ÇİFTÇİLERİN İCRA YOLUYLA EL KOYDUĞU MALLARININ KAYDI YOK!
Manşet Haber 27.12.2017 00:59:49 0

ÇİFTÇİLERİN İCRA YOLUYLA EL KOYDUĞU MALLARININ KAYDI YOK!

ÇİFTÇİLERİN İCRA YOLUYLA EL KOYDUĞU MALLARININ KAYDI YOK!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in icra yoluyla mallarına el konulan çiftçilerle ilgili soru önergesini yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Şimşek, BDDK’nın veri tabanında icra yoluyla el konulan varlıkların bilgisinin yer almadığını açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde 2016 ve 2017 yıllarında ödeme süresi geçip de Bankalardan kredi alıp borcunu ödeyemeyen ve icra takibine düşen çiftçi ve esnafın illere göre dağılımlı sayısı kaçtır? Aynı dönemde borcu ertelenen çiftçi ve esnaf var mıdır? Borçları nedeniyle traktörüne el konulan çiftçi sayısı kaçtır” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri kapsamında takipteki kredi olarak mütalaa edilen kredilerin, mutlaka icra takibine konu olmuş kredi olarak değerlendirilmesinin  mümkün olmadığını söyledi. Şimşek, “Kredilerin ödenmemesi durumunda krediye teminat oluşturan varlıklara el konulup konulmadığı veya yasal takip uygulamalarına ilişkin bir bilgi BDDK veri tabanında bulunmamaktadır” dedi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Diğer taraftan, 01.11.2006 tarih ve 26333 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesi hükümleri doğrultusunda, BDDK veri tabanındaki müşterilerin kredi bilgileri, sadece teminat gruplarını içermektedir. Dolayısıyla, bankaların ve banka dışı mali kurumların yapmış oldukları raporlamaların yer aldığı BDDK veri tabanında kredilerin teminat bilgileri içerisinde gayrimenkul, arazi, tarla, bahçe, ev, traktör, araç vb. ayrımı yer almamaktadır” ifadesini kullandı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım ve hayvancılıkta uygulanan yanlış politikalar nedeniyle, çiftçinin ve dolaylı olarak da esnafın zor günler geçirdiğini söyledi. Tarımda girdi maliyetlerinin her yıl katlanırken, çiftçilerin ürünlerini maliyetine bile satamaz duruma geldiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Gübre ve mazot ithal, gıda ürünlerinin çoğunluğu ithal. Saman bile yurtdışından geliyor. 15 yıl öncesine kadar tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye, artık et ithal eder duruma geldi. Böyle bir ortamda çitçi ve hayvancılıkla uğraşan kesim ürününü değerine satamadığı için her yıl borçlanıyor. Maliyetlerin sürekli artması ise çiftçinin sorunlarını katlıyor” dedi.

Son yıllarda icralık olan çiftçi ve esnaf sayısının arttığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Bir devlet kurumu olan BDDK’da borçlarından dolayı icralık olan, tarlası, traktörü icra yoluyla elinden alınan çiftçilerle ilgili verinin bulunmaması düşündürücü' diye konuştu.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

13.2° / 5.8°