CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve Adana Milletvekili Ali Demirçalı, İstanbul’da yanan tarihi binaların yerine otellerin yapıldığını, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ise yangın nedenlerini araştırmadığını, şüpheleri ortadan kaldıracak araştırma yapmadığını, rapor yayınlamadığını iddia etti
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden boğaz kıyısında kamuya ait tarihi yapıların ticari kullanımına açılması için karar çıktığını öne süren Gürsel Tekin ve Ali Demirçalı,” Kültür başkenti ve ülkemizin göz bebeği İstanbul hakkında yapılan bu düzenlemeler ve son zamanlarda yaşanan bu yangınlar ,tarihi mirası yok ediyor,bu zenginliğin yok olması hepimizi derinden yaralıyor.” şeklinde konuştu
ANKARA-CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve Adana Milletvekili Ali Demirçalı, yanan Galatasaray Üniversitesi ile ilgili TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.
İstanbul’da bugüne kadar birçok tarihi binanın yandığını, yangıların sebeblerini araştırmak ve bundan sonra yaşanabilecek yangınlara karşı önlem almakla görevli İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kamuoyunun şüphelerini giderecek hiçbir araştırma ya da rapor yayınlamadığını iddia eden CHP’li Gürsel Tekin ve Ali Demirçalı, kültür başkenti ve ülkemizin göz bebeği konumundaki İstanbul hakkında yapılan düzenlemeler ve son zamanlarda yaşanan yangınların, tarihi mirası yok ettiğini, bu zenginliğin yok olmasının herkesi derinden yaraladığını kaydettiler. Tekin ve Demirçalı, “Yeri ve konumu itibariyle büyük bir rant bölgesi olan, Galatasaray Üniversitesi’nin daha önceki yangınlarda göz önüne alındığında, bir rant uğruna kasıtlı olarak yakılıp yakılmadığı ivedilikle araştırılması gerekmektedir. Yangında ihmali olan kişi ve kişiler hakkında derhal işlem yapılmalıdır.” dediler.
CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve Adana Milletvekili Ali Demirçalı,TBMM Başkanlığına verdikleri araştırma önergesinde şöyle dediler:
İSTANBUL’DA YANAN TARİHİ BİNALAR
“Daha önce İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün binası ve
Haydarpaşa Tren Garı ,Kapalı Çarşı gibi tarihi bina yangınlarının üzerine, bir de İstanbul’un en önemli tarihi mekanlarından biri olan “Galatasaray Üniversitesi “yangın nedeniyle büyük tehlike atlatmış,yangında tarihi mekanda büyük zarar meydana gelmiştir.
Yanan binanın sadece bir tarihi eser olmanın ötesinde,içinde bulunan arşivi,bilimsel araştırmaları,kütüphanesi,akademik birikimi ve binlerce öğrencisinin ve hocasının hatıraları ve hayalleride yangında kül olmuştur.
Boğaz'a nazır yeri, mimarisi ve ihtişamıyla İstanbul'un sembol yapılarından biri olan, üstelik üniversite olarak hizmet veren bir binada elektrik kontağından yangın çıkması akıllarda elbette yine tanıdık soruları bırakmıştır.
HAYDARPAŞA PORT HAYATA GEÇTİ
Daha önce,Haydarpaşa Garı'nda yangın çıktı. Elektrik kontağından çıkmış olabileceği belirtilen yangınla ilgili kamuoyunun şüphelerini tamamen giderecek nitelikte bir araştırma ya da rapor hiç yayınlanmadı.Yangın sonrasında da Haydarpaşa Port projesi gündeme geldi ve şu anda proje hayata geçirilmek üzere.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde çıkan yangında ,tarihi bina belirlenemeyen bir nedenle yanarak kül oldu. Yanan tarihi binanın akibetinin ne olacağı resmi olarak açıklanmazken, tarihi binanın yerine otel yapılacağını iddia ediyor.
OKULDU OTEL YAPILIYOR
Ortaköy’deki Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu’nda yangın çıkmış ve 100 yıllık tarihi bina kısmen kullanılmaz hale gelmişti. Eğlence mekanlarının hemen yanında bulunan okulun bahçesi yangından hemen sonra otopark olarak kullanılmaya başlandı.Yanan okulun yerinde şimdi bir otel inşaatı yükseliyor.
Tarihi Kapalıçarşı'nın
Örücüler kapısındaki güvenlik kulübesinde yine yangın çıktı. Uzmanlara göre ise, facianın eşiğinden dönülmüştü. Güvenlik kulübesindeki elektrikli sobadan çıktığı belirtilen yangından sonra, bu tür binalarda elektrik tesisatına ve bina çevresinde kullanılan elektrikli ısıtıcalara çok dikkat edilmesi, önlem alınmazsa, yangınlarla her an karşılaşılma riski olduğu vurgulandı. Hiç bir önlem alınmadı.
BELEDİYE NEDEN RAPOR HAZIRLAMADI?
Yaşanan bu yangınlar karşısında merkezi ve yerel yöneticiler tarafından tatmin edici hiç bir açıklama yapılmamış olup her hangi bir önlemde alınmamıştır.Yaşanan yangıların sebeblerini araştırmak ve bundan sonra yaşanabilecek yangınlara karşı önlem almakla görevli olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi,kamuoyunun şüphelerini tamamen giderecek nitelikte bir araştırma ya da raporu hiç yayınlanmadı.
BOĞAZDAKİ TARİHİ YAPILARA TİCARİ KULLANIM İZNİ
Aldıkları tek bir karar oldu,2011 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçen bir düzenlemeye göre; İstanbul Boğazı'nda kamuya ait binaların turistik ve ticari amaçla değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan plan değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi tarafından 2011 yılı ağustos ayında onaylandı. Plana göre, boğaz kıyısındaki yapıların ticari kullanımının önü açılmıştı.
Kültür başkenti olan ve ülkemizin göz bebeği konumunda olan İstanbul hakkında yapılan bu düzenlemeler ve son zamanlarda yaşanan bu yangınlar ,tarihi mirası yok ediyor,bu zenginliğin yok olması hepimizi derinden yaralıyor.
RANT UĞRUNA YANGIN MI?
Yeri ve konumu itibariyle büyük bir rant bölgesi olan, Galatasaray Üniversitesi’nin daha önceki yangınlarda göz önüne alındığında,bir rant uğruna kasıtlı olarak yakılıp yakılmadığı ivedilikle araştırılması gerekmektedir.Yangında ihmali olan kişi ve kişiler hakkında derhal işlem yapılmalıdır.
Bu nedenlerden dolayı Galatasaray Üniversitesi’nde çıkan yangının nedenleri ve alınması gereken önlemler amacıyla Anayasanın 98 veTürkiye Büyük Meclisi İç Tüzüğü’nün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederiz.”