Tarih: 16.12.2020 16:39

ÇİFTÇİ BORÇLARINI, KATAR İLE YAPILAN SU YÖNETİMİ ANLAŞMASINI SORDU

Facebook Twitter Linked-in

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, bütçe görüşmelerinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, çiftçi borçlarının yapılandırılması, Katar ile yapılan su yönetimi anlaşması ve atamaları sordu. Bütçe teklifinin ardından soruları cevaplandıran Bakan Pakdemirli'nin kaçamak yanıtlar vermesi dikkat çekti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Tarım ve Orman Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşların bütçe teklifi görüşüldü. Bütçe teklifi üzerine eleştirilerini kürsüden sıralayan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye traktör ve ineklerine haciz gelen çiftçilerin borçlarını, tartışmalara yol açan Katar ile yapılan su yönetimi anlaşmasını ve ziraat, gıda, su ürünleri mühendisleri, veteriner hekim, tekniker ve teknisyenlerin atama konusunu sordu.
DOLAYLI YANITLAR
Genel değerlendirmelerin sonrasında Ayhan Barut'un sorularına kaçamak yanıtlar veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şunları söyledi:
'Tarım Kredi Kooperatifleri ve takipteki krediler ve genel çiftçi borçlarıyla ilgili şunu söyleyebilirim. Borç yapılandırmasına Bakanlık olarak karşı değiliz. İlgili kurumlarla da bunun yapılabilirliğine ve kaynağına da Bakanlık olarak çalışıyoruz. Ama Tarım Kredi özelinde 806 bin ortakta 2020'e 7.7 milyar kredi verilmiş. Yüzde 1.4 icra takibi var; onun da yüzde 0.3'ü yani binde 3'ü hacze gitmiş. Katar su anlaşmasının resmi içeriği tamamen yardımdan ibarettir, başka hiçbir şey yoktur. Ne bir gizli ajanda vardır, ne de bir şey vardır. Personel alımıyla alakalı olarak bugüne kadar 11 bin 717 personel almışız. Aşağı yukarı 150 bin kişilik bir Bakanlığız. Otuz sene memur ömrü olduğunu düşünürsen senede 5 bin memur gider, 5 bin gelmesi lazım en fazlasından. Biz verimlilikten dolayı biraz daha az gelsin istiyoruz ama iki buçuk sene içerisinde aşağı yukarı 11.800 kişi almışız. Görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavı çalışmalarımız sürüyor, OGM'miz de rotasyon uyguluyor.'
BAKAN PAKDEMİRLİ'YE SESLENDİ
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin sorularına yönelik verdiği cevapları değerlendiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
'İğneden ipliğe her şeye zam geldi. Üretim maliyetleri fahiş oranda arttı ama çiftçinin binbir emekle ürettiği ürünler para etmiyor. Bu nedenle çiftçilerimiz tarımdan uzaklaşıyor. Yakın zamanda borç yapılandırmasına dair torba yasa görüşülüp kabul edildi. Burada çiftçilerimiz yine yok sayıldı. Bunun dışında geçenlerde yapılan son kabine toplantısında da çiftçi lehine bir iyileştirme kararı açıklanmadı. Biz çiftçilerimize ve tarıma destek isterken, bırakın destek vermeyi adeta köstek oldular. Bu söz konusu torba yasada çiftçilerin borçlarıyla ilgili en ufak bir düzenleme dahi yapılmadı. Ülkenin bir çok noktasında çiftçinin tarlası, traktörü, ineği bile hacizlik oldu. Basına da geniş şekilde yansıdı. Bakan borçlarla ilgili ılımlı konuşuyor ama gereğini yapmıyor. İktidar değil misiniz? Hemen getirin bir düzenlemeyle çiftçilerimize rahat nefes aldıralım. Katar ile yapılan su yönetimi anlaşmasına dair, su ulusal egemenlik konusu olduğu için de ayrıca kuşku ve endişelerimiz var. Bu anlaşmanın sakıncalı yanı olmadığını söyleyen Bakan Pakdemirli'ye bir kez daha resmi olarak bu anlaşmanın tam içeriğini açıklama çağrısı yapıyoruz. Tarım Bakanlığı'nda geçmiş dönem bakanlarından Eşref Fakıbaba'nın 10 bin 551 ziraat, gıda, su ürünleri mühendisi, veteriner hekim, tekniker ve teknisyen atamasıyla ilgili sözü var. Bakan Pakdemirli, bu meslek gruplarından 2 bin 300 civarında atama yaptıkları gerçeğini kabul etmiyor ama kuruma yapılan memur ve işçi atamaları sayısını gösterip olayıp çarpıtıyor. Söz verilen atamaların en kısa sürede yapılmasını, atama bekleyen genç meslektaşlarımızın sesinin duyulmasını istiyoruz.'



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —