbir adım da atılmamaktadır. Ceyhan Nehri’nin doğduğu Kaynarca bölgesinde ciddi bir çevre kirliliğinin varlığı daha önce kamuoyuna yansımış ancak konuyla ilgili ciddi bir çalışma yapılmamıştır” dedi.
“ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA”
Son olarak hangi işletmeden ya da ticari kuruluştan geldiği tespit edilemeyen kimyasal atığın yeterince arıtılmadan Ceyhan Nehri’ne dökülmesiyle bölgedeki binlerce arı ve balığın öldüğünün vatandaşların video görüntülerine yansıdığını kaydeden Dr. Şevkin, “Halk sağlığını da tehdit eden, yerleşim yerlerini kötü koku saran bu vahim tablonun takipçisi olunmalı ve gerekli önlemler derhal alınmalıdır. Nehre dökülen atık sadece Yüreğir ilçesini değil, Ceyhan ve deniz turizminin gözde ilçelerinden Yumurtalık’a kadar ulaşmıştır. Bir çok hayvanın nehir suyundan içip zehirlendiği de öğrenilmiştir” diye konuştu.
Doğanın, suyun günden güne kirlendiğini, çevre, hayvan ve halk sağlığını tehdit eden olumsuzluklar yaşandığını dile getiren Dr. Şevkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un şu sorulara yanıt vermesini istedi:
1- Adana’nın Yüreğir ilçesinden geçen Ceyhan Nehri’ne dökülen fabrika ya da ticari kuruluş atıklarından haberiniz var mı?
2- Ceyhan Nehri’ne dökülen atıklar nedeniyle yaşanan balık ve arı ölümleri dışında çevreden su içen hayvanların ölümleriyle ilgili bir duyum aldınız mı? Aldıysanız önlem olarak ne gibi çalışmalar yaptınız?
3- Yaşanan bu atık skandalına neden olan kişi ya da kişilerin, kurum ya da kuruluşların bulunmasıyla ilgili bir soruşturma, bir araştırma başlattınız mı?
4- Ceyhan Nehri’nin 509 kilometrelik bölümünün tamamında bir ıslah çalışması yapacak mısınız? Yapacaksanız ne zaman başlayacaksınız?
5- Ceyhan Nehri’nin doğduğu Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinin Pınarbaşı mevkiinde yaşanan yoğun kirliliğe karşı bir çalışma yürütüyor musunuz?
6- Elbistan sınırlarında yer alan şeker fabrikası ve ticari kuruluşların atıklarının Ceyhan Nehrine döküldüğü doğru mudur?
7- Kaynağı Elbistan sınırları içinde olan Ceyhan Nehri’nin olduğu Kahramanmaraş, Adana ve İskenderun’a katkı sağlaması için, bölgelerin bir cazibe merkezi haline gelebilmesi için Bakanlık olarak bir fikir projeniz, bir çalışmanız var mı? Varsa açıklar mısınız?