CHP'den Büyükşehir’e İhale Eleştirileri
CHP'den Büyükşehir’e İhale Eleştirileri
CHP Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde muhalefet etmeye başladı. CHP Grup sözcüsü Şehir Plancısı Ulaş Çetinkaya, ihaleler, personel alımları, raylı sistem ve bütçe konusunda eleştirilerde bulundu.
CHP Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Ulaş Çetinkaya, yazılı açıklamasında Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin nisan ayı son toplantısında görüşülen 2014 yılı faaliyet raporunda bin 542 adet doğrudan temin yapılmasına dikkat çekti, “Bu kadar doğrudan temin neyin nesi” diye sordu.
Ulaş Çetinkaya’nın yazılı açıkjlamasına göre, faaliyet raporunda büyükşehir belediyesinin borcu 1 milyar lirayı aşıyor. Belediyenin hazine uzlaşma borcu 331 milyon, hazine ikraz (ödünç para) borcu 318 milyon, vadesi gelecek krediler 196 milyon, İller Bankası borcu 92 milyon, Vakıfbank borcu 81 milyon. Toplam 1 milyar 19 milyon liralık borç sözkonusu.
RAYLI SİSTEM
Hafif Raylı Sistemden dolayı hazineye 650 milyon, yurtdışı fonlara da 200 milyon liralık borç olduğunu kaydeden Çetinkaya, “ Bu kredilerden birinin vadesi 2019, diğerinin vadesi ise 2023 yılıdır. Bu sistemin sağlıklaştırılması konusu ilk gündem maddesi olması gerekirken bu konudaki çalışmaların ne olduğu bilinmiyor” diye konuştu.
Plan bütçe komisyonunda hazırlanan stratejik planda yöntem olarak kalkınma planlarıyla uyumlu hedefler belirleyip bir yol haritası çizildiğini dile getiren CHP Grup Sözcüsü Çetinkaya, faaliyetlerin ise 2014 yılı performans hedeflerine göre yapıldığını söyledi. Ulaş Çetinkaya’nın yazılı açıklamasında şu ifadeler yer veriliyor:
TAŞERON ÇALIŞAN KAÇ KİŞİ VAR?
“2014 yılı faaliyet raporuna göre belediye bünyesinde 2 bin 227 kişi çalışıyor. 800 de özel güvenlik personeli görev yapıyor. Taşeronlar hangi dairelerde çalışıyor? Personel giriş-çıkış tarihleri nedir? Bunlar açıklansın ki işten çıkarılan personel var mı yok mu netleşsin. Biz olduğunu net olarak biliyoruz.
Belediye bütçesinin yüzde 25’i personel giderlerine harcandığı görülüyor. Bütçenin yarısının ise mal ve hizmet alımı için harcandığı ortaya çıkıyor. Bu ‘mal ve hizmet alımı’ taşeron personel olabilir. Eğer böyleyse belediye bütçesinin yüzde 75’ini personel giderleri oluşturuyor. Bunun da açıklanması gerekiyor”
“DOĞRUDAN TEMİN” SAYISINA DİKKAT!
Faaliyet raporundaki ihalelere dikkat çeken Çetinkaya, “54 adet açık, 10 adet pazarlık (21/f), yine 10 adet pazarlık (21/b), 18 adet istisnai ve 2 adet (3/g) ihalesi yapılırken, doğrudan temin ise bin 542 adettir. Bu kadar doğrudan temin neyin nesidir bilmiyoruz ama bunların bilinmesi gerekli” şeklinde konuştu.