CEYHAN NEHRİNDEKİ KİRLİLİK İÇİN 10 MİLYON LİRALIK CEZA KESİLMİŞ!
Geçtiğimiz günlerde binlerce balık ve arı ölümlerine neden olan Ceyhan Nehri’ndeki kirlilik nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi sunan, ardından kirliliği yerinde inceleyen CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’e Bakanlıktan yanıt geldi.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CHP’li Dr. Şevkin’e gönderdiği yanıtta Ceyhan Nehri’ndeki kirliliği itiraf etmiş oldu. Dr. Şevkin’in detaylı soru önergesine yetersiz de olsa cevap veren Bakan Kurum, kirliliğe neden oldukları gerekçesiyle 64 tesise 10 milyon 579 bin 983 lira idari para cezası kesildiğini açıkladı.
“HERKES GÖREVİNİ YAPSIN”
Ceyhan Nehri’ndeki incelemelerinde atık ve kirlilik nedeniyle tarım arazilerinin de tehlike altında olduğunu hatırlatan, Dr. Şevkin, kirlilik nedeniyle balık ve arı ölümlerinin yanı sıra bazı kuş türlerinin de öldüğünü, ayrıca tarımsal sulamada kullanılan nehir suyunun tarım arazileri, ürünler ve dolayısıyla insanlar için de büyük tehlike saçtığını dile getirdi. Dr. Şevkin, idari para cezalarının sorunu çözmediğini 509 kilometrelik Ceyhan Nehri’nin kirlilikten tamamen arınması için tüm kurum ve kuruluşların, işletmelerin, fabrikaların üzerine düşen görevi eksiksiz yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.
“İNSAN SAĞLIĞI DA TEHDİT ALTINDA”
Kahramanmaraş Göksun’dan başlayıp İskenderun Körfezi’ne kadar uzanan 509 kilometrelik Ceyhan Nehri’nin Türkiye’nin en önemli akarsularından biri olduğunu dile getiren Dr. Şevkin, balık ve arı ölümleri ile birlikte bazı kuş türlerinin de öldüğünü, insan sağlığını ciddi boyutta tehdit eden unsurların da ortadan kaldırılmasının önemine dikkat çekti.
SORU ÖNERGESİ VE VERİLEN YANIT!
CHP’li Dr. Şevkin’in TBMM’ye Bakan Kurum’un yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede yer alan sorular şöyle:
1- Adana'nın Yüreğir ilçesinden geçen Ceyhan Nehri'ne dökülen fabrika ve ticari kuruluş atıklarından haberiniz var mı?
2- Ceyhan nehrine dökülen atıklar nedeniyle yaşanan balık ve arı ölümleri dışında çevreden su içen hayvanların ölümleri ile ilgili bir duyum aldınız mı? Önlem olarak ne yaptığınız?
3- Yaşanan bu atık skandalına neden olan kişi ya da kurumların bulunmasıyla ilgili bir çalışma yaptınız mı?
4- Ceyhan nehrinin 509 kilometrelik bölümünün tamamında bir ıslah çalışması yapacak mısınız? Yapılacaksa ne zaman başlayacaksınız?
5- Elbistan'daki şeker fabrikası ile diğer ticari kuruluşların atıklarının Ceyhan nehrine döküldüğü doğru mudur?
6- Kaynağı Elbistan sınırları içinde olan Ceyhan nehrinin Kahramanmaraş, Adana ve İskenderun'a katkı sağlanması için bölgelerin bir cazibe merkezi haline gelebilmesi için bakanlık olarak bir fikir projeniz var mı, açıklar mısınız?
BAKANLIK YANITI!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un sorulara verdiği yanıtlar ise şu şöyle:
“2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden yayımlanan yönetmelikler uyarınca, Bakanlığımızın görevleri kapsamında, merkez ve taşra teşkilatlarımızın görevli personeli tarafından ani, birleşik ve şikayet üzerine gerekli denetimler yapılmaktadır.
Yapılan denetimlerde Çevre mevzuatında belirtilen usul ve esaslara aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen işletmelere 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesine göre, idari para cezası uygulanmaktadır. Bu doğrultuda Ceyhan Nehri havzasına doğrudan ya da dolaylı deşarjı bulunan tesislere merkez ve taşra teşkilatımız tarafından periyodik olarak çevre denetimleri gerçekleştirilmektedir.
2019 Ocak ayından itibaren söz konusu havzada Bakanlığımız ve Taşra teşkilatımız tarafından toplam 7202 adet denetim gerçekleştirilmiştir. Atık su konusunda yapılan 1271 çevre denetiminde uygunsuz faaliyet gösterdikleri tespit edilen 64 tesise 10.579.983,00 TL idari para cezası uygulanmıştır.”