Tarih: 03.12.2021 20:24

'CEZA SÖZLEŞMESİ GERİ ÇEKİLSİN'

Facebook Twitter Linked-in






Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş,1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile karanlık bir sürecin başladığını öne sürerek, “Bu yönetmelikle aile sağlığı merkezinde çalışanların adeta ipi çekilmiştir” dedi.





Tabip Odası Başkanı  Dr. Selahattin Menteş, aile hekimliği sisteminin başladığından bu yana, sistemdeki yanlışlara, tüm zorluklara rağmen yürütmeye çalıştıkları  koruyucu hekimlik hizmetlerinde kat edilen yolun yol yok sayıldığını, bu yönetmelikle aile sağlığı merkezinde çalışanların adeta ipinin çekildiğini ileri sürdü Menteş açıklamasında şu görüşlere yer verdi:





“Toplum sağlığının en önemli göstergesi olan koruyucu sağlık hizmetlerinin can damarını oluşturan aile sağlığı merkezlerindeki mevcut sorunlar göz önüne alınmadan çıkartılan yönetmenlik bu haliyle iş gücü, emek, zaman, motivasyon ve ekonomik kayıpların olacağı aşikardır. 'Kervan yolda düzülür' mantığı ile sahanın gerçeklerinden uzak ve kapalı kapılar ardında hazırlanan 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren yönetmeliğin adı, her ne kadar, 'Aile Hekimliği Sözleşme Ve Ödeme Yönetmeliği' olsa da, barındırdığı koşullar, ihtar puan cetvelindeki maddeler ve şartlar sebebiyle düpedüz bir ‘Ceza Yönetmeliği’dir.
İfade özgürlüğünü kısıtlayan, halkın gerçek bilgiye ulaşmasına engel olmayı amaçladığı anlaşılan yeni ceza puanı uygulaması da bu yönetmeliğin en can alıcı noktalarından birisi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu yönetmelikle özlük haklarımız ve iş güvencemiz, adil olmayan ceza uygulamaları ve puanları ile tehdit altına alınmaktadır. Yönetmelik barındırdığı maddelerle keyfi uygulamaların önünü açmakta, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının geleceğini ne yazıktır ki yöneticilerin insafına bırakmaktadır. Yeni bir angarya olacak şekilde dayatılan kronik hasta takiplerinin sürdürülemeyecek uluslararası projelerle değil sahanın gerçeklerine ve imkanlarına göre düzenlenmesi gerekmektedir. HYP uygulamasını sahaya pozitif performans sağlayacağı algısıyla sunmak ve geçici düzenlemelerle yönetmelikte var olan yaşanacak %10 a yakın gelir kayıplarını bir süreliğine gizlemek kabul edilebilir bir tutum değildir.”





DAVALAR AÇILDI









Dr. Menteş, yönetmeliğin yayınlandığı andan itibaren dernekler, meslek örgütleri ve sendikaların merkezlerince hukuki açıdan masaya yatırıldığını, yönetmeliğin iptali talebiyle Danıştay'a ard arda davaları açıldığını belirterek, “Yaşanan süreç içinde taleplerimize yanıt alınamamış, bunun üzerine yönetmeliğin iptali için alınan iş bırakma kararları tüm ülkede büyük katılımla gerçekleşmiş, lokal eylemlilik süreçleri de devam etmektedir. Bu bağlamda 04.12.2021 tarihinde İzmir’de devam edecek olan eylemlilik sürecini selamlıyoruz. Haklı davamızda tek yürek, tek vücut olarak yalnızca sağlık çalışanlarının değil, hizmet alan tüm vatandaşların da sağlık hakkı için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğimizi buradan kamuoyu ve basın ile paylaşıyoruz.” diye konuştu.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —