Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kredi borçlarının ertelenmesiyle ilgili kararnameyi hala gündeme getirmemesi çiftçiyi darboğaza soktu. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sürecin uzaması halinde çiftçinin tefecilerin eline düşeceğini söyledi.
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Eylül itibarı ile başladı, ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin kararnameyi henüz açıklamadı. Bakanlıktan beklenen haber gelmeyince, aşırı yağış, dolu, Afrika sıcakları, poyraz ve rekoltedeki düşüşten ötürü zarar gören üretici, ÇKS başvurularını yaptıramadı. Geçen sezon aldığı krediyle tarlasını eken ve ancak afetin vurduğu üreticinin mağduriyeti, borç erteleme kararnamesinin açıklanmamasıyla katlandı.
BAKANLIKTAN SES SEDA YOK
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, üreticinin 54 günden bu yana Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda gelecek müjdeli haberi beklediğini, henüz açıklama yapılmamasının umutlarını tükettiğini söyledi. Zarar gören çiftçinin kredi borçlarının ertelenmesiyle ilgili kararnamenin geçtiğimiz yıl Eylül ayı başında açıklandığını dile getiren Doğan, “Eylül ayını bitirdik, ekim ayının ortasına geldik ama bakanlıktan hala ses seda yok” dedi.
ÇİFTÇİ BORCUNU ÖDEYEMİYOR
Banka kredilerinin ÇKS kayıtlarına göre verildiğini hatırlatan Doğan, “1 Eylül’de başlayan kayıtlar, 30 Haziran’da sona erecek. Krediler bu kayıtlara göre veriliyor. Çiftçiler başvurular başladığında önce bankaya gider. Geçtiğimiz yıl kullanılan kredilerin ödeme zamanı geldi. Ancak, yüzde 30 ve üzerinde zarar eden üretici borcunu ödeyecek durumda değil. Bakanlık kararnamesi açıklanmadığı için borcunu erteleyemeyen çiftçimiz büyük mağduriyet yaşıyor” ifadelerini kullandı.
YA MALINI SATACAK, YA TEFECİNİN KAPISINI ÇALACAK
Çukurova’nın en büyük ovası olan Adana Ovası’nda yılın 365 günü, ekim, dikim ve hasat yapıldığını hatırlatan Mehmet Akın Doğan şunları söyledi: “Yeni sezon öncesi üreticilerimizin kredi kullanabilmesi için borcunu kapatması, ya da ertelemesi gerekiyor. Ödeme gücü olmayan üretici kararname açıklanmadığı için borcunu erteleyemiyor ve bankalardan kredi alamıyor. Tarlasını ekmek zorunda olan üretici ya elindeki tarlasını-traktörünü satacak ya da tefecinin kapısını çalmak zorunda kalacak. Bu da daha büyük sorunlar yaşanmasına yol açacak.”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı çiftçinin sesine kulak vermeye çağıran Başkan Doğan, daha fazla zaman geçmeden kredi borçlarının ertelenmesiyle ilgili kararnamenin açıklanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.